ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρέθηκε η πηγή έμπνευσης του Σαίξπηρ

«Αν τελικά αποδειχθεί, τότε αποτελεί ένα από τα ευρήματα για τα οποία περιμένει μια ολόκληρη γενιά»

Newsroom Κ, Αθήνα

MICHAEL BLANDING / THE NEW YORK TIMES

Επί πολλά χρόνια οι ακαδημαϊκοί προσπαθούσαν να καταλήξουν στο ποια ήταν η έμπνευση για τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σήμερα, με την βοήθεια λογισμικού που χρησιμοποιείται από τους καθηγητές προκειμένου να εξιχνιάσουν περιπτώσεις λογοκλοπής, δύο συγγραφείς ανακάλυψαν ένα χειρόγραφο που όπως πιστεύουν ο μεγάλος βάρδος συμβουλεύθηκε προκειμένου να γράψει τον Βασιλιά Ληρ, τον Μακμπέθ, τον Ριχάρδο Γ΄, τον Ερρίκο Ε΄ και επτά άλλα έργα. Τα νέα έκαναν τους λάτρεις του Σαίξπηρ να σηκωθούν και να ακούσουν.

«Αν τελικά αποδειχθεί ότι είναι αυτό που λένε ότι είναι, τότε αποτελεί ένα από τα ευρήματα για τα οποία περιμένει μια ολόκληρη γενιά», λέει ο Μάικλ Γουίτμορ, διευθυντής της Βιβλιοθήκης Σαίξπηρ Φόλγκερ στην Ουάσιγκτον.

Η ανακάλυψη έγινε από τον Ντένις Μακάρθι και την Τζουν Σλουέτερ, οι οποίοι την περιγράφουν σε ένα βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί του χρόνου από τον εκδοτικό οίκο Ντ. Ες Μπρούερ και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Τζορτζ Νορθ

Οι συγγραφείς δεν υπαινίσσονται ότι ο Σαίξπηρ έκανε λογοκλοπή, αλλά ότι διάβασε και εμπνεύστηκε από ένα χειρόγραφο που ονομάζεται «Mία σύντομη ομιλία της επανάστασης και των επαναστατών» που γράφτηκε γύρω στα τέλη του 1500, από τον Τζορτζ Νορθ, μια ελάσσονα φιγούρα στην αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος είχε θητεύσει και ως πρεσβευτής στη Σουηδία.

«Είναι μια πηγή στην οποία επιστρέφει», δήλωσε ο Μακάρθι, αυτοδίδακτος ειδικός στον Σαίξπηρ, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξής του. «Επηρεάζει τη γλώσσα, διαμορφώνει τις σκηνές και σε κάποιο σημείο επηρεάζει και τη φιλοσοφία των έργων».

Ο Ντέιβιντ Μπέβινγκτον, επίτιμος καθηγητής ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και εκδότης των Απάντων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ χαρακτηρίζει την ανακάλυψη μια «πραγματική αποκάλυψη» για το πλήθος των διασυνδέσεων που έχει με τα έργα. Ο επίτιμος καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μάρτιν Μέιζελ, τονίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο χειρόγραφο «πρέπει να βρισκόταν μέσα στο διανοητικό τοπίο του Σαίξπηρ» ενώ έγραφε τα έργα του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Μέχρι τον Σεπτέμβρη η εθνική στρατηγική για το Τρόοδος

«"...ο κ. Παπαδούρης ανέλαβε και τα έξοδα εκπόνησης της στρατηγικής αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του ...»
Ai Em  |  21:27

Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ

«Εδώ φαίνεται η πλάνη, τόσο του αρθρογράφου όσο και άλλων. "Όλος ο πλανήτης θα αναφέρεται πλέον σε Βόρεια ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:50

#PoliticsBlog Ο Φούλης, η οριζόντια ψηφοφορία, η γκεστ σταρ και το... Τατουάζ

«Σιγά μην προκάλεσε συναγερμό το άρθρο του Λεβέντ. Λες και είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται με εμπάθεια ...»
Leo  |  12:55

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση