ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπερηφάνεια για το τι κατάφερε ο Οργανισμός Πάφος2017

Όταν υπάρχει θέληση και όραμα σημασία δεν έχει το μέγεθος και το μπάτζετ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Τελετή Έναρξης του Πάφος2017 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παρευρέθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου.
Παρά το τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες πολίτες της Πάφου αλλά και από όλη την Κύπρο, απόλαυσαν μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση. Το σκηνικό αλλά και οι εξαιρετικοί συντελεστές «μάγεψαν» και «έκλεψαν» τις εντυπώσεις σε μια όμορφη γιορταστική ατμόσφαιρα, αντάξια της ιστορίας της πόλης του Κινύρα, η οποία έχει πλέον στραμμένα πάνω της όλα τα «πολιτιστικά βλέμματα» της Ευρώπης.

Η αυλαία της τελετής έναρξης έπεσε με τη μοναδική και ανεπανάληπτη μουσική συνάντηση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Δώρου Δημοσθένους με άλλους αξιόλογους ερμηνευτές, που «ταξίδεψαν» με τις μοναδικές τους εκτελέσεις το κοινό. Πλέον, η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού έχει μπει σε μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης, με ... «ούριους ανέμους» να φυσούν, έχοντας φάρο και καθοδηγητή τον Πολιτισμό και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας που κουβαλά ένας τόπος ευλογημένος, με απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά.
 
Στην τελετή έναρξης σημαντική ήταν η παρουσία 40 αντιπροσώπων από άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, μεγάλου αριθμού ξένων Ευρωπαϊκών Πρεσβειών στην Κύπρο, όπως επίσης και 100 ξένων μέσων και δημοσιογράφων από την Ευρώπη και την Ασία. Πέραν από τους επίσημους προσκεκλημένους, στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και αρχηγοί κομμάτων.

Αυτό είναι μόνο η αρχή

Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πάφος2017 δρ Χρίστος Πατσαλίδης είπε χαρακτηριστικά «Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί όλα αυτά δημιουργήθηκαν σε  πραγματικά δύσκολες συνθήκες...». Ο κ. Πατσαλίδης μεταξύ άλλων είπε «Όλα αυτά για τα οποία δουλέψαμε σκληρά, το όραμα για το οποίο δούλεψε η Πάφος, οι κάτοικοί της, απόψε γίνονται πραγματικότητα. Εδώ, τώρα αρχίζει ένα ταξίδι που θα κρατήσει πιστεύω, όχι μόνο ένα ολόκληρο χρόνο, αλλά και για τα πολλά επόμενα χρόνια». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το Πάφος 2017 είναι  για τη μικρή Πάφο, τιμή και ευθύνη αλλά ταυτόχρονα και μια προοπτική και ένα άνοιγμα. Το πρόγραμμα «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης αποτελεί μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για να υπάρξει δημιουργία σε ανοικτούς και ιδιαίτερα φορτισμένους ιστορικούς χώρους, αλλά και για να γεφυρωθούν πολιτισμοί και να συνομιλήσουν λαοί και πολιτισμοί.
«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι η ευκαιρία για την Πάφο» είπε ο κ. Πατσαλίδης «να γίνει μια σύγχρονη δυναμική πόλη, που παράγει και στηρίζει πολιτισμό».
Κλείνοντας ο κ. Πατσαλίδης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα το Πάφος 2017, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τους εθελοντές και ολόκληρη την κοινωνία της Πάφου.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε ότι η πόλη του Κινύρα ήταν πάντοτε περήφανη για την ιστορία και τον πολιτισμό της και δικαιολογημένα νιώθει υπερήφανη. Τόνισε, ωστόσο, ο κ. Φαίδωνος «Η υπερηφάνεια μας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν μας εκτρέπει σε παφοκεντρισμό ή κυπροκεντρισμό. Έχοντας επίγνωση ότι εθνική ταυτότητα και ευρωπαϊκή συνείδηση μπορούν να συνυπάρχουν, προσβλέπουμε ότι μέσα από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού της Πάφου θα αναδειχθεί και ενισχυθεί η διαφορετικότητα ως βασικό γνώρισμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και θα προαχθεί η κατανόηση των πολιτιστικών διαφορών και ομοιοτήτων».
Ο στόχος, είπε κλείνοντας ο κ. Φαίδωνος  είναι η Πάφος να παραμείνει στην πρωτοπορία του πολιτισμικού γίγνεσθαι και αυτή η ευκαιρία να είναι μόνο το ξεκίνημα και η απαρχή. «Θέλουμε την Πάφο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, να παραμείνει ένα αναγνωρίσιμο κέντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Γι’ αυτό, υποσχόμαστε να δώσουμε μια μεγάλη συνέχεια σ’ αυτό που συμβολικά αρχίζει απόψε», τόνισε ο δήμαρχος.

Το Πάφος2017 στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος τόνισε: «Το Πάφος2017 στέλνει ένα καθαρό μήνυμα διαφάνειας και ανοίγματος των πεποιθήσεων και των οριζόντων. Της αποδοχής των άλλων Πολιτισμών και της διαφορετικότητας και αναδεικνύει τη σημασία της ανοιχτής κοινωνίας. Η Πάφος έχει βιώσει τις αξίες της Πολιτιστικής ανταλλαγής. Η πλούσια ιστορία της το μαρτυρεί».

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ανέγνωσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων «Η εναρκτήρια αυτή τελετή […] αναμφίβολα αποτελεί μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Πάφο αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Με το σύνθημα ‘Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς’, η Πάφος, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στέλνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης. Σε μια χρονική περίοδο που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μάστιγα της τρομοκρατίας, γειτονικές μας περιοχές πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, μετανάστες παλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το θεματικό πρόγραμμα των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα προάγοντας την ειρήνη διαμέσου της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Η Τελετή Έναρξης ήταν μία τροχιοδεικτική βολή που οπωσδήποτε σημάδεψε για τα καλά το πόλιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Πάφου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το Παφος2017 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους άλλωστε δείχνουν ότι η Τελετή ήταν μόνο η αρχή, η συνέχεια είναι επίσης πλούσια και ενδιαφέρουσα.

Φώτο: ΛΑΡΚΟΣ ΠΑΦΟΣ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ