ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο» σπάει τη σιωπή του θέατρου της Δήλου

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε μία μοναδική παράσταση σήμερα και αύριο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από δύο χιλιάδες χρόνια θα ξανακουστεί ο θεατρικος λόγος σε ένα από τα πιο σημαντικά σε σημασιολογικό επίπεδο αρχαία θέατρα, σε αυτό της Δήλου. Σε αυτό το θέατρο, λοιπόν, ανεβαίνει σήμερα και αύριο η παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο» με τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη και σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου. Η παράσταση είναι μια ελάχιστη συνεισφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου και σκοπό έχει την αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου. 


Το αρχαίο θέατρο της Δήλου το οικοδόμησαν οι Δήλιοι τον 3ο αι. π.Χ. όπου εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης και όπως πληροφορεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Η παράσταση
Το«Εκάβη μια πρόσφυγας» είναι βασισμένη στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας από τα έργα «Εκάβη» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη. «Το σκεπτικό για αυτή την παράσταση είναι η σύνθεση των αποσπασμάτων σε μια ενιαία παράσταση και όχι το ανέβασμα μιας τραγωδίας. Γιατί μια τέτοια επιλογή θεωρήθηκε από μας επιβεβλημένη λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου στη σημερινή του μορφή δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος ενός ολόκληρου θιάσου», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Νίκος Καραγεώργος.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου. Λόγω ττου ότι το θέατρο δεν μπορεί να υποδεχτεί αρκετόκόσμο, η παράσταση θα γίνει χυπό ιδιαίτερες συνθήκες,  υπό το φως της ημέρας, ενώπιον εξαιρετικά περιορισμένου κοινού, που θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού της Εφορείας. 

Η παράσταση ανέβηκε και στο αρχαίο Θέατρο της Στράτου, δίπλα στον Αχελώο την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από In.gr

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση