ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κιμούλη από το «Νιάρχος»

Παραιτήθηκε πριν καν αναλάβει

Newsroom Κ, Αθήνα

«Εν ειρήνη» είχε ολοκληρωθεί η μόλις δεύτερη και τελευταία, όπως αποδείχθηκε, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Οι έντονες διαφωνίες που είχε υπογραμμίσει η «Κ» («Ελλειψη “χημείας” με το καλημέρα», 2/3/2017) μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στην πρώτη τους συνάντηση είχαν καταλαγιάσει ενόψει της κρίσιμης εκείνης συνεδρίασης όπου θα συζητούνταν, μεταξύ άλλων, το θέμα του καταμερισμού των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του οργανισμού.

Φαινομενικά, τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που ξέσπασε με τη χθεσινή παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του προέδρου του ΚΠΙΣΝ Α.Ε., θέση στην οποία τοποθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει τον φορέα.

Σε ειρηνικό πνεύμα είχε γίνει μία ημέρα πριν τηλεδιάσκεψη του νέου διοικητικού συμβουλίου με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου συμφωνήθηκε, παρόντος του Γιώργου Κιμούλη, η στενή συνεργασία των δύο φορέων στην κατεύθυνση της διαφάνειας των οικονομικών, της συνέχισης του πολιτιστικού προγράμματος, της συνεργασίας με την ΕΛΣ και την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη διεθνή ανάπτυξη του κέντρου.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου ορίστηκαν ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ότι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος καθορίζουν μαζί τη στρατηγική της πολιτιστικής ανάπτυξης του οργανισμού, τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις του, ενώ ο πρόεδρος έχει την ευθύνη κατάρτισης και εισήγησης του καλλιτεχνικού και ψυχαγωγικού προγράμματος στο Δ.Σ. για να λάβει την έγκρισή του.

Επίσης, ανατέθηκαν ομόφωνα στον διευθύνοντα σύμβουλο η εκπροσώπηση, η διαχείριση, η διοίκηση και η διεύθυνση του οργανισμού, τοποθετώντας τον στην «κορυφή» της ιεραρχικής αλυσίδας.

Το ομόφωνο αποτέλεσμα του Δ.Σ. δημιούργησε την εντύπωση στα υπόλοιπα μέλη ότι οι δύο «ξένοι» του οργανισμού είχαν βρει ένα mondus vivendi και μια φόρμουλα συνεργασίας στο πολυδύναμο κέντρο. Γι’ αυτό και ορισμένοι πληροφορήθηκαν με έκπληξη την επιστολή παραίτησης του κ. Κιμούλη. Φαίνεται όμως ότι ήταν απλά η ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Στην επιστολή του ο ίδιος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι, «παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος –πρώην διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών– υποκαθιστά στην ουσία όλο το διοικητικό συμβούλιο, εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω», ενώ αναφέρεται σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν «υπόνοιες αδιαφάνειας».

Σε άλλο σημείο κάνει λόγο περί ενός «ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται» και, σύμφωνα με πηγές της «Κ», αυτό μεταφράζεται σε κάποια άλλη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους της παραίτησής του.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Κλείδωσε Μαλά το ΑΚΕΛ

«Ο εν λόγω κύριος για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν χασιμιός από το πολιτικό προσκήνιο, αν και υποψήφιος ...»
ΔΗΜΟΣ  |  14:45

Η πικρή γεύση μιας ζωής

«Ξερουμε ποιοι εκαναν το πραξικοπημα,ποτε,γιατι,με τη στηριξη ποιων τη συντηρηση ποιων,ξερουμε τι ακριβως ...»
Φοιβος  |  16:56

Η πρόταση νέας στρατηγικής στο κυπριακο όπως την κατέθεσε η Συμμαχία στο εθνικό

«Στην Ελβετια επεσε η αυλαια του κυπριακου με τη συμφωνια Κοτζγια-Τσαβουσογλου απουσης της ΚΔ για ...»
Φοιβος  |  16:52

Η πρόταση νέας στρατηγικής στο κυπριακο όπως την κατέθεσε η Συμμαχία στο εθνικό

«Έκθεση Ιδεών της συμμαχίας πολιτών. Όταν δεν έχεις κάτι να πεις, δημιουργείς "επιτροπές", "ομάδες" κτλ. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:19

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση