ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι καθαρίζουν τα ψηφιδωτά στην Πάφο

Τμήμα Αρχαιοτήτων: Μία ατυχής εικόνα που αμαυρώνει τη δουλειά που γίνεται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μάλλον έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να κεφαλαιοποιήσουμε τα οφέλη από τον πολιτισμό μας και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν μας. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά και προ πάντων νοοτροπία.

Η φωτογραφία που τράβηξε χθες, σε επίσκεψή του σήμερα στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου, ο εικαστικός Άντρος Ευσταθίου προκαλεί ερωτηματικά και αγανάκτηση για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου.

Καθαρίστρια του αρχαιολογικού χώρου με σκούπα και μεταλλικό φαράσι σκουπίζει το ψηφιδωτό στην Αίθουσα του Αιώνα. Όσο αδιανόητο και αν φαίνεται είναι πραγματικότητα. Σκούπα και φαράσι σε ένα ψηφιδωτό  του 4ου αιώνα μ.Χ. και ένα άτομο να κινείται επί των ψηφίδων.

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Άντρος Ευσταθίου στον χώρο δεν υπήρχαν αρχαιοφύλακες και η καθαρίστρια περπατούσε μεν με προσοχή, αλλά με τα εργαλεία της ανά χείρας σκούπιζε τα ψηφιδωτά!

Στη διπλανή μεγάλη αίθουσα υπήρχαν παντού πεταμένα πώματα από μπουκάλια και όποιος ήθελε μπορούσε να περάσει την περίφραξη και να πλησιάσει τα ψηφιδωτά, ενώ οι επισκέπτες έβγαζαν φωτογραφίες με φλας τους χωρίς κανένας από τους φύλακες να είναι στον χώρο.

Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να μπει κάποια τάξη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρήσει σε κινήσεις έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η σοβαρότητα του έργου που επιτελείται από τους λειτουργούς του. 

 
Δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, δυστυχώς

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων η διευθύντριά του Μαρίνα Σολομίδου- Ιερωνυμίδου είπε στην «Κ» ότι οπωσδήποτε αυτή η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική της δουλειάς που γίνεται για τα ψηφιδωτά.  «Η συγκεκριμένη καθαρίστρια δεν χρησιμοποίησε τα σύνεργα που κανονικά πρέπει, δηλαδή πλαστικό φαράσι και συνέχισε τη δουλειά της με αυτό που είχε από πριν». 

Η κ. Ιερωνυμίδου μάς είπε ότι η υπάλληλος δέχθηκε επίπληξη από τον άμεσο προϊστάμενό της, ενώ και η ίδια έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. «Είναι κρίμα να γίνεται τόση δουλειά για τα ψηφιδωτά και από μία εντελώς λάθος κίνηση ενός υπαλλήλου να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις».

Περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και από το 1980έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει επίσης μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον μεσαίωνα, ενώ τα περισσότερα ερείπια είναι της ρωμαϊκής περιόδου. Τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων (τις οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα) απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης άλλα σημαντικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, τα ερείπια του Κάστρου με τις Σαράντα Κολώνες, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής) και τους Τάφους των Βασιλέων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X