ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:19
 

Αποκαταστάθηκαν τα ψηφιδωτά της Αγίας Τριάδας στην Καρπασία

Eντός 2019 ολοκληρώνονται οι εργασίες στη βασιλική

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ψηφιδωτού δαπέδου στη βασιλική της Αγίας Τριάδας, στην κατεχόμενη Καρπασία, με την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά να συνεχίζει τις εργασίες αποκατάστασης στον υπόλοιπο χώρο του παλαιοχριστιανικού μνημείου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, η ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών στη βασιλική τοποθετείται εντός του 2019.

Η πρώτη φάση του έργου για την αποκατάσταση των ψηφιδωτών διήρκεσε περίπου δύο μήνες και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου αφορούσε τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη στερέωση των ψηφιδωτών του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ., αποκαλύπτοντας έτσι μια όψη μοναδικής ομορφιάς της βασιλικής της Αγίας Τριάδας. «Ξεκίνησε μια εργασία και φάνηκε η λαμπρότητα του μνημείου» ανέφερε.

Είπε εξάλλου ότι ενόψει της έλευσης του χειμώνα, τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικό προστατευτικό υλικό, ενώ οι εργασίες συντήρησης στο υπόλοιπο τμήμα του μνημείου είναι σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, θα αφαιρεθούν παρεμβάσεις τσιμέντου και σίδερου από παλαιότερες συντηρήσεις που είχαν γίνει στο μνημείο και η αποκατάσταση θα γίνει με συμβατά υλικά.

Σύμφωνα με τον Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, το ψηφιδωτό πάτωμα θα αποκαλυφθεί τον προσεχή Μάιο μαζί με την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε τέλος ότι για την αποκατάσταση του μνημείου εργάζονται με αφοσίωση και ενθουσιασμό Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συντηρητές. «Το κλίμα που συναντήσαμε ήταν εκπληκτικό. Μπορώ να πω ότι αυτό με ενθουσίασε περισσότερο» κατέληξε.

Σύμφωνα με τον Θεολόγο-Βυζαντινολόγο Ανδρέα Φούλια, η βασιλική της Αγίας Τριάδας είναι μια σχετικά μικρών διαστάσεων τρίκλιτη βασιλική (18Χ14 ο κυρίως ναός) με τρεις προεξέχουσες ημικυκλικές αψίδες με νάρθηκα και αίθριο δυτικά.

Το δάπεδο των κλιτών όπως και του νάρθηκα καλυπτόταν με σημαντικά γεωμετρικά και μερικά εικονιστικά ψηφιδωτά, ενώ το κτίσιμό της χρονολογείται γύρω στο 425μ.Χ. Στον χώρο υπάρχει επίσης βαπτιστήριο με σταυρόσχημη κολυμβήθρα όμοιο με αυτό της βασιλικής του Αγίου Επιφανίου στην περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας/Κωνσταντίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση