ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:55
 

Ομαδική έκθεση: «Αναφορά περιπτώσεων» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο κύπριος εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης εκθέτει στην αθηναϊκό χώρο τέχνης

Newsroom K

Μία νέα ομαδική έκθεση εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα με τίτλο «αναφορά περιπτώσεων» σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Στην ομαδική έκθεση θα λάβουν μέρος 23 καλλιτέχνες και μεταξύ αυτών και ο Κύπριος εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης.

Η ομαδική έκθεση «αναφορά περιπτώσεων» είναι το αποτέλεσμα μιας διαλογικής συσχέτισης ανάμεσα σε κείμενα και εικόνες που ξεκινάει με αφορμή αλλά και βασικό πυρήνα της έκθεσης από τη συλλογή πεζογραφημάτων του Αλέξανδρου Σχινά «Αναφορά περιπτώσεων», η οποία έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό. Ο επιμελητής της Έκθεσης επιλέγει έργα που είδε τελευταία χρόνια στα εργαστήρια καλλιτεχνών, στα σπίτια και στα αρχεία τους και τα τοποθετεί σε απευθείας συνομιλία με τα κείμενα του Αλέξανδρου Σχινά.

Στην πλειονότητά τους τα έργα που παρουσιάζονται στην Έκθεση δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί ποτέ στην Αθήνα και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γκαλερί κατ’ αυτόν τον τρόπο επισημαίνονται περιπτώσεις έργων που διαφεύγουν την προσοχή του κοινού και χρήζουν προσεκτικής μελέτης. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι η πρώτη παρουσίαση πολλών εκ των έργων μοιάζει να έρχεται σε συνάντηση με το δυσεύρετο πια βιβλίο του Σχινά.

Το έργο «Prelate» 2011, μικτά υλικά, του εικαστικού Σάββα ΧριστοδουλίδηΣύμφωνα με την ανακοίνωση για την έκθεση: η «αναφορά περιπτώσεων» είναι μία έκθεση που λειτουργεί πειραματικά, ως σύνοψη και δοκιμή: ο διάλογος μεταξύ κειμένων και έργων υφίσταται μόνο στο μυαλό του επιμελητή. Προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους και χρόνους, τα έργα της έκθεσης συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα πλέγμα αναμνήσεων, συζητήσεων, ψυχικών διαθέσεων, υπόγειων σχέσεων και συμβάντων. Μπορεί στη σύγχρονη τέχνη να συναντάμε συχνά έργα που συνιστούν άμεσες αναφορές σε ιστορίες, εδώ όμως συμβαίνει το αντίθετο: τα πεζογραφήματα του Σχινά είναι αυτά που «προσεγγίζουν» τα εικαστικά έργα.

Κάθε έργο στον χώρο της Έκθεσης έχει οριστεί σύμφωνα με τα περιεχόμενα του βιβλίου, καθώς και με κριτήρια που διαμορφώνονται μέσα από τον βαθμό συγγένειας, πραγματικό ή υποθετικό, των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Κάθε ένα από τα 18 πεζογραφήματα της επαυξημένης έκδοσης που κυκλοφόρησε από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας το 1989– τα οποία ο συγγραφέας χωρίζει σε τρεις ενότητες: «Περιπτώσεις κατασκευής κόσμων», «Περιπτώσεις εμπλοκής του Εγώ μέσα στο Άλλο», «Περιπτώσεις από το ελάχιστο ως το τίποτα»– αντιστοιχεί σε ένα ή / και περισσότερα έργα των καλλιτεχνών.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι: Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Βαρελάς, Λυδία Δαμπασίνα, Λάζαρος Ζήκος, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Βαλέριος Καλούτσης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Παναγιώτης Λουκά / Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ανδρέας Λυμπεράτος, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μανώλης Μπαμπούσης, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Αλίκη Παλάσκα, Ραλλού Παναγιώτου, Ρένα Παπασπύρου, Άσπα Στασινοπούλου, Χρήστος Τζίβελος, Νίκος Τρανός, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου 2017 – 7 Οκτωβρίου 2017
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00
Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πλ. Κολωνακίου 20, 10673, Αθήνα -Τηλ. 2103608278 -Fax. 2103631364 -
www.zoumboulakis.gr

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Τα τεκμήρια της κυπριακής τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο ανέβηκαν στο σήμερα με έναν τρόπο εκστατικό.

Ο Picasso στην Κύπρο

Εύστοχα η έκθεση, λοιπόν, παρουσιάζει σχεδόν σε παράλληλη πορεία χαρακτηριστικά δείγματα της κεραμικής δημιουργίας του Picasso ...
Newsroom K
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X