ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακαλύπτοντας ξανά τον Φραντσέσκο Μοροζίνι, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Φιλοδοξεί να μας συστήσει τον Μοροζίνι, με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννησή του

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΝΑ

Σήμερα θα μας ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε τη σκηνή, ιδού όμως πώς την περιγράφουν οι ιστορικοί. Τη νύχτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου 1687, οι Ενετοί με αρχηγό τον Σουηδό μισθοφόρο Κένιξμαρκ, βάλλουν κατά της Ακρόπολης με κανονιοστοιχίες τηλεβόλων από τον λόφο των Μουσών. Στον Ιερό Βράχο είναι κλεισμένοι οι Τούρκοι που θέλει να εξοντώσει ο Φραντσέσκο Μοροζίνι. Η νύχτα είναι ξάστερη, με πανσέληνο. Μια βόμβα καταφέρνει να διαπεράσει τη στέγη του ναού και να αναφλέξει μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας. Από την έκρηξη κατεδαφίζονται τρεις από τους τέσσερις τοίχους του σηκού, τα τρία πέμπτα από τα ανάγλυφα της ζωφόρου, η στέγη, καθώς και κάποιοι κίονες της νότιας πλευράς. Το όνομα του Μοροζίνι συνδέεται, έτσι, με την καταστροφή του Παρθενώνα.

To φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας με την Κρήτη.

Ποιος ήταν όμως αυτός ο Βενετσιάνος δόγης που έχασε την Κρήτη από τους Οθωμανούς και βρέθηκε μερικά χρόνια αργότερα στην Αθήνα; Μία έκθεση που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να μας συστήσει τον Μοροζίνι, με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννησή του. Μέσα από τεκμήρια που προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές της, αλλά και από άλλους φορείς, σκιαγραφεί την προσωπικότητά του με έμφαση σε τρεις ενότητες: τον Κρητικό Πόλεμο και την πολιορκία του Χάνδακα, τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα και τη δεύτερη Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο, από το 1687 έως το 1715. Στα ιδιαίτερα εκθέματα περιλαμβάνονται χάρτες, έγγραφα, τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά σχέδια, βιβλία και χαρακτικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γεννάδειος καταπιάνεται με αυτό το θέμα. Το 1987 είχε οργανώσει έκθεση για τους Ενετούς και την Ακρόπολη, ενώ είχε κυκλοφορήσει και μια επιμελημένη έκδοση, από την Κορνηλία Χατζηασλάνη. Στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης διοργανώθηκε χθες και συνεχίζεται σήμερα μια επιστημονική διημερίδα με αφορμή την επέτειο 400 ετών από τη γέννηση του Φραντσέσκο Μοροζίνι (1619-1694). Θέμα της, η κληρονομιά του Μοροζίνι στην Κρήτη, στην Αθήνα και στον Μοριά. Η επιστημονική αυτή συνάντηση δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί άγνωστο υλικό αλλά και να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε ήδη γνωστές ιστορικές πηγές, μέσα από νέες οπτικές, καθώς οι ομιλίες είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Η διημερίδα εντάσσεται στις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας Tempo Forte 2020, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ