ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tutu: Η «χαμένη» Μόνα Λίζα της Αφρικής

Πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1.205.000 λιρών

Newsroom K

Η «Tutu», το εμβληματικό πορτρέτο της Νιγηρίας που είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες, πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1.205.000 λιρών, περίπου 1,68 εκατομμύρια δολάρια, τέσσερις φορές περισσότερο από την υψηλότερη εκτίμησή του.

Το πορτρέτο της πριγκίπισσας Adetutu Ademiluyi ήταν εξαφανισμένο για περισσότερα από είκοσι χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε σ’ ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο πέρσι. Ο πίνακας είναι μία από τις τρεις απεικονίσεις της πριγκίπισσας που φτιάχτηκαν το 1973 και αποτελεί σύμβολο συμφιλίωσης της Νιγηρίας μετά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Biafra. Μολονότι κανείς δεν είχε δει τον πραγματικό πίνακα για χρόνια, αφίσες της Tutu διακοσμούσαν τους τοίχους των σπιτιών γύρω στη Νιγηρία.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο πίνακας πώληθηκε τηλεφωνικά στον πλειοδότη εν μέσω μίας εικοσάλεπτης φρενίτιδας στην δημοπρασία Africa Now του οίκου δημοπρασιών Bonham. Οι πλέον αισιόδοξοι δημοπράτες εκτιμούσαν ότι το πορτρέτο του Enwonwu θα επέφερε μέχρι 413.000 δολάρια, αντίθετα όμως η πώληση του ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Για πρώτη φορά, η δημοπρασία άνοιξε τις πόρτες της για τους πλειοδότες στο Λάγος, ενώ η ταυτότητα του αγοραστή παραμένει άγνωστη. Ένας άλλος πίνακας του Enwonwu, η Negritude, πωλήθηκε για σχεδόν 140,000 δολάρια σε δημοπρασία, επισκιάζοντας τα υπόλοιπα έργα του πλειστηριασμού. Ο Enwonwu είναι ίσως ο πιο φημισμένος σύγχρονος καλλιτέχνης της Νιγηρίας, όμως ο διάσημος πίνακας του εκτιμάται ότι είχε εξαφανιστεί από το στούντιο του το 1994.

«Το πορτρέτο της Tutu είναι αποτελεί εθνικό σύμβολο στη Νιγηρία και έχει τεράστια πολιτιστική σημασία. Είμαι ευτυχής που προκάλεσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και αποτέλεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη», ανέφερε ο Giles Peppiatt, διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Bonham για τη σύγχρονη αφρικανική τέχνη.

Ο βραβευμένος με Booker Prize συγγραφέας μυθιστορημάτων Ben Okri περιέγραψε τον πίνακα ως «Η Μόνα Λίζα της Αφρικής». «Πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη στην σύγχρονη αφρικανική τέχνη εδώ και πενήντα χρόνια, ισοδύναμη σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων. Είναι η μόνη αυθεντική Tutu και αποτελεί λόγο για εορτασμό, μια στιγμή εξέλιξης στον κόσμο της τέχνης», δήλωσε ο Okri.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση