ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:13
 

Κτήμα προς όλους η «Ιστορία της Κύπρου» του Κλεάνθη Γεωργιάδη

Το εγχειρίδιο ιστορίας κυκλοφορεί σε επανέκδοση με την «Κ» την ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Κυκλοφορεί την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, μαζί με την «Καθημερινή» το εγχειρίδιο ιστορίας του Κλεάνθη Γεωργιάδη «Ιστορία της Κύπρου» με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου. Και η ημερομηνία κυκλοφορίας μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι, αφού την 1η Οκτωβρίου η Κύπρος ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, διαγράφοντας έκτοτε τη δική της πορεία στο ιστορικό γίγνεσθαι. Έτσι, έχοντας και ως γνώμονα το του Ευριπίδη «Ευτυχισμένοι όσοι από την ιστορία τους έχουν μάθει», η «Καθημερινή» επιθυμεί να βάλει σε κάθε κυπριακό σπίτι την ιστορία αυτού του τόπου, μέσω του βιβλίου του Κλεάνθη Γεωργιάδη, καθιστώντας το «κτήμα ες αεί» και για όλους.

Το έργο ζωής του δασκάλου Κλεάνθη Γεωργιάδη, η «Ιστορία της Κύπρου» διδάχθηκε επί σειρά ετών στα δημόσια σχολεία της Κύπρου και πολλές γενεές μαθητών έμαθαν την ιστορία του τόπου τους μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ο Κλεάνθης Γεωργιάδης ενόσω βρισκόταν εν ζωή φρόντιζε να ανανεώνει τα γραφόμενά του, παρακολουθώντας τις ανασκαφικές εξελίξεις και τα νεότερα στοιχεία που ερχόντουσαν στο φως κατά τη μελέτη της ιστορίας. Γι’ αυτό κάθε έκδοση που έκανε ο Γεωργιάδης ήταν πιο πλούσια από την προηγούμενη, ενώ παράλληλα φρόντιζε σε κάθε επανέκδοση να διορθώνει τυχόν λάθη και αβλεψίες. Αυτό καθιστούσε το βιβλίο του διαχρονικά χρήσιμο και πολύτιμο οδηγό για μαθητές και καθηγητές.

Η «Ιστορία της Κύπρου» περιλαμβάνει οκτώ κεφάλαια

Από την προϊστορία έως τα σύγχρονα χρόνια

Η «Ιστορία της Κύπρου» περιλαμβάνει οκτώ κεφάλαια στα οποία μελετάται η ιστορική πορεία του νησιού από την Προϊστορική εποχή, (αναλύοντας όλες τις υποπεριόδους της), περνώντας στην Ιστορική εποχή, με εκτενείς αναφορές στις περιόδους που η Κύπρος βρισκόταν υπό κατοχή των Ασσυρίων και των Αιγυπτίων, για την Περσική κυριαρχία αλλά και για την περίοδο του βασιλιά Ευαγόρα και των διαδόχων του.

Αναλύεται εκτενώς η Ρωμαιοκρατία στην Κύπρο, τα βυζαντινά χρόνια και η μετάβαση στη μεσαιωνική περίοδο (Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία). Η Τουρκοκρατία αναλύεται διεξοδικά (Διοίκηση και Εκκλησία, Εξεγέρσεις Ελλήνων και Τούρκων, Ελληνική Επανάσταση και Κύπρος) με τη διήγηση των γεγονότων να περνάει στην Αγγλοκρατία έως ότου η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια. Σε κάθε κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στα γράμματα και τις τέχνες της κάθε περιόδουκαι πώς αυτοί οι πυλώνες του πολιτισμού επηρεάστηκαν από τις επιρροές του κάθε κατακτητή, αλλά και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η «Ιστορία της Κύπρου» επανακυκλοφορεί με την άδεια της οικογένειας του Κλεάνθη Γεωργιάδη, και επιμελήθηκε γλωσσικά και τυποτεχνικά από τον υπογράφοντα, ανανεώθηκε το υπάρχον φωτογραφικό υλικό, ενώ προστέθηκαν και νέες έγχρωμες φωτογραφίες. Δεν έγινε καμία παρέμβαση στο κείμενο, σεβόμενοι τον άνθρωπο αλλά και τον επιστήμονα Κλεάνθη Γεωργιάδη, παρά μόνο στις περιπτώσεις που αυτό κρίθηκε απαραίτητο, κυρίως γλωσσικά και νοηματικά.

Μέσα, λοιπόν, από τις 200 και πλέον σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες της Καθημερινής θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε όλους τους ιστορικούς σταθμούς αυτού του τόπου. Ο Κλεάνθης Γεωργιάδης άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ένα υποδειγματικό έργο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε κυπριακό σπίτι, και αυτό αφουγκράστηκε η εφημερίδα Καθημερινή που το προσφέρει σε όλους τους αναγνώστες της με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X