ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παυλόπουλος:Ηθικώς επιβεβλημένη η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

O αγώνας αυτός συνδέεται με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος τόνισε

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος. Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Τα γλυπτά του Παρθενώνος 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό, συγχαίροντας τις Διεθνείς Επιτροπές για το έργο τους, το οποίο συντείνει στην «ευόδωση του κοινού μεγάλου μας στόχου: Του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επάνοδου τους στην εστία τους, σ’ αυτό το μοναδικό Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

«O αγώνας αυτός συνδέεται αρρήκτως με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, δοθέντος ότι, κατ’ ουσίαν, πρόκειται για αίτημα της Ανθρωπότητας αφού αφορά τον πυρήνα της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς», ανέφερε ο κος. Παυλόπουλος.

«Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και τα Μνημεία του», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Και τούτο διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την παγκόσμια πολιτισμική εμβέλεια του Παρθενώνα, αναπαράγοντας ορισμένα τμήματα από την ομιλία του Αντρέ Μαλρώ, στις 28 Μαΐου 1959, όταν εκπροσώπησε τη Γαλλική Κυβέρνηση κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, αναφέροντας ότι ο Παρθενώνας «συμπυκνώνει την ουσία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ως συστατικού στοιχείου του διαχρονικού Παγκόσμιου Πολιτισμού».

«Η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ανέφερε κλείνοντας, ενώ ζήτησε η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου να αφιερωθεί στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, «η οποία είναι και θα είναι, ως τον τελικό επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Ηγερία της προσπάθειάς μας και η Εστιάδα του Μουσείου της Ακρόπολης».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Amen μια πράξη αποχαιρετισμού.

Amen II

Μια χοροθεατρική πρόταση του Φώτη Νικολάου, όπου ήρωες σε μια διαρκή πτώση αναμετρώνται με το αδιανόητο
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
X