ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:34
 

Deliveringviews #23 - Phaneromenis70

22 Δεκεμβρίου, 5:00 π.μ. – 8:00 π.μ., Phaneromenis 70, www.phaneromenis70.org

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε συνέχεια των δράσεων του Ιδρύματος Φανερωμένης 70 θα παρουσιαστεί το κεφάλαιο 23 της δράσης Delivering Views με τίτλο «Re-signifying views: Μία πρακτική απo-αποικιοποίησης στην/για την/από την Κύπρο», από την Ίριδα Πισσαρίδη. Το κεφάλαιο 23 είναι μια αργοπορημένη απάντηση στον κ. Γκιλλεμάρντ, που ταξίδεψε το 1886 στην Κύπρο για να την εξερευνήσει και να την καταγράψει. Η πρακτική καταπιάνεται με επαναπροσδιορισμούς ιστοριών και εικόνων.

«Ενώ ζούμε σε μία συνεχή κατάσταση αποικιοποίησης, οι ιστορίες, οι οπτικές, και οι ερμηνείες για την Κύπρο βασίζονται πάνω στη γνώση που παράγεται μέσω της δυτικής σκοπιάς. Η έκδοση πειραματίζεται με ασκήσεις επαναπροσδιορισμού κυπριακών θεματικών πέραν της αποικιοκρατικής-δυτικής παραγωγής της γνώσης. Αυτές προκύπτουν είτε μέσω εντοπισμού της γενεαλογίας τρεχόντων οπτικών, με έμφαση στα απομεινάρια επιστημικής βίας αποικιακών περιγραφών, είτε μέσω αφηγήσεων/οπτικών κατοίκων του νησιού, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη ή στη επιλεγμένη γνώση για/από την Κύπρο. Οι νέοι σύνδεσμοι που προκύπτουν, είναι αυτοί που έχουν επιλεκτικά απογυμνωθεί της αξίας τους στη δυτικοκεντρική παγιοποίηση της ιστορίας και εικόνας του νησιού».

Η τρέχουσα δράση «Delivering Views-Delivering Texts» του Ιδρύματος Phaneromenis 70 βασίζεται στην ανταλλαγή εικόνων και κειμένων με επίκεντρο τη Λευκωσία και την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια συλλέγουμε φωτογραφίες και κείμενα τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, προσπαθώντας μέσα από την ξένη ματιά να επιτύχουμε μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία στοιχείων του τόπου μας. Το υλικό που συγκεντρώνεται παραδίδεται ανά διαστήματα σε επιμελητές/ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για να σχολιάσουν κατ’ επιλογήν τους ό,τι τους συν-κινεί.

Φιλοδοξία μας είναι μέσω της διακίνησης εικόνων και ιδεών να διεγείρουμε τις αισθήσεις, το συναίσθημα και τη σκέψη, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος πάνω σε όσα εν κινήσει μάς διαφεύγουν. Το Πολιτιστικό και Ερευνητικό ίδρυμα Phaneromenis 70 ιδρύθηκε από την καλλιτέχνη Κυριακή Κώστα. Είναι ένα κέντρο τέχνης, που στεγάζεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Κύριοι σκοποί του Ιδρύματος είναι το ερευνητικό πεδίο των πολιτισμικών και των κοινωνικών σπουδών του «τόπου» και του τουρισμού.

H Ίρις Πισσαρίδη μεγάλωσε στο Καϊμακλί, φοίτησε στο λύκειο Παλλουριώτισσας, και τώρα είναι υποψήφια διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (υπότροφος ESRC, Cambridge Trust Scholar). Επιπλέον, είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού τέχνης και ανθρωπιστικών επιστημών «Kunstlicht» στο Άμστερνταμ.

«Η πόλη γράφει»

Αυτά τα Χριστούγεννα, το πολιτιστικό ίδρυμα Φανερωμένης 70 ξεκινάει ένα καινούργιο πρόγραμμα, φέρνοντας σας ένα γράμμα πιο κοντά στους αγαπημένους σας ανθρώπους. Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου θα εγκατασταθεί ένας μαυροπίνακας έξω από το κτήριο του ιδρύματος, στη στοά Παπαδοπούλου και καλεί τους περαστικούς να γράψουν ένα σημείωμα πάνω του! Επιλεγμένα μηνύματα θα φωτογραφηθούν και θα γίνουν καρτ ποστάλ που θα εκτίθενται στο κατάστημα του Ιδρύματος. Τραβήξτε φωτογραφία το μήνυμα που θα γράψετε και ανεβάστε το στο facebook και το instagram κάνοντας tag το @phaneromenis70 για να έχετε την ευκαιρία να συμπεριληφθείτε στην έκδοση των καρτ ποστάλ.

Πληροφορίες:
22 Δεκεμβρίου, 5:00 π.μ. – 8:00 π.μ., Phaneromenis 70, www.phaneromenis70.org

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X