ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διδάσκοντες διδασκαλίας εντάλματα ανθρώπων

Ας έχω δυο γονείς και ας με δέρνει ο ένας, πρόβλημα κανένα!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εδώ και καιρό συζητιέται το θέμα των σχολείων της Εκκλησίας της Κύπρου, απ’ όπου θα βγαίνουν καλά παιδιά, καλά και μορφωμένα, με ήθος, με αρχές και τάξη, που δεν θα είναι παλιόπαιδα! Διότι, ως γνωστό, το πρόβλημα είναι τι διδάσκεσαι και όχι το πώς διδάσκεσαι την ύλη, έτσι; Πόσο σημαντικό, όμως, πράγματι είναι το ζήτημα των σχολείων που ανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος; Προσωπικά το θεωρώ έλασσον θέμα που το έχουμε αναγάγει σε μείζον. Στο κάτω-κάτω όποιος γονέας θέλει να στείλει το παιδί του εκεί ας το κάνει, δικαίωμά του. Φυσικά, αυτά τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν με τους κανόνες της Πολιτείας και χωρίς καμία παρέκκλιση από αυτούς. Εκεί είναι το ζουμί, γίνεται αυτό, θα καταφέρει η Πολιτεία να επιβληθεί της Εκκλησίας ή χάριν των ιδεωδών η Εκκλησία θα καταφέρνει πάντοτε να βρίσκεται über alles;

Έχω την αίσθηση ότι διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Δεν θέλω να στεναχωρήσω μερικούς, αλλά ήδη υπάρχουν κατηχητικά, θρησκευτικές κατασκηνώσεις, απογευματινές συνάξεις εφήβων και άλλα παρόμοια και στη χώρα μας που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Εκκλησίας και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες είναι σκοταδιστές, ρατσιστές και ό,τι άλλο στρεβλό και κακό βγαίνει σε άνθρωπο. Ο Ταλιμπάν δεν βγαίνει από τους μεντρεσέδες, αλλά από το σπίτι του, αν οι γονείς που θα στείλουν το παιδί τους σε νηπιαγωγείο που θεωρεί προβληματική τη χωρισμένη μητέρα ή τον χωρισμένο πατέρα τότε βράσε όρυζα.
Δαιμονοποιούμε αυτά τα σχολεία, λέγοντας ότι είναι μεσαιωνικά και αναχρονιστικά, αλλά παρόμοια θρησκευτικά σχολεία υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αναπτυγμένες, λιγότερο αναπτυγμένες και υπανάπτυκτες – εκεί κι αν υπάρχουν! Γιατί, λοιπόν, ξενίζει η δημιουργία τους κι εδώ; Αλλά, αλλού τα πράγματα είναι κουκιά καθαρισμένα, ξέρει ο κάθε θεσμός πώς να λειτουργεί εντός του πλαισίου αρμοδιότητάς του.

Η ρητορική, επίσης, του προκαθήμενου είναι που τα έχει αναγάγει σε διαμορφωτήρια, ας μου επιτραπεί η λέξη, ψυχών και αυτό είναι που φοβίζει, και δικαίως, αλλά πού είναι το κράτος οέο; Που είναι το Υπουργείο Παιδείας, το Πολιτισμού έτσι κι αλλιώς είναι για μόστρα, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους; Ολόκληρη ανακοίνωση κυκλοφόρησε για τους όρους φοίτησης σε νηπιαγωγείο της Εκκλησίας και ουδείς από τους αρμοδίους επενέβη για τα όσα εξόφθαλμα απαράδεκτα έλεγε, μόνο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και ολίγοι εκπαιδευτικοί τόλμησαν να παρέμβουν, ουδείς άλλος. Το Υπουργείο δεν ένιωσε την ανάγκη να βγει και να πει, ξέρετε δεν συμφωνούμε με όσα ανέφερε η ανακοίνωση και η μονογονεϊκή οικογένεια σαφώς δεν είναι προβληματική ή ότι ο μαθητής με ειδικές μαθησιακές ή άλλες ανάγκες σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδιώνυμη κατηγορία ή προβληματική. Δεν το είδαν έτσι, σου λέει πού να μπλέκουμε τώρα, και εμείς μείναμε με την ιδέα ας έχω δυο γονείς και ας με δέρνει ο ένας, πρόβλημα κανένα.

Επίσης, μα τον Θεό, ποιος σώφρων γονέας θα ήθελε το παιδί του να πάει σε ένα σχολείο που δεν ξέρουν να γράψουν μια ανακοίνωση, που τα λάθη στη γλώσσα είναι τόσο εξόφθαλμα, τόσο τραγικά που, αν σε ενδιαφέρει το παιδί σου να μάθει γράμματα, δεν θα περνούσες ούτε απ’ έξω. Τώρα θα μου πείτε ο Αρχιεπίσκοπος διείδε την ανεπάρκεια των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας και έφτιαξε δική του, καταλάβατε για τι έπαρση μιλάμε. Σκεφθείτε έναν άλλο στη θέση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, με πιο ήπια ρητορική να μας λέει ότι η Εκκλησία θεωρεί ότι πρέπει να λειτουργήσει σχολεία, διότι βλέπει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες που το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να καλύψει, και λειτουργώντας υποβοηθητικά η Εκκλησία, αναλαμβάνει να σηκώσει ένα μέρος του βάρους της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα αντιδρούσαμε; Πάλι οι ίδιοι δεν θα δίδασκαν τους μαθητές των οποίων οι γονείς αποφάσισαν να τα στείλουν εκεί; Οπότε το πρόβλημα εγώ το εντοπίζω στη δύναμη της Εκκλησίας να ανακοινώνει την ίδρυση σχολείων, να υποβαθμίζει τον ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης και να θεωρεί ότι οι πανεπιστημιακές σχολές δεν είναι καλές και εγώ θα φτιάξω καλύτερη. Προσωπικά αυτή η αλαζονεία της κορυφής με φοβίζει, αλλά σκέφτομαι πάλι καλά που βγάζει καπνό και ξέρω από πού έρχεται ο ζόφος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ… ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ
Η Κυπριακή Εκκλησία είναι ένας θεοκρατικός θεσμός, ενώ το Κυπριακό Κράτος είναι ένας δημοκρατικός θεσμός. Η Εκκλησία στηρίζεται σε «άγια» πνεύματα, σε «ιερά» ευαγγέλια και σε… χριστιανικά «θαύματα». Το Κράτος στηρίζεται στο δημοκρατικό Σύνταγμα και νομοθεσία, στο δημοκρατικό Κοινοβούλιο, στη δημοκρατική Εκτελεστική Εξουσία, στη δημοκρατική Δικαιοσύνη και στην… ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Η θεοκρατική Εκκλησία, λοιπόν, είναι παντελώς ακατάλληλη να προσφέρει Παιδεία στους δημοκρατικούς πολίτες… Ευχαριστώ. Α. Κ.

Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση