ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάστηκαν τέσσερα σημαντικά έργα

Γόνιμες επιστημονικές συνεργασίες από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου

Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία και στην παρουσία πολλών ανθρώπων από την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 10 Μαΐου, στο Σπίτι της Κύπρου, η παρουσίαση των εκδόσεων του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών για το έτος 2017, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές καλωσόρισε η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου και στη συνέχεια η διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών κ. Άννα Λοϊζίδου-Pouradier Duteil η οποία παρουσίασε τους ομιλητές και τους συγγραφείς των έργων που αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και προσφέρουν πλούσιο υλικό για περαιτέρω μελέτη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για τη γόνιμη συνεργασία.

Ο κ. Χαράλαμπος Γάσπαρης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μίλησε για το βιβλίο του Καθηγητή Benjamin Arbel, «Studies on Venetian Cyprus», στο οποίο δημοσιεύονται 19 μελέτες που αφορούν την περίοδο της Βενετοκρατίας στην Κύπρο και οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Στυλιανός Λαμπάκης παρουσίασε τον τόμο «Andrea Cornaro, Historia Candiana. Μια αφήγηση του Δ΄ Βενετοτουρκικού Πολέμου (1570-1573) Κύπρος-Ναύπακτος» που επιμελήθηκε ο Καθηγητής Στέφανος Κακλαμάνης. Ο τόμος αποτελεί σημαντική ιστορική πηγή για την Κύπρο, καθώς στο πλαίσιο της αφήγησης των γεγονότων του 4ου Βενετοτουρκικού Πολέμου ο Κορνάρο περιγράφει μεταξύ άλλων την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1570, την Πολιορκία και την πτώση της Λευκωσίας, την πολύμηνη πολιορκία της Αμμοχώστου και την πτώση της.

Τον δεύτερο και τρίτο τόμο της προ ηγηθείσας έκδοσης, το 2013, με τίτλο «Le Consulat de Venise à Chypre. Documents inédits T. II (1750-1751) και T. III (1752-1753)» του Καθηγητή Νικόλαου Καραπιδάκη, παρουσίασε η κ. Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στους τόμους δημοσιεύονται ανέκδοτα έγγραφα του Προξενείου της Βενετίας στην Κύπρο, τα οποία επιτρέπουν μέσα από την μελέτη τους, την αποκόμιση σημαντικών πληροφοριών και συμπερασμάτων για τις διπλωματικές, εμπορικές και άλλες δραστηριότητες, καθώς και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε κατά την εν λόγω περίοδο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ομότιμο καθηγητή Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλτερ Πούχνερ ο οποίος παρουσίασε το έργο «Τα Παραμύθια της Κύπρου από το Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Τ. 2» που επιμελήθηκαν οι Μαρία Ματθαίου και Αργυρώ Ξενοφώντος. Το βιβλίο, εικονογραφημένο με χαρακτικά έργα του χαράκτη Χαμπή Τσαγκάρη, αποτελεί συνέχεια του πρώτου τόμου των «Παραμυθιών της Κύπρου» το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών που εντάσσονται στο Λαογραφικό Αρχείο του ΚΕΕ και οι οποίες έχουν διασωθεί, είτε σε χειρόγραφή και έντυπη μορφή, είτε σε μαγνητοφωνημένη.

Οι εκδόσεις παρουσιάστηκαν, επίσης, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 από τους Γιώργο Κεχαγιόγλου, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Χασιώτη, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άρτεμιδα Ξανθοπούλου-Κυριακού, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση