ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Γιορτάζοντας τον Στας»

Μια μεγάλη έκθεση – Αφιέρωμα στον γνωστό δημιουργό Στας Παράσχο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων της για τον μήνα Μάρτιο παρουσιάζει μια έκθεση-αφιέρωμα σε ένα από τους πιο γνωστούς και διεθνώς αναγνωρισμένους Κύπριους δημιουργούς, το Στας Παράσχο.

Ο Στας Παράσχος ως ένας καλλιτέχνης με διεθνές εκτόπισμα άφησε τη δική του σφραγίδα καθώς και μια πλούσια παρακαταθήκη στο εικαστικό τοπίο της Κύπρου. ‘Ενας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο, ο Στας ίδρυσε την πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Λέμπα της Πάφου, «Cyprus College of Art». Το Κολλέγιο φιλοξενεί έναν ξεχωριστό κήπο γλυπτών που δημιουργήθηκε από τον ίδιο το Στας και αρκετούς άλλους επισκέπτες καλλιτέχνες του Κολλεγίου κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετούς περιόδου και ονομάζεται το Μεγάλο Τείχος της Λέμπας.

Γεννημένος το 1933 από μια φτωχή Κυπριακή οικογένεια, ο Στας ταξίδεψε στην Αγγλία κατά τη δεκαετία 50’ και γνώρισε και έκανε παρέα με μερικούς από τους πιο ριζοσπαστικούς καλλιτέχνες της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Terry Frost, Patrick Heron, Anthony Caro και Herbert Read.

Ο Στας κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλής και αξιοσέβαστους καθηγητές τέχνης στη Βρετανία, και ένας σημαντικός καλλιτέχνης καθώς έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους και γκαλερί όπως το Institute of Contemporary Arts, τη Hayward Gallery και τη Sao Paulo Biennial. Σήμερα τα έργα του φιλοξενούνται σε μεγάλες συλλογές, όπως το Arts Council και η Tate Gallery.

Ο Στας ήταν ένας ζωγράφος ειδυλλιακών ποιμενικών σκηνών με έργα που αναδεικνύουν την ζωή στην Κυπριακή ύπαιθρο, αλλά και εικονογράφος ιστοριών εμπνευσμένων από την αρχαία Ελληνική μυθολογία. ‘Ηταν επίσης παθιασμένος δημιουργός έργων πολιτικού περιεχομένου τα οποία απεικονίζουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κακομεταχείριση των γυναικών από τους άνδρες, και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Κύπρο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Κάποιες φορές η τέχνη του αποτέλεσε αιτία διαμάχης, όπως το 1966 που συνελήφθη από την αστυνομία του Ληντς για μια έκθεση ζωγραφικής όπου εξέθεσε έργα του με γυμνές ανδρικές φιγούρες.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 2014, και σε αυτήν θα εκτεθούν έργα του που περιλαμβάνονται σε εθνικές και διεθνείς συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Tate Gallery του Λονδίνου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν τα παιδιά του Στας, Michael και Margaret Παράσχος. Μέσα από τα έργα της έκθεσης αυτής θα ανακαλύψουμε έναν πρωτοποριακό καλλιτέχνη ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωση του πολυπολιτισμικού καλλιτεχνικού κόσμου που συναντούμε σήμερα στην Κύπρο.


Εγκαίνια και ξενάγηση στις 17 Μαρτίου, στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαρτίου - 30 Απριλίου  2017, Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου  
10:00 - 15:00 (Δευτ.-Παρ.), 10:00 – 13:00 (Σάββατο)
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 2693 2017, info@pafos2017.eu

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X