ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοκρατία, το μέγα στοίχημα της ενημέρωσης

Με σκυτάλη τη βαριά αυτή κληρονομιά ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια το κυπριακό ταξίδι της «Καθημερινής»

Στις 2 Νοεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε η κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, με ρίζα θεμελιωμένη στην ιστορική κληρονομιά της 15ης Σεπτεμβρίου 1919, της «Καθημερινής» του Γεώργιου Α. Βλάχου. Ωστόσο, η 15η Σεπτεμβρίου 1974 ήταν η μέρα που καθιέρωσε την «Καθημερινή» ως θεσμό στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και στην ιστορία του Τύπου διεθνώς. Ήταν τότε που η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε μετά από εφτά χρόνια οικιοθελούς αναστολής της λειτουργίας της, ως πράξη αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Με σκυτάλη τη βαριά αυτή κληρονομιά ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια το κυπριακό ταξίδι της «Καθημερινής». Στα δέκα αυτά χρόνια η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι και οι κλιματικές αλλαγές θυματοποίησαν εκατομμύρια ανθρώπους δοκιμάζοντας σκληρά κοινωνίες πολλών χωρών και θεσμούς που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιασάλευτοι. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η εγκυρότητα στην ενημέρωση, η αυθεντικότητα της πληροφορίας και οι θέσεις αρχών στη δημοσιογραφία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τα ΜΜΕ εκείνα που εντέλλονται να κερδίσουν το στοίχημα της δημοκρατίας, στην εποχή που επιχειρείται επέλαση των fake news και της ακροδεξιάς σαν των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος που σπρώχνει την ανθρωπότητα σε ένα νέο εφιάλτη κρεματορίων. Δεν είναι τυχαία που η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) διοργανώνει εκστρατεία κατά της ατιμωρησίας για εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, με την παγκόσμια μέρα του ΟΗΕ, κατά μία ευτυχή συγκυρία για μας, να έχει θεσπιστεί τη 2α Νοεμβρίου 2013.

Φέτος, η διεθνής αυτή εκστρατεία (223 Νοεμβρίου) έχει στόχο την άσκηση πίεσης σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για πλήρη διαλεύκανση των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων. Είναι πεποίθησή μας ότι εγκλήματα κατά της ενημέρωσης επιχειρούνται σε χώρες όπου οι θεσμοί και το κράτος έχουν εν πολλοίς συμβιβαστεί με τη διαπλοκή και αποφεύγουν τη διαφάνεια. Σημειώνουμε ότι στην Κύπρο ουδένα των οικονομικών εγκλημάτων ολκής (βλ. ΧΑΚ, τράπεζες-κούρεμα) τιμωρήθηκε. Παράλληλα κατέστησαν ανέγγιχτα, η λίστα Λαγκάρντ, τα «Panama Papers» αλλά και τα ηλεκτρονικά μηνύματα της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, από τα οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πλήττονται οι σχέσεις Κύπρου-Ε.Ε., δηλαδή το δημόσιο συμφέρον. Άρα το στοίχημα της δημοκρατίας, της αλήθειας και του μέλλοντος της πατρίδας, δεν είναι μόνο για τους δημοσιογράφους. Είναι για όλους.

Στην επετειακή έκδοση της «Κ» γράφουν επίσης:

Νεόφυτος Λοιζίδης ,Νικόλας Παπαδόπουλος, Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Γιώργος Λιλλήκας, Μαρίνος Σιζόπουλος, Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Περδίκης, Κώστας Γουλιαμός, Αντρέας Δημητρόπουλος, Χρίστης Λοττίδης, Κύπρος Χρυστομίδης και Χρυσόστομος Περικλέους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X