ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΘΑΛ παρεμβαίνει για το Σχέδιο Θυμέλη

Άμεσος και ουσιαστικός διάλογος για ένα νέο πλαίσιο θεατρικής ανάπτυξης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πριν από μερικές ημέρες, στις 7 Νοεμβρίου, δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση που προερχόταν από τα τέσσερα μεγαλύτερα θέατρα της Κύπρου, Το σατιρικό, το Ένα, την ΕΘΑΛ και το Σκάλα, με την οποία κατήγγελλαν τον ΘΟΚ για αθέμιτο ανταγωνισμό και πρότειναν απεγκλωβισμό από το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ και δημιουργία νέου φορέα για το θέατρο. Η ΕΘΑΛ, ωστόσο, με ανακοίνωσή της στις 9 Νοεμβρίου δήλωσε ότι η πρώτη ανακοίνωση δεν προέρχεται από εκείνη και σε αυτήν δεν εκφράζονται οι θέσεις της, και συμπλήρωνε ότι προτίθεται να τις δημοσιοποιήσει το συντομότερο, αν και θεωρεί πως αυτές είναι γνωστές.

Ετσι, με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΘΑΛ επαναλαμβάνει τις θέσεις της για τη θεατρική ανάπτυξη στην Κύπρο και για το Σχέδιο Θυμέλη. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται σχετικά ότι η ΕΘΑΛ αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου επιχορηγήσεων του θεάτρου και από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις της για το Σχέδιο Θυμέλη. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ΕΘΑΛ δεν αντιτίθεται στη στήριξη άλλων θεατρικών ομάδων, πειραματικών ή άλλων, ωστόσο η στήριξη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις ουσιαστικές διαφορές και ανάγκες της κάθε ομάδας, αλλά κυρίως τις ανάγκες των θεάτρων συνεχούς λειτουργίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα θέατρα αυτά έχουν άλλου είδους ανάγκες, αλλά έχουν και ρόλο θεατρικής διαπαιδαγώγησης, συμβάλλοντας στη θεατρική ανάπτυξη του τόπου.

Τα θέατρα ρεπερτορίου, όπως ονομάζονται, είναι ο αντίποδας των εμπορικών θεάτρων, και ακριβώς το Σχέδιο Θυμέλη δεν εντοπίζει τις ιδιαιτερότητες και την αναγκαιότητα στήριξης τους, δημιουργώντας προβλήματα βιωσιμότητας αλλά και ομαλής λειτουργίας τους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ΕΘΑΛ προσπάθησε επανειλημμένα να υποδείξει τα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του Σχεδίου Θυμέλη, η φιλοσοφία του οποίου αρνείται να αναγνωρίσει τις διαφορετικές ανάγκες των θεάτρων συνεχούς λειτουργίας από τις υπόλοιπες θεατρικές ομάδες. Η ΕΘΑΛ πιστεύει ότι το Σχέδιο Θυμέλη δεν προωθεί τον επαγγελματισμό και οδηγεί το θέατρο σε ερασιτεχνικές περιόδους.

Τι προτείνει

Η ΕΘΑΛ, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα καταλήξει σε ένα καινούργιο πλαίσιο θεατρικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των θεάτρων συνεχούς λειτουργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες θεατρικές ομάδες, τις δυσμενείς συνθήκες των περιφερειακών θεάτρων, από εκείνες της Λευκωσίας. Επίσης, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των θεατρικών σχημάτων και τη μεθοδολογία αξιολόγησης των θεατρικών παραγωγών μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Ποιος ο ρόλος του ΘΟΚ

Στην ανακοίνωσή της η ΕΘΑΛ αναφέρει επίσης ότι οι υπηρεσίες του ΘΟΚ προς το κυπριακό θέατρο αναγνωρίζονται από όλους, ωστόσο θεωρεί ότι ο ρόλος του στην επιχορήγηση του ελεύθερου θεάτρου θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι η ΕΘΑΛ πιστεύει στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής η οποία με τη συνεργασία όλων των ελεύθερων θεάτρων θα προκρίνει νέο σχέδιο στήριξης, βασισμένο στην ισονομία. Με τη δημιουργία μιας τέτοιας Αρχής η Υπηρεσίας η ΕΘΑΛ θεωρεί ότι ο ΘΟΚ θα μπορεί να επικεντρωθεί στον σημαντικό του ρόλο ως Κρατικού Θεάτρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση