ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι νέοι που τολμούν στην Τέχνη

«Νεωτερισμοί Τουμάζου»: μία γκαλερί που μάλλον δεν μοιάζει με τις άλλες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ακούγοντας το όνομα γκαλερί «Νεωτερισμοί Τουμάζου» σκέφτηκα αμέσως ότι θα είναι ένας ακόμα χώρος τέχνης, κάπου στην παλιά Λευκωσία, ωστόσο με την παρότρυνση ενός φίλου θέλησα να επισκεφτώ τον χώρο και να γνωρίσω τους διαχειριστές του, μία λέξη που αργότερα αποδείχθηκε ακατάλληλη για να περιγράψει τα παιδιά που λειτουργούν την γκαλερί.

Φτάνοντας στην παλιά πόλη και ψάχνοντας να βρω πού είναι οι «Νεωτερισμοί Τουμάζου» βρέθηκα να παρατηρώ τις οδούς και να διαβάζω ταμπέλες που τις είχε ξεπεράσει ο χρόνος, αραιοβαμμένες, κάπως φθαρμένες οι περισσότερες, σε οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι κάποτε αυτοί οι δρόμοι ήταν νεότεροι. Όταν βρήκα τον χώρο με υποδέχτηκε η Μαρία Τουμάζου, μία νέα κοπέλα, αλλά και ο χώρος έμοιαζε κάπως σε κοντράστ με το εξωτερικό περιβάλλον, φωτεινός με μία έκθεση, κάπως αφαιρετική, ιδιαίτερη. Μετά τα τυπικά μιας πρώτης γνωριμίας και το επίσημο της πρώτης χειραψίας αντιλήφθηκα ότι είχα να κάνω με μία νέα καλλιτέχνιδα, που μιλούσε με τόσο πάθος για το εγχείρημα της ομάδας, κι εγώ να προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι σημαίνει μοντέρνα τέχνη. Η Μαρία μου εξήγησε από την πρώτη στιγμή «κάνουμε μεν Τέχνη, αλλά δεν τη βλέπουμε έξω από την κοινωνία, μπορεί αυτό που βλέπεις να μην το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά, αλλά έχει κάποια λογική, όπως και να ’χουν τα πράγματα όμως είναι μία νέα μορφή Τέχνης».

Στην γκαλερί «Νεωτερισμοί Τουμάζου» μία ομάδα από τρεις νέους ανθρώπους με σπουδές σε σχολές του εξωτερικού πειραματίζονται, δίνουν στην τέχνη μία άλλη διάσταση, περισσότερο μοντέρνα, αλλά το ενδιαφέρον της γκαλερί δεν είναι μόνο οι νεοτερισμοί στην Τέχνη, αλλά και το ότι αυτός ο χώρος είναι το πρώτο βήμα νέων καλλιτεχνών απ’ όλη την Ευρώπη που η ομάδα καλεί για να εκθέσει, αφήνοντάς τους να διηγηθούν τη δική τους ιστορία, χωρίς περιορισμούς, χωρίς στεγανά. Οι Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος και Ορέστης Λαζούρας έχουν δημιουργήσει το δικό τους άτυπο δίκτυο συνεργατών μέσω των σχολών όπου σπούδασαν. Η Μαρία Τουμάζου μού τόνισε «προσπαθούμε να φέρνουμε νέους ανθρώπους, να δώσουμε την άλλη όψη της τέχνης από νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, που μπορεί να είναι και αιρετικές».

Επόμενη έκθεση θα είναι η ατομική του Patrick Cole με την ονομασία «Hippie!» όπου ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει καινούργιο περφόρμανς με δικό του σενάριο και σκηνικά. Τέτοιες είναι οι ιδέες τους, φρέσκες, δυναμικές που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα της έκθεσης, όπου το αντικείμενο γίνεται αυτόματα «ντεκορασιόν», στους «Νεωτερισμούς Τουμάζου» η Τέχνη έρχεται για να συνομιλήσει με ένα κοινό που κοιτάζει μια και δυο φορές, αλλά δεν χάνεται στα επίπεδα του έργου, μπορεί να το νιώσει όπως θέλει και κάθε φορά να αναιρεί την πρώτη άποψη. Η γκαλερί «Νεωτερισμοί Τουμάζου» είναι αιρετικοί, αλλά ταυτόχρονα ενταγμένη στη μικροκοινωνία της παλιάς πόλης, τα projects τους αντανακλούν την αλληλεπίδραση με τη γειτονιά, «δεν κάνουμε τέχνη για την τέχνη», μου είπε η Μαρία, «κάνουμε το κέφι μας, σπουδάσαμε καλές τέχνες, αγαπάμε την Τέχνη, αλλά δεν την κρατάμε για τον εαυτό μας, τη θέλουμε να αλληλεπιδρά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε τον δρόμο μας, εδώ απ’ έξω, φιγούρες της γειτονιάς μας, ακόμα και τα είδη που υπήρχαν στο κατάστημα πριν τερματίσει τη λειτουργία του». Μου φάνηκε καλή ιδέα, μου δείχνει βίντεο και φωτογραφίες, με βάζει στον κόσμο μιας άλλης Τέχνης και χαίρομαι γιατί είδα νέους ανθρώπους να δημιουργούν και να κάνουν τις σπουδές τους μεράκι, να έχουν όραμα και να μιλάνε για την Κύπρο της τέχνης στα πανεπιστήμιά τους. Αυτή τη δημιουργικότητα θέλουμε, αυτούς τους νέους δεν πρέπει να απογοητεύσει η Πολιτεία.

Info: Ο Patrick Cole αποφοίτησε από το Glasgow School of Art και το Städelschule, από την τάξη του Douglas Gordon, έχει βραβευτεί με το Filigran Trägersysteme Performance Prize. Για τα καινοτόμα performances του έχει συμπεριληφθεί στο Catlin Art Guide και ήταν από τους φετινούς υποψήφιους για τα Converse x Dazed Emerging Artists Awards.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Patrick Cole «Hippie!» θα γίνουν το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 8 μ.μ. στην Γκαλερί «Νεωτερισμοί Τουμάζου», Αισχύλου 69, παλιά Λευκωσία

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ