ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Pokémon Go…μανία και στην Κύπρο

Η φρενίτιδα για το νέο παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το παιχνίδι Pokémon Gο έχει φτάσει και στην Κύπρο και οι φαν του είναι χιλιάδες. Πρόκειται για εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, που χρησιμοποιεί την τοποθεσία των παικτών. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 και σύντομα απέκτησε χιλιάδες φανατικούς παίκτες ανά την υφήλιο. Το παιχνίδι είναι ουσιαστικά ένα κυνηγητό εικονικών πλασμάτων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εκπαιδευτούν για να μονομαχήσουν με άλλα εικονικά πλάσματα.

Αυτή τη φρενίτιδα πολλοί τη χαρακτηρίζουν μία ακόμη μόδα που θα περάσει όπως άλλες προηγουμένως. Τι κάνει όμως το παιχνίδι αυτό ιδιαίτερα δημοφιλές; Μιλήσαμε με τον Σωτήρη, έναν από τους πρώτους παίκτες του παιχνιδιού στην Κύπρο και στην ερώτησή μας γιατί παίζει Pokémon Go μάς απάντησε ότι είναι κάτι που του είναι οικείο ως ιδέα, άλλωστε από το Δημοτικό ασχολείται με τα Pokémon και το παιχνίδι ήρθε να του χαρίσει και στιγμές αναπόλησης. Δεν θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι εθιστικό, όταν αντιμετωπίζεται ακριβώς ως παιχνίδι και παίζεται στο πλαίσιο μιας παρέας. Φυσικά, τόνισε ότι όταν γίνεται τρόπος ζωής και απομονωμένα από μία ομάδα, τότε ναι, ίσως μπορεί να υπάρξει εθισμός, όπως και όλα τα πράγματα. Επέμεινε ιδιαίτερα στο σημείο της κοινωνικοποίησης, μπορείς να γνωρίσεις κόσμο, να δημιουργήσεις φιλίες, μας είπε, από μία ομάδα κυνηγών Pokémon. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει κάνει φίλους από το παιχνίδι. Πόσοι παίζουν το παιχνίδι στην Κύπρο, τον ρωτήσαμε, απάντησε ότι υπάρχουν τρία επίσημα γκρουπ, στο ένα, μάλιστα, είναι και ο ίδιος διαχειριστής και υπολογίζει ότι καθένα έχει 300 με 400 άτομα. Φυσικά, προσέθεσε, υπάρχουν και άλλοι τόσοι που δεν ανήκουν στα γκρουπ, οπότε ο αριθμός μεγαλώνει. Υποστηρίζει ότι είναι μία εφαρμογή άκρως διασκεδαστική, που καταφέρνει να μαζέψει κόσμο σε μία παρέα, να τους παρακινήσει να βγουν από το σπίτι τους.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν επικρίνει το παιχνίδι, επειδή δημιουργεί έναν εικονικό κόσμο στον οποίο «εγκλωβίζονται» οι παίκτες, αν και υπάρχει η άποψη ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή βοηθάει στη βελτίωση της ανθρώπινης επαφής, μιας και οι παίκτες πολλές φορές χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η θέση που υποστηρίζει ότι η ύπαρξη Pokémon σε μνημεία ή πάρκα είναι ένα παράπλευρο όφελος για τον παίκτη, αφού επισκέπτεται μέρη που πριν δεν θα πήγαινε, επιχείρημα που εν πολλοίς υποστηρίζει και ο Σωτήρης.

Προκαλεί εθισμό;
Ο Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παίδων και εφήβων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, είπε στην «Κ» ότι αυτό που κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα ελκυστικό είναι το δημοφιλές όνομα του παιχνιδιού, το γεγονός ότι είναι δωρεάν και με ευκολία πρόσβασης. Επεσήμανε επίσης στην «Κ» ότι πρόκειται για κοινωνικό παιχνίδι, ενώ η διαδραστικότητα και αλληλεπίδραση του A/R περιβάλλοντος με τον χρήστη, δεν τελειώνει ποτέ και συγκεντρώνει ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν πριν μεταξύ τους. Οι κίνδυνοι που εντοπίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας σε σχέση με το παιχνίδι είναι η δυνητική απομάκρυνση του παίκτη από τον πραγματικό κόσμο, τις πραγματικές σχέσεις με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογία του. Ως προς το ερώτημα εάν το παιχνίδι είναι εθιστικό ή όχι, ο κ. Σιώμος σημείωσε ότι «η εθιστική επίδραση του Pokémon Go στους χρήστες κρύβεται πίσω από την εμβύθιση και τη ροή στο ρεαλιστικό περιβάλλον του παιχνιδιού, το οποίο είναι ανώτερο της εμπειρίας που βιώνουν οι χρήστες των MMORPG παιχνιδιών. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες προς το παρόν που να συγκρίνουν τον εθισμό στα μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων (MMORPG) και στα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας (AR), αλλά πολύ σύντομα θεωρώ πως θα έχουμε τα πρώτα ευρήματα». Ο Κωνσταντίνος Σιώμος εφιστά την προσοχή των γονέων ή άλλων ατόμων του περιβάλλοντος του παίκτη εάν παρατηρηθούν φαινόμενα απομόνωσης ή αποδιοργάνωσης του ατόμου σε επίπεδο καθημερινής λειτουργικότητας.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σάββας Κατσικίδης θεωρεί ότι το παιχνίδι αυτό, το οποίο στηρίχτηκε σε ήδη υπάρχουσα ιστορία και χαρακτήρες, έχει την ιδιότητα να ακροβατεί μεταξύ πραγματικού και εικονικού και ίσως και να αφαιρεί αυτή τη γραμμή που χωρίζει το αληθινό με το ψηφιακό. Μία άλλη διάσταση που δίνει ο καθηγητής είναι ότι ίσως ο παίκτης να αναζητεί την επιβράβευση, ότι αυτός δηλαδή είναι ο καλύτερος, κάτι που ενδέχεται στον πραγματικό κόσμο να μην μπορεί να επιτύχει ή και να μην επιδιώκει και ανέφερε το τραγούδι του παιχνιδιού που λέει «I want to be the very best, like no one ever was». Μάλιστα, ο κ. Κατσικίδης ανέφερε και τον Γάλλο φιλόσοφο Jean Baudrillard, ο οποίος είχε ορίσει το φαινόμενο ως simulacra, ένα φαινόμενο δηλαδή κατά το οποίο ο άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα ψηφιακό αποτύπωμα ως να ήταν αληθινό και με αυτό επιτυγχάνεται ίσως διαστρέβλωση του πραγματικού κόσμου. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι το παιχνίδι είχε τέτοια επιτυχία επειδή ακριβώς έχει διευρυνθεί η βάση των χρηστών των έξυπνων κινητών και η εταιρεία ακριβώς εκμεταλλεύτηκε την ήδη επιτυχημένη εμπορικά ιδέα του κινουμένου σχεδίου και το ένωσε με την τεχνολογία του σήμερα. Άραγε, το παιχνίδι αυτό έχει την κοινωνική λειτουργία που λέγεται ότι έχει; Ο κ. Κατσικίδης πιστεύει ότι όπως και να ’χει ο παίκτης κυνηγώντας το «τερατάκι» δεν βλέπει τίποτε άλλο πέραν της οθόνης του κινητού του, οπότε είναι αμφίβολο ότι το παιχνίδι ως τέτοιο συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης, τουναντίον ίσως να δημιουργεί και αντιπαλότητες, όταν μία ομάδα παικτών τσακώνεται για ένα Pokémon.

Τι είναι το Pokémon Gο
Βασισμένο στην ιαπωνική σειρά video games και κινουμένων σχεδίων Pokémon της δεκαετίας του ’90 με βασικό πρωταγωνιστή τον Picachu, το Pokémon Go είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας και ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε ένα εικονικό περιβάλλον, και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από εικονικά πλάσματα. Αφού τα πιάσει, ο παίκτης στη συνέχεια καλείται να τα εκπαιδεύσει και να τα εκγυμνάσει ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokémon άλλων χρηστών. Στο Pokémon Go o παίκτης για να πιάσει τα Pokémon του θα πρέπει να βγει από το σπίτι του και με τη χρήση της τεχνολογίας AR (Επαυξημένη Πραγματικότητα), αλλά και του Google Maps, ο εικονικός κόσμος αλληλεπιδρά με τον πραγματικό. Για τη δημιουργία του Pokemon Go συνεργάστηκαν η Nintendo, η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και η Niantic Labs, που εξειδικεύεται στον χώρο των παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Τραγικά και κωμικά, κυνηγώντας Pokémon

Τραγωδία: Δύο νεαροί στη Γουατεμάλα διέρρηξαν ένα σπίτι ψάχνοντας για Pokémon, ο ιδιοκτήτης τούς πυροβόλησε, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο.

Ανησυχία επικρατεί στη Βοσνία, καθώς πολλά Pokémon εμφανίζονται σε περιοχές όπου υπάρχουν ξεχασμένες και μη εντοπισμένες νάρκες από την εποχή του πολέμου.

Γυναίκα ανέβηκε σε ένα δέντρο στο Νιου Τζέρσι, στην προσπάθειά της να πιάσει ένα Pokémon και χρειάστηκε να φωνάξει την Πυροσβεστική για να κατέβει.

Τέσσερις μοντέρνοι κακοποιοί παραφύλαγαν σε απομονωμένες περιοχές, όπου υπήρχαν Pokémon, περιμένοντας τα ανυποψίαστα θύματα για να τα ληστέψουν. Συνελήφθησαν από την Αστυνομία του Μιζούρι.

Καλιφόρνια: Δύο άνδρες, ο ένας μετά τον άλλο, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν γλίστρησαν και έπεσαν στο κενό, στην προσπάθειά τους να πιάσουν ένα Pokémon που στεκόταν στην άκρη ενός γκρεμού.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ εντόπισε, έπιασε και φωτογράφισε ένα Pokémon στα αναχώματα έξω από τη Μοσούλη.

Δύο Καναδοί έφηβοι υπερέβαλαν εαυτούς στην αναζήτησή τους και άθελά τους πέρασαν παράτυπα τα σύνορα με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση παικτών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα κατεγράφη στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μετρήθηκαν περίπου 9.000 άνθρωποι.

Ένας απρόσεκτος οδηγός στη Βαλτιμόρη έψαχνε εναγωνίως για Pokémon, μέχρι που προσέκρουσε σε σταματημένο όχημα της Αστυνομίας.

(Από ΚΑΠΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση