ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Λευκωσία Διεθνές Συνέδριο για τη Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Παράλληλα διεξάγονται και διάφορα εξειδικευμένα εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το ΙΚΟΜΟΣ Κύπρου και το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι και την 3η Νοεμβρίου.
 
Ανακοίνωση αναφέρει ότι «παράλληλα διεξάγονται και διάφορα εξειδικευμένα εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση και την αποκατάσταση των σημαντικότερων και απειλούμενων έργων, χώρων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
 
Προσθέτει ότι «στο ορόσημο αυτό γεγονός για το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του προγράμματος για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εκπροσωπούνται και συμμετέχουν ενεργά διάφορες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 
Συγκεκριμένα συμμετέχουν, «το EU COST Association, η ΟΥΝΕΣΚΟ, η Europa-Nostra, το ΙΚΟΜΟΣ, το J.Paul Getty Foundation,  το μεγαλύτερο μουσείο  του κόσμου Smithsonian, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο Europeana, EU DARIA ERIc και EU CLARIN ERIC, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και δεκάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια από 58 διαφορετικές χώρες του κόσμου».
 
Οι ομιλητές και τα εργαστήρια θα αναπτύξουν, μεταξύ άλλων, το ερώτημα για το «ποιες τεχνολογίες πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ακριβούς ψηφιακού αντιγράφου από ένα αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς;».
 
Θα αναλύσουν και το ερώτημα «για το ποια διεθνή πρότυπα πρέπει να συμφωνηθούν, ώστε το ψηφιοποιημένο υλικό να είναι προσιτό (μακροπρόθεσμα) σε όλους, μέσω ενός ενιαίου σημείου πρόσβασης καθώς και το πώς μπορούν οι Κύπριοι φοιτητές, ειδικοί και επιστήμονες να εμπλακούν σε μελλοντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο τομέα».
 
Ομιλητές θα τοποθετηθούν και επί των ερωτημάτων  «πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί και ποιες είναι οι χρηματοοικονομικές ευκαιρίες που υπάρχουν για την διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση  και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας μας και ποια είναι η πολιτική που θα εφαρμοστεί στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά».  
 
Στο εργαστήριο αυτό του ΤΕΠΑΚ  έχει από φέτος ανατεθεί η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως επίσης και η νεοσυσταθείσα έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά με το χρηματικό ποσό των 2.5 εκ. ευρώ, τοποθετώντας την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου χάρτη στον τομέα της καινοτομίας, των επιστημών και των νέων τεχνολογιών στο εξειδικευμένο αυτό  τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ