ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντικής αξίας ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στη Λάρνακα

Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων

ΚΥΠΕ

Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκτιμάται ότι είναι το ψηφιδωτό, ελληνιστικής ή ρωμαϊκής εποχής, μήκους 20 περίπου μέτρων, που φαίνεται ότι αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή και ήρθε στο φως όταν συνεργεία έκαναν ανασκαφές στην Οδό Κυριάκου Μάτση, στη Λάρνακα στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας, για εργασίες του αποχετευτικού συστήματος.

Ο δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο ΚΥΠΕ, «ο εντοπισμός του ψηφιδωτού έγινε πριν από ένα περίπου μήνα από συνεργεία που εργάζονταν για τη Β΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος στη περιοχή Χρυσοπολίτισσας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχαίο λιμάνι Κιτίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα από αρχαιολογικής άποψης και προσδίδει πλέον στην πόλη της Λάρνακας, τη δυνατότητα εντοπισμού και άλλων τέτοιων σημαντικών ευρημάτων».

Πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί πολύ σημαντικό αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο και χρονολογείται στην ελληνιστική ή ρωμαϊκή εποχή. Η ανεκτίμητη αξία της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς που εντοπίστηκε είναι πολύ σημαντική μας και ένας τέτοιος πλούτος δεν ανήκει μόνο στη πόλη μας αλλά ανήκει σε όλη τη Κύπρο, αλλά και στους τουρίστες που θα πρέπει να το απολαμβάνουν όταν επισκέπτονται τη Λάρνακα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «η προβολή αυτού του ευρήματος, που ουσιαστικά είναι ένα μωσαϊκό με πολύ έντονα χρώματα, πιο έντονα ακόμα και από τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο, θα πρέπει να γίνει με όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και συντήρησης του».

Ο δημαρχεύων Λάρνακας αναφέρθηκε στην ανάγκη «δημιουργίας ενός υπαίθριου μουσείου για την ίδρυση του οποίου θα πρέπει να συνεισφέρει και η Πολιτεία γιατί ήδη ο δημότης της Λάρνακας έχει προσφέρει κάποια εκατομμύρια ευρώ για την προσπάθεια υποβοήθησης του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Μετά τον εντοπισμό αυτού του μωσαϊκού θα πρέπει πλέον το κράτος να έρθει αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας για ανάδειξή του».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί περίπου 12 – 15 μέτρα, αλλά το συγκεκριμένο μωσαϊκό κρύβεται κάτω από το προαύλιο παρακείμενης πολυκατοικίας και οικίας. Η πλήρης ανάδειξη του μωσαϊκού θα πάρει κάποιο χρόνο».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 14 Ιουλίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης θα επισκεφθεί τη Λάρνακα, όπου θα έχει συνάντηση με τον δημαρχεύοντα, και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Οδό Κυριάκου Μάτση για να επισκεφθούν το χώρο όπου εντοπίστηκε το μωσαϊκό.

Χρ. Ορφανίδης: Ανέδειξα το ζήτημα σχεδόν αμέσως
Το θέμα εντοπισμού του μωσαϊκού ανέδειξε και ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή από την πρώτη στιγμή και έβγαλες φωτογραφίες.

Όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ορφανίδης, βουλευτής του ΔΗΚΟ στην επαρχία Λάρνακας, το ψηφιδωτό έρχεται να αναδείξει ένα πολύ σημαντικό χώρο λουτρών. ΑΜέσως μόλις ενημερώθηκα ότι κάτι το σημαντικό βρέθηκε στην περιοχή μαζί με τις αρμόδιες αρχές επισκέφτηκα τον χώρο και το θέμα αναδείχθηκε. Ο κ. Ορφανίδης μας είπε ότι μπορεί προσωρινά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να ταλαιπωρηθούν, ωστόσο το μήκος του δρόμου όπου ανευρέθη το ψηφιδωτό είναι μικρό -περ. 200 μ.- ενώ εκατέρωθεν του σημείου βρίσκονται δύο οικίες που δεν κατοικούνται, οπότε θα μπορούσαν να απαλλοτριωθούν και να αναδειχθεί η περιοχή του ψηφιδωτού. Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης μας είπε επίσης ότι με αφορμή την αποκάλυψη του ψηφιδωτού είναι ώρα να γίνουν από το κράτος όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα αναδείξουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, της πόλης που είναι συνέχεια του αρχαίου του αρχαίου Κιτίου με το σπουδαίο λιμάνι. 

Ο κ. Ορφανίδης επίσης ανησυχεί διότι η πόλη της Λάρνακας δεν έχει ούτε δήμαρχο ούτε δημοτικό γραμματέα αυτή την περίοδο και οι όποιες ενέργειες δυσχεραίνονται περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε, ότι λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το ζήτημα είναι αισιόδοξος ότι το θέμα του ψηφιδωτού θα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές με την πρέπουσα σύνεση.

Εργασίες Αποχετευτικού

Οι εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας έχουν για την ώρα σταματήσει, αφού η περιοχή δεσμεύτηκε από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εξετάσουν την περιοχή και να αποφανθούν για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με λειτουργό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων το εύρημα είναι μοναδικής αισθητικής αξίας και, όπως δήλωσε στην «Κ», ένα τέτοιο εύρημα, παρόλο που δυσκολεύει το έργο της υπηρεσίας, δεν μπορεί παρά να πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ