ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κύπριοι σκηνοθέτες διαπρέπουν στα φεστιβάλ του εξωτερικού

Το 6 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου στη Λεμεσό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, πλαίσιο ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου θεσμού, παρουσιάζει ταινίες από την Κύπρο και τον κόσμο. Το φεστιβάλ ξεκινάει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, έως τις 21 Οκτωβρίου. Μιλήσαμε με την Αλεξία Ρόιτερ και τον Ιωακείμ Μυλωνά της διευθυντές της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ για τη διεθνή θέση του φεστιβάλ, τις συμμετοχές και τις δράσεις του, αλλά και για την κινηματογραφική Κύπρο και τις πολιτικές της Πολιτείας για τον κινηματογράφο.


–Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, τι θα δούμε φέτος;
–Φέτος, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, το διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι η κορωνίδα του φεστιβάλ. Σπουδαίες ταινίες από όλο τον κόσμο θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν. Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα δούμε αφρικανικές ταινίες από το Maisha Film Lab, ταινίες κινουμένων σχεδίων από το κυπριακό φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού», ταινίες που αφορούν στην οικολογία σε συνεργασία με το φεστιβάλ Short Shorts Tokyo, το διαγωνιστικό πρόγραμμα μουσικών βίντεο «Amaze me» με κριτική επιτροπή τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, ένα σπουδαίο masterclass από τον πολυβραβευμένο διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη και τελευταίο ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα το οποίο είναι συνεργασία με το Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης και της Beirut DC.

–Διαφοροποιείται κάπως η φετινή διοργάνωση;
–Δεν μπορούμε να πούμε ότι διαφοροποιείται, μπορούμε να πούμε ότι μεγαλώνει. Φέτος εγκαινιάζουμε δύο καινούργιες δραστηριότητες. Θα υπάρχουν προβολές ταινιών κατάλληλες για παιδιά του δημοτικού. Για μια μέρα το Ριάλτο θα υποδεχθεί σχολεία της Λεμεσού και θα γεμίσει με παιδικές φωνές. Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε τους αυριανούς θεατές σινεμά. Επίσης, δημιουργούμε για πρώτη φορά γκαλερί. Διαμορφώνουμε την καφετέρια του Ριάλτο σε γκαλερί όπου θα μπορεί κάποιος να μπει και να παρακολουθήσει στην οθόνη δύο πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα. Για τις τρεις πρώτες μέρες θα προβάλλονται φιλμάκια φοιτητών του Musashino Arts University Japan που αφορούν στο έργο του Καβάφη. Με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννησή του το 2013, φοιτητές εμπνεύστηκαν από στίχους του Καβάφη και δημιούργησαν μικρά οπτικοακουστικά στιχάκια. Τις επόμενες μέρες θα προβληθούν πειραματικές ταινίες από την εταιρεία προώθησης SIXPACK με την οποία το φεστιβάλ έχει μια διαχρονική συνεργασία.

–Ποια είναι η δική σας συμβολή στη διοργάνωση του φεστιβάλ;
–Ως καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ έχουμε την ευθύνη του συνόλου του καλλιτεχνικού μέρους πλην του εθνικού διαγωνιστικού. Το εθνικό διαγωνιστικό μέρος διαμορφώνεται μέσα από μια διαδικασία που την ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Άλλωστε, εμείς είμαστε εν ενεργεία δημιουργοί και δεν θα ήταν πρέπον να κρίνουμε τις δουλειές των συναδέλφων μας. Φυσικά, υπάρχει μια φοβερή λογιστική υποστήριξη και υποδομή από τους διοργανωτές, το θέατρο Ριάλτο και το Υπουργείο Παιδείας και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη στις επιλογές που κάνουμε.

–Κατανοώντας την Πραγματικότητα», ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;
–Είναι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα το οποίο είναι συνεργασία με το Φεστιβάλ Αραβικών ταινιών της Γενεύης και της Beirut DC. Πρόκειται για ταινίες που δημιουργήθηκαν από έφηβους Σύριους πρόσφυγες και Λιβανέζους από μειονεκτούσες κοινότητες. Μέσα από εργαστήρια οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια κοινωνικο-θεραπευτική διαδικασία, εξερευνώντας τις προσωπικές τους ιστορίες τις οποίες μετέτρεψαν σε ταινίες μικρού μήκους οι οποίες τους βοήθησαν να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματικότητά τους. Οι προβολές θα γίνουν εν πλω. Λεωφορεία θα μεταφέρουν το κοινό στο παλιό λιμάνι Λεμεσού όπου θα επιβιβαστούν σε ειδικά διαμορφωμένο πλοίο το οποίο θα μας μεταφέρει στα ανοικτά της Λεμεσού. Εκεί θα αγκυροβολήσει και θα ξεκινήσουν οι προβολές. Θα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες βραδιές του φεστιβάλ διαχρονικά.
–Μιλήστε μας για τις φετινές συμμετοχές. Έχετε διακρίνει να υπάρχει κάποια συνάφεια μεταξύ τους, ίσως και λόγω των διεθνών εξελίξεων;
–Κάθε χρόνο παρακολουθούμε χιλιάδες ταινίες στα διεθνή φεστιβάλ και τις αγορές τους. Σίγουρα υπάρχουν θεματικές οι οποίες επαναλαμβάνονται σε πολλές ταινίες. Φέτος ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τους δημιουργούς είναι η κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό. Στον προγραμματισμό του φεστιβάλ προσπαθήσαμε να το διαπραγματευτούμε και εμείς αλλά χωρίς να γίνεται και το κύριό μας θέμα. Άλλωστε στόχος μας είναι το κοινό να παρακολουθήσει μια μεγάλη γκάμα θεματικών και διαφόρων εικαστικών προσεγγίσεων.

–Δεκατρείς οι κυπριακές συμμετοχές στο φεστιβάλ, πολλές ή λίγες;
–Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αύξηση των παραγωγών στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Αυτό είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό για μια χώρα η οποία δεν έχει λεφτά για πολιτισμό. Οι Κύπριοι σκηνοθέτες βγαίνουν έξω, δημιουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και διαπρέπουν στα φεστιβάλ του εξωτερικού. Συγχαρητήρια σε όλους και ελπίζουμε μια μέρα να ενδιαφερθεί το κράτος και η κοινωνία περισσότερο έτσι ώστε να έχουμε ένα εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα με 30 ταινίες.

–Ποιο θα θέλατε να είναι το αποτύπωμα του φετινού φεστιβάλ;
–Όπως κάθε χρόνο, στόχος είναι να τελειώσει το φεστιβάλ με επιτυχία έτσι ώστε να υπάρχει ανυπομονησία για το επόμενο. Το κοινό και οι δημιουργοί να γνωριστούν και να συζητήσουν για τις ταινίες. Οι καλεσμένοι από το εξωτερικό να φύγουν με θετικές εντυπώσεις από την Κύπρο και το φεστιβάλ έτσι ώστε να μας διαφημίσουν στο εξωτερικό.

–Πόση απήχηση έχει το φεστιβάλ σε διεθνές επίπεδο;
–Πιστεύουμε πως έχει καταφέρει να εδραιωθεί σε διεθνές επίπεδο μέσα στα έξι αυτά χρόνια, το οποίο θεωρείται σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος πως αρκετά κινηματογραφικά φεστιβάλ μικρού μήκους υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες, παράδειγμα το φεστιβάλ του Oberhausen που θα έχει φέτος την 63η έκδοσή του. Αυτό αποδεικνύεται από τις πολύ σημαντικές συνεργασίες του φεστιβάλ με άλλα διεθνή φεστιβάλ και οργανισμούς όπως το Clermont-Ferrand στη Γαλλία, το ShortShorts στην Ιαπωνία, το European Independent Film Festival, την εταιρεία Sixpack Film από την Αυστρία. Οι συνεργασίες μας φθάνουν μέχρι την Αυστραλία, την Κένυα της Αφρικής και φυσικά τη Μέση Ανατολή. Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζεται κάθε χρόνο από πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο. Αυτό και μόνο δίνει τεράστια εγκυρότητα στο φεστιβάλ ως διεθνή διαγωνιστικό θεσμό. Υπάρχει γενικά κάθε χρόνο ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ από αντίστοιχους θεσμούς και από δημιουργούς οι οποίοι μας στέλνουν τις ταινίες τους από όλο τον κόσμο.

–Πιστεύετε ότι συμβάλλουν τέτοιου είδους φεστιβάλ στη μικρή κινηματογραφική Κύπρο;
–Η συμβολή τέτοιων φεστιβάλ είναι τεράστια. Καταρχάς δίνουν τη δυνατότητα στους Κύπριους δημιουργούς να προβάλουν το έργο τους στο πλαίσιο μια διεθνούς διοργάνωσης, ανάμεσα σε ταινίες από όλο το κόσμο, να διακριθούν και να αποσπάσουν πολύ σημαντικά βραβεία. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το δικό μας φεστιβάλ να πούμε ότι αυτό προωθεί το έργο των Κυπρίων δημιουργών στο εξωτερικό με οργανωμένες προβολές, αλλά και με συμμετοχές σε άλλα διαγωνιστικά φεστιβάλ. Το φεστιβάλ μας, επίσης, ταξιδεύει σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και σε πολλές περιοχές της επαρχίας του νησιού σε συνεργασία με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και με τοπικές κινηματογραφικές λέσχες. Ο καθιερωμένος αυτός θεσμός συμβάλει στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας, αφού επωφελούνται όχι μόνο οι δημιουργοί αλλά και το κοινό της Κύπρου το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια γνώρισε και αγάπησε τη μικρού μήκους ταινία και ακολουθεί πιστά τις προβολές του φεστιβάλ που γίνονται πλέον σε κατάμεστη αίθουσα. Το φεστιβάλ διοργανώνει κάθε χρόνο ενδιαφέροντα και χρήσιμα σεμινάρια και εργαστήρια. Από φέτος έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μας και ειδική προβολή για παιδιά προετοιμάζοντας έτσι τη νέα γενιά!


Κινηματογράφος και Κύπρος

–Νομίζετε ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές που αφορούν τον κινηματογράφο είναι αρκετές για τους Κύπριους δημιουργούς;
–Δεν νομίζω πως μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική κινηματογράφου στην Κύπρου. Το θέμα είναι ακριβώς η απουσία μιας ολοκληρωμένης κινηματογραφικής πολιτικής με άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μικρό κονδύλι που διατίθεται για την επιχορήγηση ταινιών και για τη διοργάνωση των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Ακόμα κι αυτό δεν είναι σταθερό, μεταβάλλεται ανάλογα με τις ελλείψεις και τις περικοπές που γίνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχει υποστελέχωση του τμήματος που ασχολείται με τον κινηματογράφο και δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική όσον αφορά φορολογικά κίνητρα τα οποία θα προσέλκυαν ξένες παραγωγές και συμπαραγωγές. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μετά από τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται, ειδικά φέτος αφού έχει τεθεί το θέμα αυτό προς συζήτηση στη Βουλή, τα πράγματα θα αλλάξουν και θα πάψει το σινεμά να αποτελεί τον φτωχό συγγενή στα πολιτιστικά της χώρας. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές για ανάπτυξη και οικονομικό όφελος οι οποίες μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτες. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ένα πρόσφατο παράδειγμα ταινίας η οποία γυρίστηκε στη Ρόδο, ενώ η ιστορία της διαδραματίζεται στην Κύπρο. Κι αυτό λόγω απουσίας κινήτρων. Η ταινία αυτή συμμετείχε στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ των Καννών και είναι αυτή τη στιγμή υποψήφια για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της προβολής και διαφήμισης που τυγχάνει μια τέτοια ταινία και πόσο θα επωφελείτο η Κύπρος από αυτή τη συμπαραγωγή!

–Μπορεί η Κύπρος να γίνει κινηματογραφικός προορισμός; Η Πολιτεία πώς μπορεί να βοηθήσει;
–Σαφώς και μπορεί! Εδώ έχουν γίνει τεράστιοι, κερδοφόροι κινηματογραφικοί προορισμοί αντίστοιχα μικρές χώρες, όπως και χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν ούτε τις ευνοϊκές, ιδανικές θα λέγαμε καιρικές συνθήκες της Κύπρου, ούτε τις ευκολίες μετακίνησης, την ασφάλεια και το υψηλό επίπεδο σε υπηρεσίες και φιλοξενία που μπορεί να παρέχει η Κύπρος. Η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει εάν εφαρμοστεί αυτή η κινηματογραφική πολιτική που αναφέραμε. Πρέπει το κράτος να επενδύσει στο σινεμά. Οφείλει να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, οφείλει να έχει κίνητρα που να είναι ανταγωνίσιμα και ελκυστικά για ξένες παραγωγές και οφείλει να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή για να μπορεί να στηρίξει και να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη παραγωγή που θα προκύψει από αυτή τη πολιτική.

–Θα αφιερώνατε κάποια από τις ταινίες στην Κύπρο του 2016;
–Καλή ερώτηση! Λοιπόν, αφιερώνουμε στην Κύπρο την ταινία «Movements Arising from Different Relationships – Between Regularity and Irregularity Part II», του σκηνοθέτη Masahiro Tsutani από την Ιαπωνία.


Η κριτική επιτροπή
Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους ανθρώπους του κινηματογράφου. Στη φετινή διοργάνωση προεδρεύει ο Γιώργος Αρβανίτης, πολυβραβευμένος διευθυντής Φωτογραφίας που μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί σε πολλές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και είναι ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μέλη της επιτροπής είναι ο Jukka-Pekka Laakso, διευθυντής του φημισμένου φεστιβάλ του Tampere της Φινλανδίας, o Nicolas Khabbaz καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ NDU του Λιβάνου, ο Dr. Bojidar Manov κριτικός κινηματογράφου από τη Βουλγαρία και μέλος της FIPRESCI και η Τώνια Μισιαλή πολυβραβευμένη σκηνοθέτης από την Κύπρο η οποία μεταξύ πολλών άλλων έχει βραβευτεί και στο φεστιβάλ της Κύπρου.

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X