ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπετόβεν: Σε δημοπρασία αδημοσίευτο προσχέδιο για το Κοντσέρτο Emperor

Η αρχική του εκτίμηση ανέρχεται στις 150.000 - 200.000 στερλίνες

Kathimerini.gr

Ένα άγνωστο και αδημοσίευτο προσχέδιο για το πιο διάσημο έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, το Κοντσέρτο «Emperor», με αρχική εκτίμηση 150.000 - 200.000 στερλίνες, βγάζει στο σφυρί ο οίκος Σόθμπις, στις 20 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πρώιμα προσχέδια του σπουδαίου αυτού έργου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη «Βιβλιοθήκη ενός Άγγλου Βιβλιόφιλου, Μέρος VI» ("The Library of an English Bibliophile, Part VI").

Σε αυτό το προσχέδιο, «αποτυπώνεται όλη η διεργασία του Μπετόβεν, με το κοντσέρτο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Το χειρόγραφο αυτό δίνει μια αίσθηση της πειραματικής προσέγγισης του μουσουργού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τελικά δεν ενσωματώθηκε στην τελική εκδοχή του έργου», περιγράφουν οι ειδικοί του οίκου Σόθμπις.

Το Πέμπτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπετόβεν σε Μι Ύφεση Μείζονα, έργο 73, γνωστό ως «Αυτοκρατορικό» (Emperor), είναι αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας (1788 -1831), αδελφό του Φραγκίσκου Β, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και σπουδαίου φίλου, προστάτη και μαθητή του Μπετόβεν. Ο Αρχιδούκας ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα από τον Μπετόβεν σε ηλικία 15 ή 16 ετών και ήταν ο μοναδικός μαθητής στον οποίον ο Μπετόβεν δίδαξε σύνθεση. Ο διάσημος συνθέτης αφιέρωσε συνολικά δεκατέσσερα έργα του στον Αρχιδούκα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο προστάτη του.

Τα περισσότερα προσχέδια που αφορούν το Πέμπτο Κοντσέρτο για Πιάνο που έχουν διασωθεί βρίσκονται σε δύο σημειωματάρια στην Κρατική Βιβλιοθήκη (Deutsche Staatsbibliothek), στο Βερολίνο. Μερικά ακόμα προσχέδια σε διαφορετικές τοποθεσίες, συνδέονται με τα σημειωματάρια αυτά, με πιο γνωστό ένα χειρόγραφο στην Pierpont Morgan Library της Νέας Υόρκης. Το σημάδι από νερό στο παρόν χειρόγραφο όμως δεν επιτρέπει ταύτιση με κανένα από τα δύο σημειωματάρια.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X