ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Πολωνία αγόρασε ιδιωτική συλλογή αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ

Πωλήθηκε για 100 εκατ. - Μεταξύ των έργων πίνακες των Ντα Βίντσι, Ρέμπραντ και Ρενουάρ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας στις 29 Δεκεμβρίου επισημοποίησε την αγορά μιας πολύτιμης ιδιωτικής συλλογής, που ανήκε στο ιδιωτικό μουσείο Czartoryski, το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Κρακοβίας.

Η συλλογή που περιήλθε στο πολωνικό κράτος για το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει περίπου 86.000 αντικείμενα, μεταξύ αυτών και έργα των ζωγράφων Ντα Βίντσι, Ρέμπραντ και Ρενουάρ. Συγκεκριμένα η συλλογή που αγοράστηκε από το πολωνικό κράτος αποτελείται, εκτός από τα έργα τέχνης όπως η «Κυρία με την ερμίνα», του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το «Τοπίο με τον Καλό Σαμαρείτη» του Ρέμπραντ, από χειρόγραφα και άλλα έντυπα που φτάνουν τις 250.000.

Ιδιοκτήτης της συλλογής ήταν ο απόγονος μιας αριστοκρατικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Adam Karol Czartoryski, του οποίου η οικογένεια διαφύλασσε τα κειμήλια για δύο αιώνες.

Ο Πολωνός υπουργός Πολιτισμού Piotr Glinski δήλωσε κατά τη διάρκεια του συμφώνου αγοράς ότι η αγορά έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συλλογή θα παραμείνει στην Πολωνία και ότι το ποσό που πληρώθηκε θα επιστρέψει στους πολίτες. Ο πωλητής-δωρητής της συλλογής δήλωσε επίσης ότι γι’ αυτόν είναι μία πράξη πατριωτισμού και ότι ακολούθησε ό,τι έκαναν οι πρόγονοί του, να πράττουν το μέγιστο για το έθνος τους και να βοηθούν τη χώρα τους.

Ωστόσο, οι επιμελητές της συλλογής ανέφεραν ότι η μεταβίβαση έγινε χωρίς να είναι εις γνώσιν τους. Η εμπορική αξία της συλλογής υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συλλογή

Τα έργα μέχρι σήμερα ανήκαν στο Ιδρυμα των Πριγκίπων Τσαρτορίσκι και στεγάζονταν στο Princes Czartoryski Arsenal Museum της Κρακοβίας. Ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα Ιζαμπέλα Τσαρτορίσκα το 1801, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης, φύλαξης και διατήρησης πολωνικών και ευρωπαϊκών πινάκων ζωγραφικής όταν η χώρα διαμελίστηκε από την Αυστρία, τη Ρωσία και την Πρωσία.


Ένα από τα τέσσερα πορτρέτα
Η «Κυρία με την ερμίνα» είναι ένας μικρός πίνακας (ελαιογραφία σε ξύλο) που, σύμφωνα με τους ειδικούς, απεικονίζει τη Τσετσίλια Γκαλεράνι, την έφηβη ερωμένη του Λουδοβίκου Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου και ενός εκ πατρόνων του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η οικογένεια Τσαρτορίσκι αγόρασε το έργο στην Ιταλία το 1798 και εν συνεχεία το μετέφερε στην Πολωνία. Οταν οι ναζιστικές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα, το 1939, το λαφυραγώγησαν, αλλά μετά το πέρας του πολέμου το έργο επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.

Να σημειωθεί ότι ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Ντα Βίντσι,«Γυναίκα με την ερμίνα» είναι, μαζί με τη «Μόνα Λίζα» ένα από τα τέσσερα πορτρέτα γυναικών που έχει υπογράψει ο καλλιτέχνης.


Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X