ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ζακλίν Καραγιώργη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών

Σημεία αναφορά της πάντοτε ήταν η Κύπρος, η Αφροδίτη και η γαλλική γλώσσα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών το Σάββατο το βράδυ η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη- Girard.

Η Ζακλίν Καραγιώργη Girard γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1932 στο Saint-Etienne της Γαλλίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Lyon, απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ιστορία των αρχαίων θρησκειών το 1975. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής ήταν: «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου και η λατρεία της στην εικονογραφία από τη Νεολιθική εποχή ως τον 6ο αιώνα π.Χ.»).   
 
Το 1953  παντρεύτηκε τον σπουδαίο Κύπριο αρχαιολόγο και πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Βάσο Καραγιώργη, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Η Ζακλίν Καραγιώργη Girard διετέλεσε καθηγήτρια γαλλικής στα ελληνικά εκπαιδευτήρια (1963-1986), σύμβουλος στα ελληνικά εκπαιδευτήρια για τη διδασκαλία της γαλλικής, αποσπασμένη από το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο (1965-1972) και βοηθός μορφωτικός ακόλουθος στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο Κύπρου (1986-1992). Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης (2002-2005). Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ του Σ. Παπαγεωργίου (Tetraktys Films), «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου».

Δημοσίευσε διάφορες εργασίες σχετικές με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα («La Grande Déesse de Chypre et son culte», Maison de l’Orient Méditerranéen, Lyon 1977, «The Coroplastic Art of Ancient Cyprus VB. The Cypro-Archaic period. Small figurines. Figurines moulées», A.G. Leventis Foundation, Nicosia 1999. «Kypris. The Aphrodite of Cyprus. Ancient sources and archaeological evidence», A.G. Leventis Foundation – Cyprus Tourism Organisation, Nicosia 2005.
«Κύπρις. Η Αφροδίτη της Κύπρου. Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες», Ίδρυμα Λεβέντη – Κ.Ο.Τ. Λευκωσία 2007 κ.ά.). Συνεργάστηκε με διάφορους καθηγητές για τη συγγραφή και την έκδοση των μεθόδων διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας (Je parle francais 1-5 και Passeport pour la France 1-3).

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2015 την αναγόρευσε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Της απονεμήθηκαν διάφορες τιμητικές διακρίσεις, όπως Chevalier de l’Ordre National du Mérite (1977), Officier de l’Ordre National du Mérite (1991), Officier dans l’Ordre des Palmes Académiques (1994), Commandeur dans l’Ordre des Palmes Académiques (2008), Chevalier de la Légion d’Honneur (2012). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2008) για το βιβλίο της «Κύπρις. Η Αφροδίτη της Κύπρου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση