ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαλέξεις κυπριολογικού για όλο τον Ιούλιο

Οι διαλέξεις είναι ηχογραφημένες και ελεύθερα προσβάσιμες έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να τις κατεβάσει και να τις ακούσει όπου και όποτε επιθυμεί

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συνεχίζονται για όλο τον Ιούλιο οι διαλέξεις με τίτλο «Μίλα μου Ιστορικά», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τις διαλέξεις τις δίνουν νέοι και νέες επιστήμονες, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο αποτελούν τη νέα γενιά των κυπριολογικών σπουδών. Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, GooglePodcasts:“Μίλα μου ιστορικά”, Αpple podcasts). Οι διαλέξεις είναι ηχογραφημένες και ελεύθερα προσβάσιμες έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να τις κατεβάσει και να τις ακούσει όπου και όποτε επιθυμεί.

Όπως είπε στην «Κ» η δρ Αναστασία Γιαγκου, μία εκ των συντονιστών των ομιλιών η σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά ηχογραφημένων διαλέξεων, από επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα μουσεία, τις συλλογές, τις εκθέσεις, τις δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Ερωτώμενη η κα Γιάγκου για την ιδέα μάς είπε ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε με αφορμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία της νόσου Covid19, αφού οι διά ζώσης διαλέξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν εφικτές, «επιστρατεύτηκε έτσι η τεχνολογία προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό και γεννήθηκε η ιδέα των ηχογραφημένων διαλέξεων».

Επιπλέον, όπως επεσήμανε η δρ Γιάγκου η εν λόγω σειρά διαλέξεων φιλοδοξεί ιδιαιτέρως να δώσει βήμα στους νέους επιστήμονες ώστε να κοινοποιήσουν πτυχές της ερευνητικής τους συμβολής στο ευρύ κοινό. «Επομένως, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερο νόημα». Μάλιστα, η σειρά εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου 2020 με τις διαλέξεις της δρος Αναστασίας Γιάγκου για την περιοδική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα».

Οι διαλέξεις του Ιουλίου

Για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί, πέραν της διάλεξης της δρος Μαρίας Χατζηαθανασίου έχουν προγραμματιστεί τέσσερις ακόμη διαλέξεις, οι οποίες διαλαμβάνουν διάφορες περιόδους της κυπριακής ιστορίας. Συγκεκριμένα, θα δοθούν οι πιο κάτω διαλέξεις, καθώς και η ημερομηνία ανάρτησής τους: 

- Δρ Μαριλένα Βαρνάβα, νομικός – Ιστορικός, «Hεξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974». Από10 Ιουλίου και εξής. 

- Δρ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Ιστορικός, «Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974». Από17 Ιουλίου και εξής.

- Δήμητρα Δημητρίου, Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Paris– IV), ΣΕΠ στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (CCEIA), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Πολιτικές ταυτότητας και το Κυπριακό Πρόβλημα». Από 24 Ιουλίου και εξής.

- Δρ Κωνσταντίνος Γεωργίου, Ιστορικός, «Το Μεσαιωνικό Βασίλειο της Κύπρου και οι Σταυροφορίες». Από 31 Ιουλίου και εξής. Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος έχουν ήδη αναρτηθεί οι πιο κάτω διαλέξεις και στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες ήχου: l Δρ Aναστασία Γιάγκου, Ιστορικός, «Βρετανική Πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο». Από 1 Ιουνίου και εξής.

-  Δρ Aναστασία Γιάγκου, ιστορικός, «Η Συμβολή του Μητροπολίτη Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Από 5 Ιουνίου και εξής.

- Δρ Γιώργος Παπαντωνίου, ερευνητής και ChristineE. Morris, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, Trinity College Dublin, «Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης». Από 12 Ιουνίου και εξής. l Δρ Ανδριανή Γεωργίου, βυζαντινολόγος, «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στην τέχνη του Βυζαντίου». Από19 Ιουνίου και εξής.

- Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου, ερευνητική συνεργάτις, Κέντρο Αριστείας RISE «Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878- 1945». Από 26 Ιουνίου και εξής. l Δρ Μαρία Χατζηαθανασίου, υπότροφος Δράσης Marie Curie, Πρόγραμμα Διεύρυνσης, Ορίζοντας 2020, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «‘Το Ερέθισμα της Ρητορικής: Προπαγάνδα, Εξέγερση και Μέτρα Καταστολής κατά το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κύπρο». Από 3 Ιουλίου και εξής .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X