ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η καρδιά της παλιάς πόλης χτυπάει... πολιτιστικά σε μια μαγική αυλή

Το φεστιβάλ Faneromeni17 παρουσιάζει δράσεις και εκδηλώσεις για όλους και έχει στέγη του τον ουρανό

Newsroom K

Όταν το καλοκαίρι του 2016 η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου άνοιγε την αυλή της στους πολίτες φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε αυτή η ιδέα.

Έτσι μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης η μεγαλύτερη αυλή της πόλης άνοιξε ξανά για το κοινό με το φεστιβάλ Faneromenis 17, με εκδηλώσεις για όλα τα ενδιαφέροντα κα με συμμετοχές από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος, στο υπαίθριο αμφιθέατρο, πραγματοποιείται ένα διαδραστικό φεστιβάλ τεχνών που δίνει παλμό στην παλιά πόλη, κα μοιάζει να είναι το πιο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης.


Πάντρεμα και προώθηση τεχνών 

Με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, εποχών και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα και την πλούσια ιστορία του Πολιτιστικού Ιδρύματος, μπορεί κανείς να δει μια σειρά από εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα με είσοδο ελεύθερη. Με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της τέχνης και ειδικότερα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου απευθύνθηκε σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, δίνοντας τους βήμα για να αναδείξουν τη δουλειά τους, να προβάλουν τα μηνύματα τους, να συνεργαστούν με άλλους καλλιτέχνες ανταλλάσοντας απόψεις και ιδέες καταρρίπτοντας έτσι σύνορα και περιορισμούς μεταξύ γλωσσών, τεχνών και ειδών. Παράλληλα, το Faneromeni 17 προτείνει παραστάσεις που αναδεικνύουν όψεις της ιστορίας της Κύπρου και εξετάζει την αλληλεπίδραση του νησιού μας με τον περιβάλλοντα ευρωπαϊκό χώρο, δημιουργώντας έτσι μια γιορτή που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.


Να σημειώσουμε ότι τα βράδια των εκδηλώσεων, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

 

Η αρχή του φεστιβάλ Faneromeni 17 έγινε με την Katerine Duska που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο την περασμένη Πέμπτη (16 Ιουνίου). Η Katerine Duska, η ελληνοκαναδή soprano με το σκούρο ηχόχρωμα και τις s o ul επιρροές παρουσίασε ένα μοναδικό live ερμηνεύοντας singles που την έκαναν να ξεχωρίσει όπως τα «Slow», «One In A Million», «Won’t Leave» καθώς και αγαπημένες διασκευές.
Ακολουθούν άλλες 17 μοναδικές βραδιές με θερινό σινεμά, χορό, θέατρο, συναυλίες και άλλα πολλά στην ωραιότερη αυλή της παλιάς Λευκωσίας.  


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ


Lapses of Light / 22 Ιουνίου / Χορός / 9:00 μ.μ.
Κινούμενη σε εικαστικό πλαίσιο η χορογραφία πραγματοποιείται διαδραστικά με την ειδικά γραμμένη για την παράσταση μουσική ενώ το φως «ντύνει» κάθε πτυχή της ιδέας. Οι τρεις καλλιτέχνες που εμφανίζονται, παρουσίασαν τις παραστάσεις τους στη Στέγη Γραμμάτων και στον πολυχώρο Baumstrasse στο πλαίσιο της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας Μουσικό Χωριό και στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.


La La World / 29 ΙΟυνίου / Μουσική / 9:00 μ.μ.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση της νεοσύστατης γυναικείας χορωδίας Cantus Novus Femina της Πολιτιστικής Κίνησης Λεμεσού ΕΠΙΛΟΓΗ και του Concordia String Quartet, το σύνολο επιστρέφει για μια συναυλία στη Λευκωσία. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει κομμάτια από τις παραδόσεις της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης με ήχους και μουσικές από Αργεντινή, Μεξικό, Βραζιλία, Γαλλία κ.ά.

 

Ιούλιος

La Nave Bruja / 06 Ιουλίου / Μουσική / 9:00 μ.μ.
Τα τρία ιδρυτικά μέλη των «Ojos de Brujo» είναι οι «αρχιτέκτονες» του μοναδικού ύφους που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και κλασικό παράδειγμα της μίξης φλαμένκο, του OJOS DE BRUJO. Κερδίζοντας Latin Grammy για το καλύτερο φλαμένκο άλμπουμ (Techarí) οι τρεις μουσικοί κάνουν ένα ηχητικό κάλεσμα που ξεσηκώνει.

Dreams in the Air / 27 Ιουλίου / Παραστατικές Τέχνες / 9:00 μ.μ.
Μια θεατρική εμπειρία που συνδυάζει ζωντανή ερμηνεία, τσίρκο, κουκλοθέατρο και μουσική. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που φοβάται να κοιμηθεί μόνο του το βράδυ λόγω του ξωτικού της νύχτας. Αντλώντας έμπνευση από ένα παραμύθι, ξεκινά μια περιπέτεια κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακαλύψει το κουράγιο και το σθένος της.


Σεπτέμβριος

Desmōtēs - 07 Σεπτέμβριος / Μουσική & Χορός / 9:00 μ.μ.
Μουσικοχορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και τον κυπριακό πολιτισμό. Αυτά είναι η βάση για τη δημιουργία οπτικού υλικού το οποίο θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της παράστασης στους τοίχους του Ιδρύματος, σ’ ένα υφασμάτινο σκηνικό και στο ειδικά κατασκευασμένο φόρεμα της χορεύτριας. Αυτό θα λειτουργεί ως «γραφική παρτιτούρα» για τους μουσικούς και ως υποβολέας κινήσεων για τη χορεύτρια σε συνδυασμό με ηχογραφημένους ήχους.


Δον Κιχώτης / 16 Σεπτέμβριος / Εκπαιδευτική Συναυλία / 7:30 μ.μ.
Η σουίτα Δον Κιχώτης του Τέλεμαν για έγχορδα και τσέμπαλο είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Η πρωτοτυπία της βασίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο μπαρόκ εποχής, το οποίο παρουσιάζεται με μια σύγχρονη ματιά, χρησιμοποιώντας την αφήγηση ως ένα μέσο προσέγγισης του νεαρού κοινού σε συνάρτηση με την απόδοση της ιστορίας μέσα από το σύγχρονο χορό και τις σύγχρονες τεχνοτροπίες και μεθόδους εμπλοκής του κοινού στο δημιουργικό κομμάτι.


Ιφιγένεια εν Αυλίδι - 21 Σεπτέμβριος  / Θέατρο / 9:00 μ.μ.
Μια διαδραστική παράσταση του κλασικού έργου του Ευριπίδη, σχεδιασμένη ειδικά για το Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni 17. Εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά της αρχαίας παράστασης, οι συντελεστές θα δουλέψουν με μια ομάδα εθελοντών θεατών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε σημεία της παράστασης ως χορός πολιτών. Θα γίνουν επίσης εργαστήρια από το Φανταστικό Θέατρο με την επιλεγμένη ομάδα με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του κοινού για συμμετοχή στο έργο.


The Castles of Cyprus – 28 Σεπτέμβριος / Μουσική / 9:00 μ.μ.
H συναυλία σκοπεύει να ταξιδέψει τους ακροατές μέσα από έργα μοναχών που ζούσαν τον μεσαίωνα στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα στην Κερύνεια και διασώζονται στον περίφημο κώδικα του Τορίνο. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα από συνθέτες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την αρχαιότητα όπως τον Respighi αλλά και έργο της Αναστασίας Guy το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Διοικητικής Μονάδας της Μεγάλης Κουμανδαρίας της Κύπρου και του γλυκόπιοτου κρασιού, την Κουμανδαρία.

 

Προβολές θερινού σινεμά /  9:00 μ.μ.

Θα πρoβληθούν οκτώ κλασικές και αγαπημένες ταινίες σε συνεργασία με το το Δίκτυο Εθελοντών «Λευκωσιάζω» και τον Δήμο Λευκωσίας

Zorba the Greek (1964) – 20 Ιουνίου
Οι σχέσεις ενός Άγγλου διανοούμενου με έναν Κρητικό χωρικό, ο οποίος του αποκαλύπτει μια άλλη όψη της ζωής.

Bridget Jones Diary (2004) – 28 Ιουνίου
Μια 32χρονη νευρωτική Λονδρέζα, η οποία μόλις αποφάσισε να βάλει τάξη στη ζωή της, έχει μια ατυχή ερωτική σχέση με το αφεντικό της, την ίδια ώρα που προσπαθεί να την πλησιάσει ένας μεγαλοδικηγόρος και οικογενειακός φίλος.

Chocolat (2000) – 12 Ιουλίου 
Ένα γαλλικό χωριό αναστατώνεται από την άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας. H σοκολατερί της γίνεται αιτία να ξυπνήσουν κρυφοί πόθοι στους καταπιεσμένους κατοίκους, κάτι που προκαλεί την έχθρα του δημάρχου, στυλοβάτη της παραδοσιακής ηθικής.

Pretty Woman (1990) – 19 Ιουλίου
Ένας χρηματομεσίτης γοητεύεται από την απλότητα και ειλικρίνεια μιας πόρνης, την οποία προσπαθεί να μυήσει στα μυστικά της ζωής της υψηλής κοινωνίας.

Ο Ζηλιαρόγατος (1956) – 24 Ιουλίου
Η Μίνα έρχεται από την Πάτρα στην Αθήνα, για να επισκεφθεί την ξαδέλφη της, Λέλα. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνει ότι ο Πότης, σύζυγος της Λέλας και πολυάσχολος σαπουνοβιομήχανος, παραμελεί τη γυναίκα του και αποφασίζει να δράσει. Ένα μεγάλο μπέρδεμα ξεκινά όταν μπλέκονται στην υπόθεση οι γείτονες του ζευγαριού, Σπύρος και Τζένη, οι οποίοι θα αποτελέσουν την πέτρα του σκανδάλου.

Κορίτσια στον ήλιο (1968) – 2 Αυγούστου
Μια παράξενη ερωτική σχέση μεταξύ ενός βοσκού και μιας Αγγλίδας τουρίστριας αφού κανείς από τους δύο δε μιλάει τη γλώσσα του άλλου. Μια σχέση που δεν φαίνεται να έχει κανένα μέλλον.

Good Will Hunting (1997)– 9 Αυγούστου
Το σενάριο της ταινίας, που έγραψαν οι Άφλεκ και Ντέιμον, αφηγείται την ιστορία του 20χρονου επιστάτη Γουίλ Χάντινγκ, έναν ιδιοφυή νεαρό που αναγκάζεται να δει έναν ψυχολόγο και να κάνει μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών με έναν καθηγητή ώστε να αποφύγει τη φυλακή. Μέσω τη θεραπείας του, ο Γουίλ επανεκτιμά τις σχέσεις του με τον καλύτερό του φίλο και την κοπέλα του ενώ έρχεται αντιμέτωπος με τα συναισθηματικά του προβλήματα και παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του.

Η θεία μου η χίπισσα (1970) – 30 Αυγούστου
Μια καθαρίστρια μεταμφιέζεται σε μεγαλοκυρία για να ξεγελάσει την οικογένεια του μνηστήρα της κόρης της, η οποία επίσης αγνοεί την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πού: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία.

Πληροφορίες: 22128157, www.boccf.org, facebook.com/boccf  


Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση