ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό και πρέπει να τα σεβόμαστε»

Η χορογράφος Αντιγόνη Τασουρή μιλάει για την «Ωραία κοιμωμένη» που ανεβάζει το Θέατρο Λέξη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η χορογράφος Αντιγόνη Τασουρή, που εδώ και χρόνια ασχολείται με το παιδικό θέατρο και φέτος χορογραφεί το παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη» του Σαρλ Περώ, σε διασκευή του Σταύρου Σταύρου, που ανεβάζει το Θέατρο Λέξη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χρίστου Νικολάου, είναι μία ιστορία που όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει και μιλάει για την αγάπη, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Για την Αντιγόνη Τασουρή η χορογραφία και η μουσική είναι έννοιες αλληλένδετες, που μπορούν να κοσμήσουν μία θεατρική παράσταση, ιδίως αν βάλεις τη σωστή δοσολογία. Η χορογράφος της παράστασης «Η ωραία κοιμωμένη» μας λέει ότι τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές και όλοι οι συντελεστές της παράστασης οφείλουν να τα σέβονται, και ξέρουν ότι τα έχουν καταφέρει όταν βλέπουν τους μικρούς θεατές να γελούν και να συμμετέχουν, τότε η παράσταση έχει κερδίσει το στοίχημα.


–Η ωραία κοιμωμένη, μία κλασική ιστορία, μιλήστε μας λίγο για την παράσταση.
–Χαίρομαι πολύ που το υπέροχο αυτό παραμύθι, που όλοι μας από πολύ μικρή ηλικία είχαμε κάποιο να μας το διηγηθεί, ζωντανεύει επί σκηνής από το Θέατρο Λέξη. Η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι μια ιστορία για την αγάπη που παράλληλα διδάσκει στα παιδιά τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Η παράστασή μας είναι μια σύγχρονη διασκευή με πολύ χορό και τραγούδι, στην οποία όμως υπάρχουν μέσα και η καλή νεράιδα, και η κακιά μάγισσα και η όμορφη πριγκίπισσα. Οι εύθυμοι χαρακτήρες του παλατιού και ο βασιλιάς είναι αυτοί που μεταδίδουν χαρά και άφθονο γέλιο στα παιδιά. Είναι μια κωμωδία προσαρμοσμένη για αγόρια και κορίτσια με αρκετά χορογραφημένα τραγούδια.

–Πόσο νομίζετε ότι συναρπάζουν τα παιδιά αυτές οι ιστορίες;
–Όταν τα παιδιά αναγνωρίζουν τους ήρωες και τους βλέπουν να παίρνουν μορφή, ενθουσιάζονται και ταυτίζονται. Είναι αρκετές οι στιγμές που συμμετέχουν δίνοντας οδηγίες στους ήρωες. Αυτό, είναι μια μεγάλη απόλαυση για τους ηθοποιούς και όλους τους δημιουργούς, γιατί δείχνει ότι έχουν κερδίσει το υπέροχο παιδικό κοινό τους. Τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό και φυσικά είναι πάντα οι καλύτεροι κριτές μιας παιδικής παράστασης, γι’ αυτό και πρέπει να τα σεβόμαστε πολύ! Δεν μας χαρίζονται.

–Πώς ο χορός μπορεί να αφηγηθεί μία ιστορία, όπως αυτή της ωραίας κοιμωμένης;
–Η δική μας παράσταση της «Ωραίας Κοιμωμένη» είναι μιούζικαλ. Και στο μιούζικαλ συνυπάρχουν και οι τρεις μορφές τέχνης, θέατρο-μουσική-χορός. Τα χορογραφημένα τραγούδια συμβάλουν στην πλοκή του έργου. Οι στίχοι και η μουσική δίνουν έναυσμα στον χορογράφο να δημιουργήσει και να δείξει μέσα και από τη δική του δημιουργία/χορογραφία την εξέλιξη της ιστορίας εμπλουτίζοντάς την έτσι με περισσότερο θέαμα αλλά και τεχνική.

–Το καλό και το κακό μέσα από μία χορογραφία, όπως αυτό παρουσιάζεται στην παράσταση, ακούγεται ως πρόκληση, άραγε είναι;
–Η κάθε μια χορογραφία είναι και μια πρόκληση. Χορογραφώ στη μουσική που μου δίνεται, αλλά και με βάση την ιστορία του έργου και τις απαιτήσεις που έχει. Στη συνέχεια ο επαγγελματίας χορευτής μέσα από τις οδηγίες μου δίνει τον ανάλογο δυναμισμό που χρειάζεται η κάθε χορογραφία.

–Η σκηνοθεσία του Χρίστου Νικολάου σας έδωσε κάποια άλλη οπτική για το έργο;
–Ναι, βέβαια. Ο κάθε σκηνοθέτης δίνει το δικό του στίγμα στο έργο που σκηνοθετεί. Ως χορογράφος ακολουθώ τις οδηγίες του και δημιουργώ κάτω απ’ αυτές. Με τον Χρίστο έχω συνεργαστεί αρκετές φορές και μπορώ να πω με σιγουριά, ότι έχουμε μια όμορφη χημεία μεταξύ μας. Μέσα από μια φρέσκια αλλά και ιδιαίτερα όμορφη σκηνοθεσία, κατάφερε στο συγκεκριμένο έργο να δώσει ένα ευχάριστο θέαμα για μικρούς και μεγάλους!


Το μιούζικαλ γεμίζει τον θεατή

–Μπορούν οι χορογραφίες να περιγραφούν με λόγια;
–Μια σωστά δομημένη χορογραφία, από θέμα τεχνικής αλλά και έκφρασης μπορεί να τονίσει το κάθε συναίσθημα που απαιτείται μέσα στην πλοκή του έργου. Οι χορογραφίες είναι αυτές που προσφέρουν στον θεατή το θέαμα αλλά ταυτόχρονα αγγίζουν τον κόσμο των συναισθημάτων του.
–Μιούζικαλ, μία αγαπημένη σας δραστηριότητα, έτσι δεν είναι;
–Ακριβώς όπως το λέτε είναι, μια αγαπημένη μου δραστηριότητα. Σπούδασα μουσικό θέατρο στην Αγγλία και ευτυχώς κάθε τόσο μου δίνεται η ευκαιρία να ταξιδεύω στο Λονδίνο και να παρακολουθώ παραστάσεις μιούζικαλ. Στην Κύπρο είναι λίγες οι ομάδες που παρουσιάζουν μιούζικαλ, γιατί είναι αρκετά δαπανηρές παραγωγές. Χρειάζεται οικονομική στήριξη και από την Πολιτεία αλλά και από διάφορους άλλους φορείς και εταιρείες. Σίγουρα πρόκειται για ένα είδος τέχνης που γεμίζει τον θεατή.
–Ποια έργα έχετε χορογραφήσει και πώς αλλιώς δραστηριοποιήστε στον χώρο;
–Έχω χορογραφήσει για την Ακαδημία Χορού που έχω δημιουργήσει, αλλά και για τον Πολιτιστικό Όμιλο «Μορφή» του οποίου είμαι η καλλιτεχνική διευθύντρια. Έτσι είχα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε αρκετά μιούζικαλ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Μερικά απ’ αυτά είναι πολύ γνωστά και κλασικά όπως η «Mary Poppins», το «Lion King», η «H ωραία και το τέρας», η «H Παναγία των Παρισίων», και το «Oliver Twist».
–Ποιο έργο θα θέλατε ιδανικά να χορογραφήσετε;
–Όνειρο μου είναι να χορογραφήσω το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι». Πριν από αρκετά χρόνια χορογράφησα το συγκεκριμένο έργο, όμως θα ήθελα να το χορογραφήσω και ως αμιγώς μιούζικαλ. Είναι ένα έργο που γεμίζει πολύ τον δικό μου κόσμο συναισθημάτων και θα ήθελα πάρα πολύ να το δουλέψω χορογραφικά για το κοινό της Κύπρου.

 Το έργο

«Η Ωραία Κοιμωμένη» του Σαρλ Περώ, ένα μιούζικαλ-κωμωδία με δράση, τραγούδι, χορό και χαρά σε σκηνοθεσία Χρίστος Νικολάου. Το υπέροχο παραμύθι «Η Ωραία Κοιμωμένη» του σπουδαίου γάλλου παραμυθά Σαρλ Περώ που γράφτηκε το 1697 ξεκίνησε τις παραστάσεις του από το Θέατρο Λέξη του Γιώργου Τσιάκκα, με την ευφάνταστη σκηνοθεσία του Χρίστου Νικολάου και μέσα από τη φρέσκια και σύγχρονη διασκευή του Σταύρου Σταύρου. Μια πανέμορφη Πριγκίπισσα, ένας επίμονος Πρίγκιπας και ένας ανατρεπτικός Βασιλιάς, συναντούν επί σκηνής τη γνωστή καλή Νεράιδα των παραμυθιών, την «απαραίτητη» κακιά μάγισσα, αλλά και μια κοσμική ντίβα που έρχεται να τους αλλάξει τη ζωή. Όλα μπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν το υπηρετικό προσωπικό του παλατιού (η ομιλητική οικονόμος Πόπη Μπακλαβά και ο πολυτάλαντος υπηρέτης Μάκης Μαρούλλης) βάζουν μπόλικο αλατοπίπερο στις ζωές των ηρώων!
Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 4:00 μ.μ. και Κυριακή στις 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, μέχρι και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016. (Σημ. Η παράσταση της Κυριακής 23 Οκτωβρίου θα δοθεί στις 3:00 μ.μ. (αντί της πρωινής). Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, λεωφ. Γ. Κρανιδιώτη 57, Λατσιά. Τηλέφωνο κρατήσεων 70000146.

Η «Ωραία κοιμωμένη» θα περιοδεύσει στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι συντελεστές
Η διασκευή του έργου και οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Σταύρου Σταύρου. Η σκηνοθεσία του Χρίστος Νικολάου, τα σκηνικά και τα κοστούμια διά χειρός Σωσάννας Τομάζου. Η μουσική του Αντρέα Μιχαλόπουλου και οι χορογραφίες της Αντιγόνη; Τασουρή. Το σχεδιασμό του φωτισμού έχει αναλάβει η Καρολίνα Σπύρου και τον σχεδιασμό της αφίσας η Μαρία Γρηγορίου. Η οργάνωση της παραγωγής είναι Μαρία Παπαπέτρου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ερμίνα Κυριαζή, Βασιλική Διαλυνά, Παναγιώτης Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Στέλλα Φιλιππίδου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Σαββίνα Γεωργίου, Χρίστος Μάος. Συμμετέχουν οι επαγγελματίες χορευτές: Χρίστος Μάος, Πολύκαρπος Σολωμού, Άντρεα Νικολάου, Ρομίνα Κωστέα, Πέρσια Γεωργίου, Αδαμαντίνη Κοσμά και οι μαθήτριες της Ακαδημίας Χορού Αντιγόνη Τασουρή: Άντρια Παρασκευά, Στέφανη Ιωνίδου, Ελίνα Λοΐζου, Τατιάνα Παπαδοπούλου.

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση