ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό

Το theYard.Residency.17 διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά με ποικίλο πρόγραμμα

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει για 7η συνεχόμενη χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, theYard.Residency.17, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Το theYard ξεκίνησε το 2011, από μια ιδέα του Λούκα Βαλέβσκι ως μια πλατφόρμα δημιουργικής δράσης καλλιτεχνών από όλα τα πεδία των παραστατικών τεχνών. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τριήμερο φεστιβάλ με τη συμμετοχή 25 καλλιτεχνών σε διάφορους χώρους στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού. Τις επόμενες χρονιές η διοργάνωση μετονομάστηκε σε theYard.Residency και εκ τότε λειτουργεί ως καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας στο Παλιό Ξυδάδικο.

Σήμερα, το πρόγραμμα φιλοξενίας λειτουργεί κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται έπειτα από Ανοιχτό Κάλεσμα για συμμετοχή σε δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες από όλα τα πεδία των τεχνών, από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το theYard.Residency υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, τις νέες ιδέες, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών, την υπεύθυνη δράση των καλλιτεχνών ως προς την παραγωγή τους.

Στόχος του είναι η διατήρηση της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στο Παλιό Ξυδάδικο και η συνεχής ανανέωση της σύμφωνα με τις ανάγκες των δημιουργών και τις δυνατότητες του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Το theYard.Residency απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες που χρειάζονται στήριξη, σε καινοτόμες προτάσεις από έμπειρους δημιουργούς, σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό και σε φορείς/ οργανισμούς που θα προτείνουν νέες ευκαιρίες για συμμετοχή σε πλατφόρμες. Επίσης, οι συμμετέχοντες έχουν την αποκλειστικότητα των εσόδων από τις δράσεις τους, όπως και οπτικοακουστική κάλυψη, δωρεάν χρήση του Παλιού Ξυδάδικου, της υποδομής και του εξοπλισμού του.

Η ομάδα του theYard (Έλενα Αγαθοκλέους, Λούκας Βαλέβσκι, Κωνσταντίνα Peter, Ελεάνα Αλεξάνδρου) προτείνει για τη φετινή διοργάνωση μια πιο συγκεκριμένη δομή του προγράμματος χωρισμένο σε κατηγορίες για καλύτερη υποστήριξη των συμμετεχόντων ως προς την φιλοξενία, προβολή, καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και επικοινωνία με το κοινό.

 
Η δομή του προγράμματος

Κατηγορία Πρεμιέρα: Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα λειτουργήσει ως συμπαραγωγός. Στις συμμετοχές αυτές ο χώρος και ο εξοπλισμός του Παλιού Ξυδάδικου παραχωρείται για ένα μήνα πρόβες, για την Πρεμιέρα της παράστασης και για 2 επιπλεόν παραστάσεις. Για το 2017, το ΜΙΤΟΣ στην κατηγορία της Πρεμιέρας έχει ήδη επιλέξει δύο παραγωγές έπειτα από προηγούμενες συνεργασίες, μία εκτων οποίων υπήρξε έργο σε εξέλιξη στο theYard.Residency.16.

Κατηγορία Residency: Προτάσεις  για τη δημιουργία νέων έργων με τη στήριξη μέντορα στα πεδία του θεάτρου, χορού, performing art, μουσικής, εικαστικών project. Η διάρκεια της φιλοξενίας είναι για μία βδομαδα και την 7η μέρα ο δημιουργός παρουσιάζει την δουλειά του στο κοινό ή σε ομάδα κοινού που θα επιλέξει, με συζήτηση στο τέλος της παρουσίασης.

Κατηγορία 24hr shot: Καλλιτεχνικές δράσεις από τα πεδία της μουσικής, λογοτεχνίας, θεάτρου, χορού κλπ. Μια ευκαιρία για πειραματισμό, αλλά και παρουσίαση πιο ολοκληρωμένων ιδεών. Οι δημιουργοί θα έχουν στη διάθεση τους το Παλιό Ξυδάδικο για 24 ώρες.


Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός (MKO), που δημιουργήθηκε από τους performer Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007. Η έδρα του Κέντρου, το Παλιό Ξυδάδικο, είναι ένα πρώην παραδοσιακό εργαστήριο ξυδιού, που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Λεμεσού κοντά στο Μεσαιωνικό κάστρο της πόλης.

Στόχο έχει να συμβάλει στην καλλιτεχνική δημιουργία και προώθηση της σύγχρονης θεατρικής έκφρασης και των παραστατικών τεχνών, μέσα από συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες, ομάδες και φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό τη δημιουργία θεατρικών παραγωγών, συμπαραγωγών, συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό τη δημιουργία φεστιβάλ και άλλων καλλιτεχνικών θεσμών έκφρασης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων κοινωνικού χρακτήρα για την τοπική κοινότητα το Παλιό Ξυδάδικο ως μια σύγχρονη καλλιτεχνική πλατφόρμα.

Η δραστηριοποίηση του ΜΙΤΟΣ στο Θέατρο μετρά 17 παραγωγές και έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά, αρχαία δραματουργία, ποιητικά κείμενα και τη σύγχρονη τους έκφραση. Με θεατρικές παραγωγές συμμετείχε σε συμπόσια και φεστιβάλ σε Κύπρο, αλλά και εκπροσώπησε την Κύπρο σε Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία και έχει προσκληθεί για παρουσίαση θεωρητικών εισηγήσεων που αφορούν στη θεατρική προσέγγιση των project του.

Παράλληλα, διοργανώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency στο Παλιό Ξυδάδικο, το μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος – επανέρχεται φέτος σε συνεργασία με το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ – και το φεστιβάλ πειραματικών ταινιών Παράξενη Οθόνη. Κύπρος που πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 2009-2011, σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα Anemicimena. Επίσης, για 2η χρονιά λειτουργεί το θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα lipasma (ομάδες επαγγελματιών, ενηλίκων, εφήβων και παιδιών), την ραδιοφωνική εκπομπή do not CUT art στο Cut radio, όπως και διοργανώνει σεμινάρια, master classes, εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κλπ. Συμμετέχει με θεατρικές παρεμβάσεις κοινωνικού περιεχομένου εδώ και 7 χρόνια σε ευαίσθητες σχολικές μονάδες.

Το ΜΙΤΟΣ έχει τρέξει τα εξής ευρωπαϊκά προγράμματα: Ariadne’s Walk, a journey to the Northside, 2012 (πρόγραμμα Leonardo da Vinci, βραβεύτηκε από το ΙΔΕΠ) και το MyVoice, 2014 (πρόγραμμα Leonardo da Vinci), όπως και ήταν συντονιστής σε πρόγραμμα Culture 2007-2013, με τίτλο Songs of My Neighbours, 2013-2015. Συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα της Ε.Π.Π. Πάφος 2017, με το διετές θεατρικό πρόγραμμα Ηρω-ισμοί. Έχει εκδώσει 2 βιβλία σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα του, όπως και έχει ολοκληρώσει 2 σχετικά ντοκιμαντέρ.



Για περισσότερες πληροφορίες για το theYard.Residency.17 επισκεφθείτε τη σελίδα: www.mitos.org.cy 

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Άστιγγος 1, Λεμεσός

Παλιό Ξυδάδικο: Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 985232

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση