ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:54
 

Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η έκθεση «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου μέχρι το τέλος του χρόνου

Newsroom Κ, Αθήνα

Προτού καν επιβιβαστούν στα πλοία με προορισμό τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, οι νεοαφιχθέντες επισκέπτες από το εξωτερικό θα ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο για να μυηθούν στα μυστικά του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και να περιεργαστούν τα χαρακτηριστικά ειδώλια, που άσκησαν επιρροή στο έργο σημαντικών εκπροσώπων του μοντερνισμού όπως ο Πικάσο και ο Ματίς.

Μια συμπυκνωμένη εκδοχή του μεγάλου αφιερώματος «Κυκλαδική κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν», που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2016 για να γιορτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, η έκθεση «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» θα φιλοξενηθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από τις 27 Ιουλίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μολονότι τα λίθινα ειδώλια (όπως ο «εγείρων πρόποσιν», ο καθιστός άνδρας με το κύπελλο στο χέρι που ετοιμάζεται για πρόποση ή σπονδή, ή η μεγάλων διαστάσεων γυναικεία μορφή, η οποία πιθανότατα είχε λατρευτική χρήση) είναι υπερβολικά πολύτιμα για να μεταφερθούν στο πολύβουο περιβάλλον του αεροδρομίου, τη θέση τους έχουν πάρει φωτογραφίες αντιπροσωπευτικών έργων από τα 191 αντικείμενα της αρχικής έκθεσης.

Αγαλματίδια ανθρωπίνων μορφών, χάλκινα εργαλεία και άλλα αντικείμενα ηλικίας πέντε χιλιετιών αφηγούνται ιστορίες από τις Κυκλάδες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, με αναφορές στις καθημερινές ασχολίες, τις τελετουργίες, τις δοξασίες, την τέχνη, την κοινωνική διαστρωμάτωση αλλά και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού.

Κομβική θέση κατέχει ένα ποιητικό φιλμ διάρκειας τεσσάρων λεπτών σε σενάριο και σκηνοθεσία του διευθυντή του μουσείου Νικολάου Σταμπολίδη, ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή. Η συνεργασία με τον ανερχόμενο σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη και την εταιρεία παραγωγής Haos Film των Μαρίας Χατζάκου και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη εγγυάται πως η ταινία ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός απλού ενημερωτικού βίντεο, σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μουσεία.

​​Η έκθεση «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» θα βρίσκεται στον χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός», στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου από τις 27 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Το γλωσσάρι της αλήθειας

«Ορθός και εύστοχος »
Στάθης  |  16:31

Κατάθεση εγγράφων δέχεται η Ερευνητική για τον Συνεργατισμό

«Aς ελπίσουμε ότι θα δούμε κάτι το καινούργιο και ... αποκαλυπτικό! »
knak  |  13:14

Το γλωσσάρι της οργής

«Κι εσείς κύριε Απόστολε Κουρουπάκη, το βιολί σας. Η προσπάθεια για εμπέδωση του Γλωσσαρίου από τους ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:31

Ενα βακτήριο απειλεί να γίνει σούπερ ιός

«Παρακαλώ να επισημάνετε στο συγγραφέα ότι άλλο ιός άλλο βακτήριο! Καμμία σχέση. Έλλειψη βιολογικού ...»
Αντώνιος Κριμιτζας  |  01:29

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Όλα τα έργα συνοδεύονται πάντοτε με πιστοποιητικά γνησιότητας.

Art Deal by Kapatays

Για 10η συνεχή χρονιά οι λάτρεις της τέχνης και όχι μόνο, θα έχουνε και πάλι την ευκαιρία για μόνο τρεις ημέρες να επενδύσουν ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ