ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Φεστιβάλ Animation Κύπρου - Όψεις του Κόσμου στην Animateka

Συμμετείχε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Σλοβενίας, από τα σπουδαιότερα του χώρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επτά διακεκριμένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές διεθνών φεστιβάλ συμμετείχαν στο πάνελ: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Ottawa Chris Robinson, ο Ιδρυτής του Φεστιβάλ Ολλανδίας Gerben Schermer, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ της Σλοβενίας Igor Prassel, ο επικεφαλής του τμήματος Animation της Ακαδημίας καλών τεχνών της Αυστρίας Thomas Renoldner, ο διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ της Φιλανδίας Joni Mannisto, καθώς και ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Ουγγαρίας Primanima Tamas Patrovich.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κυπριακού φεστιβάλ, Γιώργος Τσαγγάρης συμμετείχε σε διεθνές πάνελ που διοργανώθηκε στο περιθώριο του Φεστιβάλ με θέμα «Festivals and Politics», στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν θέματα που τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν την πορεία και την εξέλιξη του ανεξάρτητου σινεμά Animation παγκοσμίως σε μια δημιουργική αρένα φορτισμένη από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κυπριακού φεστιβάλ Γιώργος Τσαγγάρης
συμμετείχε σε διεθνές πάνελ


Βασικό θέμα συζήτησης στο πάνελ υπήρξε κι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα το κυπριακό φεστιβάλ τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ενέργειες του Ελληνικού Κέντρου Animation (ASIFA Ελλάδας – Animasyros) να οικειοποιηθεί το Κυπριακό Φεστιβάλ και την ιστορία του χρησιμοποιώντας το λογότυπο του και τη σημαία της Κύπρου και ανακοινώνοντας διεθνώς ότι κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού Κέντρου Animation προωθείται και το Κυπριακό Animation. Αυτό έγινε χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση και συνεννόηση των επίσημων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση των εμπνευστών και διοργανωτών του.

Μετά από αυτό, το Κυπριακό Φεστιβάλ προσπάθησε επανειλημμένα -μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο- να επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο χωρίς όμως να έχει θετική ανταπόκριση. Αντίθετα το Ελληνικό Κέντρο αδιαφορώντας συνέχιζε να διαδίδει τα πιο πάνω. Έτσι το Κυπριακό Φεστιβάλ αναγκαστικά προχώρησε σε διαβήματα -σε επίσημο επίπεδο- και ενημέρωσε τη Διεθνή Κοινότητα για αυτή την ενέργεια, εξασφαλίζοντας τη στήριξη όλων των επίσημων θεσμών της κοινότητας του Animation. Πέρα από αυτό, πολλά κράτη εξέφρασαν με έντονες δηλώσεις τους την απαρέσκειά τους για οποιεσδήποτε ενέργειες αντιτίθενται στο πνεύμα, τους στόχους και τις αρχές των Διεθνών Κινηματογραφικών Κέντρων.

 

Υποστήριξη από τις Πολιτιστικές

Αν και το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού πήραν ξεκάθαρη θέση. Σε βεβαίωση τους σχετικά με το πιο πάνω θέμα αναφέρουν:

«To Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου και η ASIFA Κύπρου αναγνωρίζονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως οι αρμόδιοι φορείς για θέματα προώθησης του τομέα Κινουμένων Σχεδίων στην Κύπρο.

Αναφέρουμε επίσης ότι ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου - Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus) κ. Γιώργος Τσαγγάρης, έχει κατορθώσει, τα τελευταία 11 χρόνια, να διαδώσει το φεστιβάλ διεθνώς, πετυχαίνοντας τη συνεργασία σημαντικών ξένων Φεστιβάλ και Κέντρων Κινηματογράφου από τη διεθνή Κοινότητα του Animation, τα οποία αναγνωρίζουν και στηρίζουν το Κυπριακό Φεστιβάλ και χάρη στις ενέργειες του, το Φεστιβάλ έχει ενταχθεί από το 2013 στον Διεθνή Οργανισμό Animation της UNESCO ASIFA και ακολούθησε η ίδρυση του ASIFA Κύπρου, το 2018.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες στηρίζουν το εν λόγω φεστιβάλ, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται προβολές, εκθέσεις, σεμινάρια και εργαστήρια κινουμένου σχεδίου, υλοποιώντας έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό την πολιτική ανάπτυξης του τομέα Κινουμένων Σχεδίων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

 

Η θέση της ελληνικής ASIFA 

Σύμφωνα με τον Βασίλη Καραμιτσάνη πρόεδρο της ASIFA Ελλάδας οι σχέσεις με το αδελφό τμήμα της Κύπρου παραμένουν αδελφικές, και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς. Οι όποιες παρεξηγήσεις έχουν υπάρξει μπορούν να λυθούν, όπως έγινε και σε επίπεδο ASIFA International, και οποιαδήποτε αντιδικία με την Κύπρο θεωρείται λήξασα.

Οι αιτιάσεις που προβλήθηκαν από την πλευρά της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Καραμιτσάνη δεν ευδοκίμησε ούτε στην ASIFA International. Ο κ. Καραμιτσάνης, επίσης, τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία κίνηση καπελώματος της Κύπρου ή να οικειοποιηθεί το Κυπριακό Φεστιβάλ άλλωστε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, μιας και τα δύο τμήματα ανήκουν σε ξεχωριστές κρατικές οντότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση