ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έντεκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Φρόυντ

Πολλοι τον γνωρίζουν ως εφευρέτη της ψυχανάλυσης

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κανείς δεν έχει ασχοληθεί περισσότερο με την ερμηνευτική προσέγγιση των ονείρων από τον Αυστριακό Νευρολόγο και ψυχίατρο Σίγμουντ Φρόυντ.

Αν και μπορεί να τον γνωρίζετε ως εφευρέτη της ψυχανάλυσης, υπάρχουν ωστόσο πτυχές της ζωής του, όπως η θεραπευτική προσέγγιση ασθενών μέσω της επαφής με σκυλιά, το «φλερτ» του με την βιομηχανία του «Hollywood» αλλά και η εξάρτηση του από την κοκαΐνη, που παραμένουν ακόμη άγνωστες.

1 – Γεννήθηκε με «βέλο»

Το πρώτο από τα οκτώ παιδιά του Τζέικομπ και της Αμαλίας Φρόυντ, ο μικρός Σίγμουντ γεννήθηκε το 1856 με ένα σπάνιο σύνδρομο. Μέρος της μεμβράνης του εμβρυικού σάκου εξακολουθούσε να καλύπτει το κεφάλι και το πρόσωπο του και μετά την γέννα.

Το παραπάνω φαινόμενο θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο. Το γεγονός αυτό αξίζει να αναφερθεί πως διόλου δεν ανησύχησε την μητέρα του η οποία ήταν μάλλον ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από την εικόνα του παιδιού της, πιστεύοντας στην θεωρία που θέλει τους ανθρώπους που προορίζονται για κάτι σπουδαίο να γεννιούνται με «βέλο». Άραγε τυχαίο;

2- Εξέταζε εγκεφάλους βατράχων

Τα πρώιμα στάδια των μελετών και της εκπαίδευσης του Φρόυντ επικεντρωνόταν στην νευρολογία. Μετά την πτυχιακή του διατριβή με θέμα τα γενετήσια όργανα των χελιών, συνέχισε με την σύγκριση των εγκεφάλων σπονδυλωτών και ασπόνδυλων. Για έξι ολόκληρα χρόνια ο Φρόυντ δούλευε τους εγκεφάλους βατράχων, καραβίδων και ψαριών προκειμένου να εξετάσει τον προμήκη μυελό καθώς και άλλα-τότε- λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Εξίσου σημαντική ήταν κι η συμβολή στις έρευνες του νευρώνα.

3- Πειραματιζόταν με την ύπνωση

Μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο Φρόυντ ξεκίνησε να εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης μαζί με τον φίλο και συνάδελφο του Τζόζεφ Μπρέιερ. Ο Τζόζεφ ήταν υπέρμαχος της θεραπευτικής ύπνωσης, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον του Σίγμουντ. Μια ασθενής του Μπρέιερ ονόματι Άννα Ο, έδειχνε να επαναφέρει δυσάρεστες αναμνήσεις κατά την διάρκεια συνεδριών ύπνωσης. 
Ο Φρόυντ επισκέφτηκε το Παρίσι ώστε να μάθει περισσότερα για την θεραπευτική ύπνωση εντούτοις, όταν επέστρεψε στην Βιέννη και άνοιξε το δικό του θεραπευτήριο αποστασιοποιήθηκε από την εν λόγω πρακτική. Όπως αποδείχτηκε οι ασθενείς του μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επαναφορά μνημών απλώς και μόνο μέσω της χαλάρωσης που ένιωθαν ξαπλωμένοι στο ιατρικό του ντιβάνι.

4- Αμφιλεγόμενες αρχές επαγγελματικές δεοντολογίας

Οι επιρροές του Φρούντ στην ψυχιατρική, ανά τα χρόνια, έχουν επιδοκιμαστεί και απαξιωθεί ταυτόχρονα. Οι επικριτές του, ιδιαίτερα, υποστηρίζουν ότι ο Φρούντ συχνά παρουσίαζε χειριστικές συμπεριφορές προς τους ασθενείς του. Ενδεικτικό παράδειγμα η υπόθεση του Χόρανς Φρινκ, ενός ψυχαναλυτή που συμμετείχε στις μελέτες του το 1921. Υπό την καθοδήγηση του Φρουντ, ο Φρίνκ χώρισε την γυναίκα του και παντρεύτηκε την Αντζέλικα Μπίτζουρ-μια ασθενή του πρώτου. Μάλιστα, η καθοριστική ανάμειξη του Φρούντ στο ζευγάρι, αποκαλύφθηκε έπειτα της δημοσιοποίησης αλληλογραφίας από την κόρη του Φρινκ, το 1970. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου τύπου ψυχιατρικής προσέγγισης που συνεπαγόταν άσκηση επιρροής σε ασθενείς επέφερε δριμεία κριτική.

5- Μισούσε τις ΗΠΑ

Παρά το γεγονός ότι οι ρηξικέλευθες ψυχαναλυτικές του θεωρίες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, ο «Πατέρας της Ψυχανάλυσης» μισούσε κάθε τι, το αμερικανικό. Φτάνοντας στην Αμερική το 1909 με τον εξίσου γνωστό επιστήμονα της Ψυχικής αγωγής Καρλ Γιουγκ, ο Φρόυντ σοκαρίστηκε με την αγωγή των Αμερικανών οικοδεσποτών του γιατί … τον προσφωνούσαν με το μικρό του όνομα! Παράλληλα έκρινε πως η αμερικανική κουλτούρα γενικότερα, περιστρέφεται γύρω από το χρήμα.

Τόση ήταν η απέχθεια του για την Αμερική μάλιστα που όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Βιέννη το 1938, προτίμησε να παραμείνει εκεί παρά να βρει καταφύγιο σε σπίτι συγγενούς του στο Μανχάταν. Ωστόσο με μεγάλη προθυμία ταξίδεψε αργότερα στο Λονδίνο μετά από την παρέμβαση της Πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη.

6- Το «Hollywood» ζητούσε τις υπηρεσίες του

Μετά την δημοσίευση αρκετών βιβλίων με τις θεωρίες του- συμπεριλαμβανόμενου του « Η ερμηνεία των ονείρων» το 1899, η φήμη του έλαβε τεράστιες διαστάσεις.
Το 1925 ο επικεφαλής της «Μετρογκόλτουινκ», Σάμουελ Γκολνγουιν τον απεκάλεσε « Κορυφαίο Ειδικό της Αγάπης» και ζήτησε τις συμβουλές του στην συγγραφή ερωτικών σεναρίων βασισμένων σε ιστορικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.»
Η πρόταση και το Χόλιγουντ γενικότερα άφησαν παγερά αδιάφορο τον Ψυχίατρο με εξαίρεση την ανεπίσημη αξιολόγηση του ψυχολογικού προφίλ του Τσάρλι Τσαπλιν στον ρόλο «Τράμπ» για τον οποίο και αποφάνθηκε ότι ο ηθοποιός προέβαλλε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

7- Εθισμένος στην Κοκαΐνη

Προτού ταυτιστεί ως επικίνδυνη εθιστική ουσία, στην αλλαγή του αιώνα, η χρήση κοκαΐνης θεωρούταν μια ευχάριστη και συνάμα ασφαλής πρακτική για να διατηρεί κανείς τα επίπεδα ενέργειας του. Έτσι λοιπόν κι Φρόυντ έβρισκε παρηγοριά στην μελαγχολία του μέσω αυτής ενώ παράλληλα ικανοποιούταν από το γεγονός ότι ήταν σε θέση να επιδίδεται σε μακροσκελείς μονολόγους που υπό άλλες συνθήκες «καταχωνιάζονταν στο πίσω μέρος του μυαλού του.» Έγραψε μάλιστα τέσσερις ακαδημαϊκές μελέτες «εξυμνώντας» τις επιδράσεις της ουσίας, χορηγώντας την ακόμη και σε μερικούς ασθενείς. Μερικά χρόνια αργότερα διέκοψε την χρήση της, συνειδητοποιώντας ότι αποσπά την προσοχή του.

8-Σκυλιά ως «εργαλείο θεραπείας»

Ο Φρόυντ χρησιμοποιούσε ζώα συντροφιάς για να ηρεμήσει τους αγχώδεις ασθενείς, πριν καν αυτό θεωρηθεί δεδομένο. Αρκετές φορές επέτρεπε στο σκυλί του ράτσας «Τσοου-Τσοου» , εν ονόματι Τζόφι να βρίσκεται στον χώρο των συνεδριών παρατηρώντας ότι οι ασθενείς έτειναν να χαλαρώνουν αισθητά με την παρουσία του.
Όταν η έννοια των Σκύλων θεραπείας» διαδόθηκε περαιτέρω την δεκαετία του 60, ερευνητές βασίστηκαν στις γραπτές πηγές του Ψυχιάτρου περί της συμβολής της Τζόφι στο να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ασθενών και αυτού.

9- Η βιομηχανία του καναπέ

Η προτίμηση του Φρουντ στο οι συνεδρίες να διεξάγονται με τους ασθενείς ξαπλωμένους σε καναπέδες κοιτώντας το ταβάνι έγινε εν τέλει το νούμερο ένα χαρακτηριστικό της ψυχιατρικής ανάλυσης. Το 1940 η εταιρεία « Imperial FurnitureLeather Couches of Queens» κατασκεύασε καναπέδες που προορίζονταν ειδικά για ψυχανάλυση, χωρίς κουμπιά ή μαξιλάρια που μπορεί να αποσπούσαν την προσοχή νευρικών ασθενών.

10- Δεκατρείς φορές προτεινόμενος για Νόμπελ

Μεταξύ 1915 και 1938, ο Φρουντ προτάθηκε δώδεκα φορές για το Νόμπελ Ιατρικής και μία φορά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει κανένα βραβείο .Οι επικριτές του υποστήριξαν ότι η ψυχανάλυση ήταν μια μη επιστημονικώς αποδεδειγμένη μέθοδος. O Αϊνστάιν μάλιστα έκανε λόγο για αβεβαιότητα στις θεωρίες-συμπεράσματα του Φρόυντ. Κατέκτησε παρόλα αυτά το βραβείο Γκοθ , το 1930, ( Στην Φρανκφούρτη ,βραβείο προς τιμήν του ποιητή Γκοθ.) το οποίο και παρέλαβε η κόρη του Άννα μια και ο Σίγκμουντ νοσούσε από Καρκίνο εκείνη την περίοδο.

11- Προσπάθησαν να κλέψουν τις στάχτες του

Ο κορυφαίος διανοητής αυτοκτόνησε το 1939 έπειτα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο του δέρματος. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε μια τεφροδόχο 2300 ετών- δώρο της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη και παραλίγο να κλαπούν από το « Golden Grematorium» στο Λονδίνο όπου και βρίσκονται. Η τεφροδόχος η οποία περιλαμβάνει επίσης και τις στάχτες της συζύγου του Μάρθας, υπέστη σημαντικές ζημιές. Οι υπεύθυνοι του Κρεματόριου, μετέφεραν το «αγγείο» σε ασφαλέστερη τοποθεσίας το οποίες και έκτοτε έπαψε να εκτίθεται δημόσια. Τα άγνωστο παραμένει το αν οι δράστες συνελήφθησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X