ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλούσιο το πρόγραμμα στα Κύπρια 2016 και φέτος

Παρουσιάστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ

ΑΜΠΕ

Παρουσιάστηκε σήμερα στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παρουσία και του υπουργού Παιδείας κ. Καδή το πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ Κύπρια 2016 που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου. Στο Φεστιβάλ θα υπάρξουν παραγωγές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Χιλή και τις ΗΠΑ. Ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ είναι 460.000 ευρώ. Στο Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις όλων σχεδόν των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, μουσική). Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Άντης Παρτζίλης και χορηγοί ο ΟΠΑΠ Κύπρου και ο Συνεργατισμός.


Ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στον χαιρετισμό που απηύθυνε ευχαρίστησε όσους δούλεψαν για την κατάρτιση του τελικού προγράμματος, αλλά και όλους όσοι δούλεψαν για να πραγματοποιηθούν και φέτος τα Κύπρια.

Ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις φετινές καινοτομίες του προγράμματος που είναι η επέκταση των εκδηλώσεων και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αραδίππου, το Δάλι, τη Δερύνεια, το Παραλίμνι, τη Γεροσκήπου και τη Χλώρακα, αλλά και η συνέχιση της προσφοράς δωρεάν παραστάσεων για δεύτερη χρονιά.

Δήλωσε ότι μέλημα του Υπουργείου είναι η διατήρηση των θεσμών του Υπουργείου, αλλά και εκείνων που υλοποιούν εποπτευόμενοι φορείς του, και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της γενικότερης κρίσης. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. υπουργός η επιτυχία του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται από την ένταξη του Φεστιβάλ, μετά από αξιολόγηση, στην πλατφόρμα EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Άντη Παρτζίλη, αλλά και όλους τους χορηγούς.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Άντης Παρτζίλης με τη σειρά του ευχαρίστησε το Υπουργείο και τις υπηρεσίες του για τη βοήθειά τους και τόνισε ότι η επιλογή των εκδηλώσεων υπήρξε ένα επίπονο έργο, αφού κατατέθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις που ξεπέρασαν τις 80. Στα Κύπρια 2016 θα παρουσιαστούν, είπε ο κ. Παρτζίλης, 14 παραγωγές σε 43 παραστάσεις.

Ευχή του κ. Παρτζίλη είναι το πρόγραμμα να ελκύσει όσο περισσότερους θεατές γίνεται και να τους αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ωστόσο, ο κ. Παρτζίλης παρακάλεσε το κοινό να είναι συνεπές στην ώρα προσέλευσης για την καλύτερη εκτέλεση των παραστάσεων και για να μην παρατηρούνται αχρείαστες καθυστερήσεις.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού, Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ΚΥΠΡΟΣ
Μια κωμωδία του Θεόδωρου Κωστιδάκη, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, στην οποία τα ευτράπελα των παραδοσιακών χαρακτήρων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών εναλλάσσονται με σύγχρονες αναφορές.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Παραστάσεις:
3 Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη Πανεπιστημίου Κύπρου,
5 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Καϊμακλιώτη, Αραδίππου,
6 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας,
7 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Γεροσκήπου.

INVITATION PROJECT FEATURING TONY LAKATOS, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΧΙΛΗ
Ένα μοναδικό σύνολο τεσσάρων καλλιτεχνών τζαζ από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι μοιράζονται τις δικές τους μουσικές εμπειρίες και ιδέες μέσα από τις πρωτότυπες συνθέσεις του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Ούγγρου σαξοφωνίστα Τόνι Λάκατος και του ανερχόμενου Κύπριου κιθαρίστα Ερμή Μιχαήλ. 

Διάρκεια: 75 λεπτά

Παραστάσεις:
10 Σεπτεμβρίου, Άλσος, Πάφος,
11 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία.

Ensemble Casual, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΓΚΟ / GUARDIA VIEJA Y NUEVA, ΚΥΠΡΟΣ
Μια μουσική διαδραστική παράσταση που φιλοδοξεί να παρουσιάσει το tango, ένα καλλιτεχνικό είδος απαράμιλλο σε ομορφιά, μέσα από μια ιστορική αναδρομή των κομματιών των, Piazzolla, Mendizabal, Villoldo, Donato, Plaza, Gardel, και Ziegler.
Διάρκεια: 60 λεπτά 

Παραστάσεις:
12 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Φανερωμένης Λευκωσία,
13 Σεπτεμβρίου, Χώρος στάθμευσης Μουσαλλά, Πάφος

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δημήτρη Μπασλάμ, Ο ΑΓΗΣΙΛΑΓΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ
Η καινούργια διασκεδαστική παιδική παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ, για τις περιπέτειες και τα αναπάντεχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διάσημος σεφ Αγησίλαγος με τις μαγουλάδες, τη διατροφή του και όχι μόνο…
Παραστάσεις:
8 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας,
9 και 10 Σεπτεμβρίου, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία,
12 και 13 Σεπτεμβρίου, Θέατρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός.

Διάρκεια: 60 λεπτά / 4+

Κάρμεν Ρουγγέρη, Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ
Ένα όμορφο μουσικό παραμύθι από την Κάρμεν Ρουγγέρη, βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Ροσσίνι, με συστατικά τη μαγεία, το χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα  υπόθεση. Όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια.
Διάρκεια: 90 λεπτά / 4+

Παραστάσεις:
23 Σεπτεμβρίου, θέατρο ΡΙΑΛΤΟ Λεμεσός, 
24 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ Λευκωσία

ΘΕΑΤΡΟ

Ελληνικό Θέατρο της Νέας Υόρκης, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ! ΗΠΑ/ΕΛΛΑΔΑ
Η  παράσταση ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ αποτελεί μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ διακεκριμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και δημιουργό της παράστασης, Γιάννη Σιμωνίδη. Μια παράσταση που αναδεικνύει την αιχμηρή λογική και τις αντιλήψεις του Σωκράτη, σε ένα έργο που συναρπάζει με το χιούμορ και την αμεσότητά του.
Διάρκεια 90 λεπτά / 8+

Παραστάσεις:  
1 και 2 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία
3 Σεπτεμβρίου, Θέατρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 
5 Σεπτεμβρίου, Παλιά Ηλεκτρική, Πάφος

Θεατρική ομάδα PERSONA, ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ, ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ, ΚΥΠΡΟΣ
Το κορυφαίο έργο του μεγάλου Ρώσου δραματουργού σε ένα φρέσκο θεατρικό ανέβασμα από τη θεατρική ομάδα PERSONA, με μια πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών και συντελεστών. Η νοσταλγία του παρελθόντος, η ανάγκη για ζωή, έρωτα κι ευτυχία έρχονται αντιμέτωπα με το θλιβερό παρόν, ματαιώνοντας τις ελπίδες για ένα φωτεινό μέλλον.

Διάρκεια 140 λεπτά / 10+

Παραστάσεις:  
14 και 15 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ Λευκωσία
19 και 20 Σεπτεμβρίου, θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
21 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει τη νέα της δουλειά αλλά και παλαιότερες επιτυχίες της μαζί με την Έλλη Πασπαλά. Πρόκειται για ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, όπου η Ανατολή συναντά την Δύση, μέσα από τη γυναικεία ματιά, ευαισθησία και διάθεση, με το ξεχωριστό στίγμα της κάθε ερμηνεύτριας.

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Παραστάσεις:
19 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου,
20 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου 

Αδελφοί Τσαχουρίδη, ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Μία απρόβλεπτη μουσική συνάντηση, ένα μωσαϊκό παράδοσης και σύγχρονης προσέγγισης, ένα μουσικό ταξίδι υψηλής μουσικής δεξιοτεχνίας και συγκίνησης, με πρωταγωνιστές τη φωνή του Κωνσταντίνου και τη ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Οι δύο καλλιτέχνες συνομιλούν με ήχους των Puccini, Tchaikovsky, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Rodrigo, Θεοδωράκη, συναντούν το Στέλιο Καζαντζίδη, ανταμώνουν με τις παραδόσεις του Ελληνισμού, τις μουσικές του κόσμου και συστήνουν τις δικές τους συνθέσεις.
Διάρκεια: 120 λεπτά 

Παραστάσεις:
22 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ, Λευκωσία
24 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

She’Koyokh - Monsieur Doumani, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ
Το συγκρότημα She’Koyokh, που χαρακτηρίστηκε ως "το καλύτερο γκρουπ μουσικής Klezmer και Balkan στο Ηνωμένο Βασίλειο" και το τρίο Monsieur Doumani, το οποίο η εφημερίδα The Guardian χαρακτήρισε ως "ψυχαγωγικό, με αυτοπεποίθηση και εφευρετικό", ενώνουν δυνάμεις και διασταυρώνουν τα μουσικά τους μονοπάτια που στηρίζονται στη μουσική παράδοση της Κύπρου, της Μεσογείου της Μικράς Ασίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Διάρκεια: 110 λεπτά 

Παραστάσεις:
27 Σεπτεμβρίου, θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός,
28 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου,
29 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ξένιον, Παραλίμνι,
30 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Χλώρακας.

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ, ΚΥΠΡΟΣ
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά και σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο, παρουσιάζει το μουσικο-θεατρικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Αβραμίδου. Αφηγητές: Πέτρος Γιωρκάτζης, Μπαρίς Ρεφίκογλου.
Διάρκεια 75 λεπτά / 8+

Παραστάσεις:
29 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία
30 Σεπτεμβρίου, θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
28 Σεπτεμβρίου,  Γυμνάσιο Αγίου Παύλου, Πάφος


ΧΟΡΟΣ

Alexandra Waierstall, A CITY SEEKING ITS BODIES, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Η παράσταση σε χορογραφία της Αλεξάνδρας Βάιερσταλ, κινείται σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, σαν ένα μινιμαλιστικό κομμάτι επιστημονικής φαντασίας. Οι χορευτές δρουν σαν προφήτες που υφαίνουν το μέλλον και, υποκινώντας σκέψεις και συναισθήματα, οδηγούν το θεατή σε μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Διάρκεια: 55 λεπτά / 15+

Παραστάσεις:  9 και 10 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ, Λευκωσία

Ασώματες Δυνάμεις, ΧΟΡΟ-ΓΡΑΦΕΣ / ΙΧΝΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ
Μια χορογραφική πρόταση της Μάχης Δημητριάδου Λίνταλ, όπου η συνάντηση του χορού με την ποίηση, την εικόνα, το φως και το σκοτάδι, γίνεται ταξίδι σε διαδρομές εσωτερικών και εξωτερικών τοπίων και μεταμορφώσεων όπου το αρσενικό και το θηλυκό, πόλοι της ίδιας ύλης, συνδέονται νοηματικά και ενώνονται δυναμικά μέσα στην έννοια του χρόνου.

Διάρκεια:  50  λεπτά / 15+

Παραστάσεις:  17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

ΟΠΕΡΑ

Άντης Σκορδής, ΡΑ … ΠΑΤΣΙΑ… ΟΥ… , ΚΥΠΡΟΣ
Μία σύγχρονη μορφή όπερας του βραβευμένου Κύπριου συνθέτη Άντη Σκορδή, γραμμένη στην κυπριακή διάλεκτο, η οποία εκτελείται από εννέα μουσικούς μαζί με ηλεκτρονικά στοιχεία και προηχογραφημένη Γκάμελαν μουσική, με αναφορά σε μια γλύπτρια που ζει σε ένα κόσμο που το δημιούργημα της είναι ζωντανό αλλά βιώνει τη διαδικασία φθοράς του, ανήμπορη να παρέμβει.
Διάρκεια 60 λεπτά / 12+

Παραστάσεις: 5, 6, 7 Οκτωβρίου, Στέγη Χορού, Λευκωσία

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X