ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακαλύφθηκε καλύτερα χρονολογημένο μέχρι στιγμής πιάτο στον κόσμο

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε στο φως στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε τη λήξη της ερευνητικής περιόδου 2016 του προγράμματος «Kourion Urban Space Project» (KUSP). Οι έρευνες διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου στη Λεμεσό, υπό τη διεύθυνση του δρα Thomas W. Davis από το Tandy Institute of Archaeology, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth Texas, ΗΠΑ.

Το «Kourion Urban Space Project» (KUSP) συνέχισε εντός του 2016 την αποκάλυψη στοιχείων που σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Κούριο τον 4ο αι. μ.Χ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγάλων διαστάσεων κτίριο που ανασκάπτει η ομάδα πρόκειται είτε για οικία πλουσίων είτε δημόσιο κτίριο, παρόλο που το μέγεθος και το ιστορικό ανέγερσής του παραμένουν ακόμη άγνωστα. Πιθανόν το κτίριο να ήταν διώροφο ενώ η μορφή της κάτοψής του παραμένει υπό διερεύνηση. Τα δάπεδα καλύπτονται από τεράστιους ογκόλιθους που κατέπεσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού. Η ισχύς της σεισμικής δόνησης είναι φανερή από τη ζημιά που είναι ορατή στους τοίχους και από το ότι μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λαξευμένοι λίθοι.

Σημαντικότατο εύρημα η γυάλινη φιάλη (πιάτο)
Στο κτίριο διατηρούνται μεγάλες ποσότητες αρχαιολογικού υλικού. Η ομάδα εντόπισε επιπρόσθετα θραύσματα από εισηγμένη, μεγάλων διαστάσεων φιάλη (πιάτο) (διαμέτρου περάν των 60 εκ). η οποία είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014. Η φιάλη είχε κατασκευαστεί από ράβδους γυαλιού, λιωμένες πάνω σε σκούρα πράσινη βάση. Τέτοιου είδους φιάλες κατασκευάζονταν στην Αίγυπτο και αποτελούν συνήθη ευρήματα σε νεκροταφεία Κοπτών. Η φιάλη του Κουρίου είναι ίσως το καλύτερα χρονολογημένο μέχρι στιγμής παράδειγμα στον κόσμο. Η σύνδεση του Κουρίου με τη Αίγυπτο φαίνεται επίσης από έναν αιγυπτιακού τύπου αμφορέα, ο οποίος βρέθηκε κοντά στο δάπεδο δωματίου που έχει ερμηνευθεί ως κουζίνα. Ο πλούτος που τεκμηριώνεται στην αρχαία αυτή οικία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ένα μεγάλων διαστάσεων δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, μαρμαροθετήματα και επιχρίσματα στους τοίχους τα οποία σώζουν χρώμα. Η ανάλυση της κεραμικής που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του KUSP, στην οποία ανήκει και ο δρ Scott Moore του Indiana University of Pennsylvania, χρονολογεί το σεισμό στα μέσα του 4ου αιώνα. Τη χρονολόγηση αυτή επιβεβαιώνει και η ανάλυση των νομισμάτων που βρέθηκαν στο κτίριο. Την ανάλυση ανέλαβε ο νομισματολόγος δρ Paul Keen από το University of Massachusetts (Lowell).

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση