ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το καλύτερο μουσείο στον κόσμο είναι αποθήκη στην Ελβετία

Τα έργα τέχνης δεν ανήκουν αποκλειστικά σε έναν ιδιοκτήτη

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η σπουδαιότερη και πλουσιότερη σε έργα τέχνης συλλογή δεν ανήκει ούτε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, ούτε στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, αλλά σε μια αποθήκη λιμανιού στην νοτιοδυτική Ελβετία, την Geneva Free Port.

Μπορεί η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου να διαθέτει μια συλλογή αποτελούμενη από 2.300 πίνακες ζωγραφικής και το ΜοΜΑ αντίστοιχα να έχει 200.000 έργα τέχνης κάθε λογής αλλά η μυστική αποθήκη πιθανολογείται σύμφωνα με τους New York Times ότι φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια έργα τέχνης.

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι το σπουδαιότερο μουσείο δεν είναι μουσείο ή ότι αυτά τα αμύθητης αξίας έργα θα βρίσκονταν συσκευασμένα σε ξύλινα κιβώτια. Το χειρότερο όλων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δει αυτήν την εντυπωσιακή συλλογή που θα ξεπερνούσε σε ενδιαφέρον οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Μπορεί ο αριθμός των έργων τέχνης που βρίσκονται στην αποθήκη να μην έχει επίσημη βούλα όμως μέσα στη συλλογή των έργων υπάρχουν και 1.000 πίνακες του Πικάσο.

Τα έργα αυτά δεν ανήκουν αποκλειστικά σε έναν ιδιοκτήτη αλλά σε πολλούς διακινητές έργων τέχνης, σε συλλέκτες, ναυλομεσίτες και offshore εταιρείες που προτιμούν την ανωνυμία και το ασφυκτικά φυλασσόμενο μέρος υπό την ευγενική χορηγία του ελβετικού κράτους.

Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να στεγάζουν εκεί τα έργα τέχνης τους μιας και εκεί απολαμβάνουν ασφάλειας αλλά και ειδικής φορολογικής μεταχείρισης.

Τον Ιανουάριο του 2016 δόθηκε πρόσβαση στις ιταλικές αρχές προκειμένου να ερευνήσουν την αποθήκη καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μέσα στην αποθήκη βρίσκονταν παράνομα έργα που ανήκαν στην Ιταλία.

Τελικά αποδείχθηκε ότι οι ιταλικές αρχές είχαν σωστές πληροφορίες καθώς βρέθηκαν 45 κιβώτια με «εξαίρετα κομμάτια αρχαίας ετρουσκικής τέχνης» τα οποία στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ιταλία, έπειτα από 15 χρόνια όπου στοιβάζονταν εκεί.

Μεταξύ των σπουδαίων ευρημάτων που εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν ήταν δύο σαρκοφάγοι σε εξαιρετική κατάσταση, ενός άντρα και μιας γυναίκας.

«Τα αρχαία ευρήματα είχαν έρθει στην Γενεύη από έναν Βρετανό πρώην υψηλού προφίλ έμπορο τέχνης, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με το εμπόριο αρκετών λεηλατημένων αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τις αρχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X