ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το γιγαντιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄ από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις

Οι ανασκαφικές εργασίες από τους αρχαιολόγους στη λασπώδη περιοχή του Καΐρου συνεχίζονται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πριν από λίγες ημέρες Γερμανοί και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κολοσσιαίο άγαλμα στα λασπόνερα στα περίχωρα του Καΐρου, στην περιοχή Ματαρέγια. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από χαλαζίτη και έχει βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Το άγαλμα εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β', στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανήκει στον ισχυρό βασιλιά Ραμσή Β΄, ενώ εξετάζεται και η υπόθεση αυτό να ανήκει στον εγγονό του Σέτι Β΄.

Ως τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού έχει βρεθεί το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού, το κεφάλι, το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι, με τις ανασκαφικές εργασίες να συνεχίζονται. Νωρίτερα σήμερα το κεφάλι του αγάλματος είχε τυλιχτεί σε μία κουβέρτα, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο twitter, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες για καταστροφές από τα βαριά μηχανήματα, κάτι που διεύψευσαν αρμόδιοι επί της ανασκαφής.

Εάν αποδειχτεί ότι ο κολοσσός ανήκει πράγματι στον Ραμσή Β’ θα μεταφερθεί στην είσοδο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που θα εγκαινιαστεί το 2018.


Ο Μεγάλος πρόγονος

Ο φαραώ Ραμσής Β' ή Ραμσής ο Μέγας ήταν ο τρίτος της 19ης Δυναστείας και κυβέρνησε από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ.  και ήταν από τους ισχυρότερους ηγέτες της αρχαίας Αιγύπτου. Επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου του από τη Συρία στα ανατολικά μέχρι τη Νουβία στα νότια. Οι διάδοχοί του τον αποκαλούσαν «Μέγα Πρόγονο». Το άγαλμα ήταν φυσικού μεγέθους αλλά το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 πόντοι. Ο ναός του Ήλιου στην Ηλιούπολη ιδρύθηκε από τον Ραμσή Β' και το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα πιθανό ο κολοσσός να απεικονίζει τον φαραώ. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην αρχαία Αίγυπτο, σχεδόν διπλάσιος από εκείνον του Καρνάκ, αλλά καταστράφηκε κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο.

Το όνομα Ραμσής αναφέρεται παραφρασμένο στις ελληνικές πηγές (Διόδωρο Σικελιώτη, Ηρόδοτο) αλλά και τα έργα του και οι ημέρες του, χωρίς ωστόσο πολλές πληροφορίες.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X