ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοκρατία και ελευθερία του Τύπου: Ευθύνες και προκλήσεις

Στο επετειακό φύλλο της 4ης Νοεμβρίου της Καθημερινής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αριθμός φύλλου 528, αυτός είναι για την «Καθημερινή Κύπρου» ο αριθμός που την ορίζει χρονικά, 10 χρόνια μετά τη 2α Νοεμβρίου του 2008, όπου αναγραφόταν ο αριθμός 1. Δέκα χρόνια ποιοτικής δημοσιογραφίας, με τα λάθη και τις παραλείψεις του επαγγέλματος και του κάθε δημοσιογράφου.

Από τον Νοέμβριο του 2008, οπότε και η Κύπρος είχε ήδη κάνει τη δική της πολιτική ανατροπή, με Πρόεδρο της Δημοκρατίας προερχόμενο από το ΑΚΕΛ, ανατροπή γίνεται και στο πεδίο του έντυπου Τύπου, όταν μία εκ των ιστορικοτέρων εφημερίδων της Ελλάδας, έρχεται και στην Κύπρο, ως αυτόφωτη εκδοτική μονάδα. Την τελευταία δεκαετία άλλαξαν πολλά, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο διεθνές γίγνεσθαι. Ανετράπησαν και πολλές παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακοί τόποι πολλές φορές δίνουν τον τόνο της επικαιρότητας, οι πληροφορίες εξακτινώνονται πανταχόθεν, η ταχύτητα διάδοσης πολλές φορές ασύλληπτη.

Προλαβαίνει ο δημοσιογράφος να την εξακριβώσει, θέλει να την εξακριβώσει, μπορεί να το κάνει; Ερωτήματα που έχουν να κάνουν και με τη δημοκρατία. Ζήτημα είναι και η πηγή της πληροφορίας, η τοποθέτησή της και η αξιολόγησής της από τα μέσα. Πότε μία πληροφορία είναι επίσημη, πότε είναι κατευθυνόμενη και πώς μπορεί να φιμωθεί η είδηση; Άραγε μπορεί μία είδηση ή μία πληροφορία να μην αναπαραχθεί, λόγω άνωθεν εντολών; Εν έτει 2018 δεν θα έπρεπε, συμβαίνει άραγε;

Ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί

Στο επετειακό φύλλο της 4ης Νοεμβρίου 2018, με αριθμό φύλλου 528, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα γράψουν την άποψή τους για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία και τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο του 2018.
Ο επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εδράζεται επί δημοκρατικών πυλώνων, που δεν είναι άλλοι από τα πολιτικά κόμματα. Σαθροί πυλώνες, σημαίνουν ετοιμόρροπη Πολιτεία, σαθρά και χειριστικά μέσα ενημέρωσης σημαίνουν πυορροούσα κοινωνία. Η ελευθεροτυπία και η δημοκρατία είναι έννοιες αλληλένδετες. Ο ρόλος της Πολιτείας πρέπει να είναι η πρόταξη της ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ η δημοκρατία και η προβολή των πανανθρώπινων ιδεωδών, όχι ως στείρες εκφράσεις, αλλά έμπλεες νοημάτων και ουσίας. Καθήκον της Πολιτείας η διασφάλιση της ελευθεροτυπίας και υποχρέωση των ΜΜΕ η προβολή και η ανάδειξη της αλήθειας, προς όφελος της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση