ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια πλατεία από μάρμαρο στην «Αγ. Σοφία»

Mια μαρμαροστρωμένη πλατεία του 6ου αι., ωοειδούς σχήματος

Newsroom Κ, Αθήνα

Mια μαρμαροστρωμένη πλατεία του 6ου αι., ωοειδούς σχήματος, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Ενα ακόμη σημαντικό εύρημα, «ιδιαίτερο» κατά τους αρχαιολόγους, αφού δεν έχει βρεθεί κάτι ανάλογο στον ελλαδικό χώρο παρά μόνο στην Ιορδανία, στην πόλη Γέρασα.

Το εύρημα αποκαλύφθηκε λίγα τετράγωνα μακριά από τον σταθμό Βενιζέλου επί της Εγνατίας, όπου είχε βρεθεί η βυζαντινή λεωφόρος της πόλης (decumanus maximous), η οποία, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που πρόσφατα υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, θα διατηρηθεί επιτόπου. Οπως όλα δείχνουν, αποτελεί (σε μια ευθεία) συνέχεια της βυζαντινής λεωφόρου decumanus maximous, η οποία κατά τη διαδρομή της δημιουργούσε σταυροδρόμια και πλατείες.

Θεωρείται ανάλογης σπουδαιότητας με τα ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επιστήμονες το γεγονός ότι εκτείνεται προς τη βόρεια είσοδο του σταθμού της Αγίας Σοφίας. Αυτό προκύπτει από τις ανασκαφικές τομές στα στρώματα του 7ου-12ου αι. Εντονος προβληματισμός υπάρχει στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, διότι στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν μεταγενέστεροι τοίχοι, οι οποίοι φαίνεται πως «πατούν» τη μαρμαροθετημένη πλατεία του 6ου αι.

Η κατάσταση της πλατείας δεν είναι ιδιαίτερα καλή, αλλά χαρακτηρίζεται παρόμοια αυτής που παρουσίαζε η βυζαντινή λεωφόρος, η οποία θα διατηρηθεί. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το μέλλον του ευρήματος του 6ου αι., αφού κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της διατήρησης ενός μόνο τμήματός του και το ξήλωμα του υπόλοιπου, ώστε να μην εγκλωβιστεί σε καινούργιες περιπέτειες το έργο. Τον πρώτο λόγο βέβαια έχει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα συζητήσουν το θέμα. Ηδη πάντως στο υπουργείο Πολιτισμού και στα στελέχη του υπάρχει προβληματισμός για την τύχη του σπουδαίου ευρήματος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πάντως, την ώρα που η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να γιορτάσει για την απόφαση διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, άλλοι τονίζουν ότι απαιτείται εκπόνηση και έγκριση έξι μελετών για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

«Δ.Δ.Ο. ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:38

Ένας διεκπεραιωτής υπουργός

«Ακριβως οπως τα λες!»
Αγγελα  |  14:41

Ο Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο

«Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κον Αλ Σίσι. Μας έβγαλε από το αδιέξοδο των ανόητων συμπεριφορών των δικών μας ...»
Ai Em  |  12:20

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το θεατρικό κείμενο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Θέατρο Ντούμπροβκα στη Μόσχα

Θέατρο... «Nordost»

Με μία επιτυχημένη πορεία στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου, το θέατρο VERSUS, ανεβάζει φέτος για δεύτερη φορά, την πολυσυζητημένη ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης (αριστερά) με τους Αλεξάντερ Πέιν και Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

Ο μικρόκοσμος της ΕΡΤ...

Φεστιβάλ των δύο κόσμων θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της διεθνούς κινηματογραφικής διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΙΝΕΜΑ