ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:48
 

Λόγος και τέχνη, μέρος και όλον! 6ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ

Το φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ στοχεύει να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στη λογοτεχνία τη λογοτεχνική περφόρμανς

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται η λογοτεχνία έχει πολλά πρόσωπα και πολλές εφαρμογές… που, ευτυχώς, την καθιστά ακόμα και σήμερα, στην πολύπλοκη εποχή μας, χρήσιμη και άκρως ενδιαφέρουσα. Η εικόνα ενός αναγνώστη σε μία πολυθρόνα και ανά χείρας ένα ρομαντικό λογοτέχνημα μπορεί, εν έτει 2018, να φαίνεται ρετρό και με χρώματα σέπια, για σκεφτείτε όμως να το συνδυάσετε με visual art και εν στάση… κίνηση; Και όμως γίνεται, άλλωστε αυτό κάνει και το φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ, που για έκτη χρονιά διοργανώνεται στη Λεμεσό, από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου. Φέτος, το φεστιβάλ κάνει και άνοιγμα για πρώτη φορά στην Πάφο, όπου θα πραγματοποιηθεί εν κινήσει εργαστήρι δημιουργικής γραφής, με θέμα την ταξιδιωτική λογοτεχνία. Φυσικά, δράσεις του Σαρδάμ 2018 θα πραγματοποιηθούν και στη Λευκωσία (εργαστήρι δημιουργικής γραφής, ομαδική βραδιά λογοτεχνικών αναγνώσεων/περφόρμανς κ.ά.).

Το φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ στοχεύει να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στη λογοτεχνία τη λογοτεχνική περφόρμανς και τη συνύπαρξη της λογοτεχνίας και του λόγου με άλλες τέχνες! Στόχος πολλά υποσχόμενος και ενδιαφέρων τον οποίο θα προσπαθήσουν να πετύχουν συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μοιραστούν πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και γενικότερα παρουσίασης/επιτέλεσης της λογοτεχνίας και του λόγου μέσα από ποικιλία δρωμένων και εργαστηρίων.

Στις τέσσερεις ημέρες του φεστιβάλ και στις τρεις πόλεις όσοι παρακολουθήσουν τις δράσεις θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς συνδυάζεται η λογοτεχνία και ο λόγο με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης, όπως είναι το θέατρο, η τεχνολογία, ο σύγχρονος χορός, το slamming/spoken word, οι εικαστικές τέχνες, αλλά και η αρχιτεκτονική, η ηχητική ποίηση (sound poetry), η οπτική γραφή (visual writing) κ.ά.

 Εκτός από τις καθιερωμένες ομαδικές βραδιές και τα εργαστήρια σε Λεμεσό και Λευκωσία, το φεστιβάλ συνεχίζει για τρίτη χρονιά την ενότητα «Σαρδάμ Στιγμή», και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η σπουδαία Κύπρια πεζογράφος Ήβη Μελεάγρου (1928-), την οποία το κοινό θα γνωρίσει μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του μουσικού Λευτέρη Μουμτζή. Στην παράλληλη εκδήλωση «Σαρδάμ Σόλο/Γκρουπ» θα παρουσιαστούν λογοτεχνικές περφόρμανς μεγαλύτερης διάρκειας από συγγραφείς-περφόρμερ του εξωτερικού την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Επίτιμος καλεσμένος για το 2018 είναι ο Ιταλός ποιητής-περφόρμερ και εμπνευστής των όρων pre-textual poetry και epigenetic poetry, Giovanni Fontana. Επίσης, το φετινό πρόγραμμα επιπλέον περιλαμβάνει διάλεξη από τον βραβευμένο συγγραφέα και ακαδημαϊκό Θοδωρή Ρακόπουλο.

Στις ομαδικές βραδιές λογοτεχνικών αναγνώσεων/περφόρμανς συμμετέχουν οι συγγραφείς-περφόρμερ και καλλιτέχνες Giovanni Fontana από την Ιταλία, ο οποίος είναι και τιμώμενος καλλιτέχνης, ο Θοδωρής Ρακόπουλος από την Ελλάδα, οι Tom Bresemann και Joerg Piringer από τη Γερμανία, η Κοράλη Δημητριάδη από την Αυστραλία και την Κύπρο, ο Στέλιος Χατζηθωμάς από την Κύπρο σε συνεργασία με την εικαστικό Κατερίνα Μόσχου, και ο Μιχαήλ Άγγελος Εγγλέζος.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Ομαδική Βραδιά Λογοτεχνικών Αναγνώσεων/Περφόρμανς

Λεμεσός / Παρασκευή 12 Οκτωβρίου / Θέατρο Ένα (Β’ Δημοτική Αγορά) / 8:00 μ.μ.
Λευκωσία / Σάββατο 13 Οκτωβρίου / Θέατρο Δέντρο (Ενότητος 44) / 8:00 μ.μ.
Κρατήσεις: 99558358, 99556226

+ 4 Εργαστήρια

11 Οκτωβρίου – Πάφος – ANANAs 8bit Coffee, Αθηνάς 35Α-35Β.

5:00 μ.μ.-8:00 μ.μ. Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με θέμα την ταξιδιωτική λογοτεχνία (στατικό και εν κινήσει στην πόλη της Πάφου) με τον Γιάννη Αντάμη.
13 Οκτωβρίου 2018 – Λευκωσία – Γκαράζ (Αμμοχώστου 16)

11:00 π.μ.-2:00 μ.μ. Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με θέμα την ταξιδιωτική λογοτεχνία (στατικό και εν κινήσει στην πόλη της Λευκωσίας) με τον Γιάννη Αντάμη.

14 Οκτωβρίου– Λεμεσός – Χοάνη, Ελευθερίας 133.

12:00 μ.μ.-3:00 μ.μ. Εργαστήρι «Το Σκριπτόριο των ακατανόητων πληροφοριών» (Εργαστήρι για το βιβλίο ως έργο τέχνης), με τον Λοΐζο Ολύμπιο.

3:30 μ.μ.-6:30 μ.μ. Εργαστήρι FLARF & CONCEPTUAL POETRY, με τον Γιάννη Σαρηγιαννίδη.

Σαρδάμ Παράλληλες εκδηλώσεις
13 Οκτωβρίου– Λευκωσία – Γκαράζ, Αμμοχώστου 16, 5:00 μ.μ.

Ζωντανή περφόρμανς και εγκατάσταση από τον Sam Albatros από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Κύπριο εικαστικό/αρχιτέκτονα Αργύρη Αγγελή, με τίτλο «Αδερφή»

*μετά τη ζωντανή περφόρμανς η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 10 μ.μ.

14 Οκτωβρίου – Λεμεσός – Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 8:00 μ.μ.
«Ποίηση, Επιστήμη και Τεχνολογία», διάλεξη από τον Θοδωρή Ρακόπολο (μέρος α΄).

Λογοτεχνική περφόρμανς «Two Parts Poetry Project», με τη Μαρουσώ Αθανασίου και Ηλέκτρα Λαζάρ (μέρος β΄).

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.sardamcy.wordpress.com

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Τα τεκμήρια της κυπριακής τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο ανέβηκαν στο σήμερα με έναν τρόπο εκστατικό.

Ο Picasso στην Κύπρο

Εύστοχα η έκθεση, λοιπόν, παρουσιάζει σχεδόν σε παράλληλη πορεία χαρακτηριστικά δείγματα της κεραμικής δημιουργίας του Picasso ...
Newsroom K
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X