ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

In the Artist's Eye: Έκθεση επιλεγμένων έργων του John Kiki

Τα έντονα χρώματα και η κίνηση της παραλιακής πόλης έχουν εμπνεύσει τον καλλιτέχνη

Newsroom K

Μια έκθεση με επιλεγμένα έργα του Βρετανού ζωγράφου John Kiki ανοίγει στις 15 Φεβρουαρίου στην «Γκαλερί Κ» στη Λευκωσία. Η έκθεση αποτελείται από 30 χαρακτικά και έξι λάδια.  Η γκαλερίστρια Ρίτσα Κυριάκου σημειώνει για την έκθεση «Το χρώμα του John Kiki είναι εκρηκτικό και οι καμβάδες του δονούνται από εσωτερική ενέργεια. Ο Kiki ακολουθεί ενστικτωδώς το όραμα του φτάνοντας στην απόλυτη αμεσότητα».

Η πλειονότητα των χαρακτικών είναι μέρος της σειράς Carmina Burana (ποιήματα του 11ου και 12ου αιώνα που σατιρίζουν μεταξύ άλλων και την Καθολική εκκλησία), που η Art Esprit είχε αναθέσει στον ζωγράφο. «O Kiki έχει μεγάλη ελευθερία και εύκολα αντιλαβάνεται κανείς το σκεπτικό της Art Esprit να του αναθέσει την παραγωγή έργων βασισμένα στα ποιήματα και τα κείμενα της Carmina Burana,» προσθέτει η κ. Κυριάκου. Τ

Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο John Kiki έχει εκθέσει σε εμβληματικές γκαλερί όπως η Tate, η Royal Academy, η Hayward και η Serpentine στο Λονδίνο και η O.K. Harris Gallery στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές όπως οι The Saatchi Collection, Gallup, Art Esprit Ltd, Finland Siemens PLC, National Gallery of Wales και άλλες. Η ζωγραφική του υπήρξε το θέμα ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς του BBC 'Artists Eye' που σκηνοθέτησε ο Franco Rosso.

Ο καλλιτέχνης

Με καταγωγή από την Κύπρο, ο John Kiki μεγάλωσε στην ανατολική Αγγλία. Η ελληνική μυθολογία έχει εν μέρει τροφοδοτήσει το καλλιτεχνικό του όραμα αλλά τα βιώματα του έχουν τις καταβολές τους στις παραλίες της Ανατολικής Αγγλίας. Τα έντονα χρώματα και η κίνηση της παραλιακής πόλης έχουν εμπνεύσει τον καλλιτέχνη και κι έχουν περάσει μέσα στο έργο του ως αυθόρμητη εμπειρία. Ο Kiki σπούδασε στο Camberwell School of Art στο Λονδίνο με καθηγητή τον Frank Auerbach. Από το 1964 μέχρι το 1967 φοίτησε στο Royal Academy School. Τελειώνοντας τις σπουδές του είχε ήδη δημιουργήσει το δικό του μοναδικό στύλ, συνδυάζοντας στοιχεία από την παραστατική ζωγραφική, την αφαίρεση και την Pop Art. Παρότι στο έργο του διακρίνει κανείς στοιχεία από τον Jackson Polloc, τον Francis Bacon, τον Picasso, τους αφηρημένους εξπρεσιονιστές, ο ίδιος θεωρεί ότι τη σημαντικώτερη επίδραση στο έργο του είχαν οι Frank Auerbach και Patrick Procktor, οι οποίοι θεωρούνται από τους σημαντικώτερους Βρετανούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. "Η επαφή μαζί τους είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθώ από το αυστηρό, σχολαστικό πλαίσιο των πρώτων χρόνων και να εξελίξω το έργο μου φθάνοντας σε πιο χαλαρές φόρμες και πιο ρευστό χρώμα," αναφέρει ο Kiki. 

Πληροφορίες: Gallery K, Έβρου 4, Στρόβολος, 2003, Λευκωσία. Διάρκεια έκθεσης 15 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X