ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουσική που δεν ακούς συχνά μαζεμένη σε ένα φεστιβάλ

Για 7η χρονιά στη Λευκωσία Loop Festival και κάθε φορά είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή ζωντανής μουσικής

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Για έβδομη χρονιά διοργανώνεται το Λευκωσία Loop Festival, από τη Λουβάνα Δίσκοι, το οποίο ξεκίνησε, το 2012 σαν φεστιβάλ που παρουσίαζε αποκλειστικά καλλιτέχνες που ασχολούνται με την τεχνική του live looping. Έκτοτε έχει φιλοξενήσει πολλά και διάφορα, ανάμεσα σε αυτά και παραστάσεις χορού, αλλά και καλλιτέχνες που πειραματίζονται με διάφορους άλλους τρόπους, καλλιτέχνες που φτιάχνουν ηλεκτρονική μουσική, ακουστική μουσική, μουσική βασισμένη σε ποίηση και καλλιτέχνες που φτιάχνουν live soundtracks. Φέτος οι headliners του φεστιβάλ είναι οι Man Duo από Φιλανδία και οι Earth Eye Loop από Αγγλία. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές «Σίγουρα δεν είναι μουσική μόνο για μουσικούς ή δύσκολη μουσική. Είναι όμως μουσική που δεν ακούς συχνά μαζεμένη σε ένα φεστιβάλ».

Είναι η 7η χρονιά που διοργανώνεται, έχει βοηθήσει άραγε τα μουσικά πράγματα στην Κύπρο; «Τις πρώτες χρονιές είχε σίγουρα εμπνεύσει αρκετούς μουσικούς να αρχίσουν να φτιάχνουν μουσική χρησιμοποιώντας λουπαδόρους. Δεν ξέρω αν γενικότερα και σε βάθος χρόνου άλλαξε τα μουσικά πράγματα στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι για ένα τριήμερο κάθε χρόνο δίνει μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή ζωντανής μουσικής στα πλαίσια ενός θεσμού». Τι είναι όμως η λούπα, το live looping; Όπως μας εξήγησαν οι διοργανωτές οι λούπες είναι επαναλαμβανόμενες φράσεις, κομμένα samples, μουσικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται και εμπλουτίζονται, άλλοτε ηχογραφημένα επί σκηνής και άλλοτε μεταφερμένα από προηγούμενες ηχογραφήσεις και επεξεργασμένα ζωντανά, συνδυασμένα με ζωντανό performance. Από τη ραπ στο χιπ χοπ, και σήμερα; Οι λούπες πού αποσκοπούν και πώς έχουν εξελιχθεί στη μουσική του σήμερα, «Η λούπα, οι επαναλαμβανόμενες φράσεις δηλαδή (loops) είναι ένας μουσικός τρόπος ο οποίος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Παλαιότερα υπήρχαν τα tape loops τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και από σύγχρονους κυρίως μινιμαλιστές συνθέτες από τη δεκαετία του 1940 όπως ο Terry Riley, ο Steve Reich αλλά και ο Stockhausen. Αργότερα και μέχρι τις μέρες μας τα loops χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο μέρος κυρίως της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, βλέπε techno κ.ά.».

Το Λευκωσία Loop Festival για το 2018 φιλοξενείται από δύο καινούργιους χώρους και αυτό είναι κάτι που τους χαροποιεί ιδιαίτερα, το σημαντικό είναι ότι «αυτούς τους δύο χώρους τους αγαπάμε και αυτοί όμως αγαπούν το φεστιβάλ». Οι δύο χώροι είναι ο πολυχώρος / γκαλερί Θκιο Ππαλιές και το Θέατρο Δέντρο. Φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει μία προβολή μουσικού ντοκιμαντέρ, και μας τονίζουν «μάλιστα, τη μέρα πριν από το φεστιβάλ, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, θα γίνει ένα ιδιαίτερο εργαστήρι για sound design από τον δικό μας Αντρέα Τραχωνίτη, το οποίο θα διεξαχθεί στο ολοκαίνουργιο στούντιο eleven63 στα Λατσιά» και συμπληρώνουν «όσο αφορά το line up του φεστιβάλ έχουμε 7 υπέροχα σχήματα από Ελλάδα, Φιλανδία, Αγγλία και Κύπρο τα οποία ποικίλουν μουσικά σε πλαίσια ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής». Από την αρχή οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν ότι αυτή δεν είναι δύσκολη μουσική, όμως σε τι κοινό μπορεί να απευθύνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ και ρωτήσαμε αν έχει απήχηση στο κυπριακό κοινό, «Το φεστιβάλ απευθύνεται σε κοινό που του αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, η ‘πειραγμένη’ παραδοσιακή μουσική και το ενδιαφέρον σύγχρονο songwriting. Το φεστιβάλ έχει ένα αρκετά πιστό κοινό που το ακολουθεί, ενώ κάθε χρόνο το κοινό διευρύνεται μερικώς αναλόγως με τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί».


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες στο 7ο Λευκωσία Loop Festival είναι τα ντουέτα Μan Duo (Φινλανδία), Earth Eye Loop (Αγγλία), Underwater Chess (Ελλάδα), Side Effect (Κύπρος) και τα solo acts των Δημήτρη Σιδερή (Ελλάδα), isel (Κύπρος), και Eleni Era (Γερμανία/Κύπρος). Το ντοκιμαντέρ «Ηλεκτρικό Λαούτο» θα προβληθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη του, Βασίλη Δημητριάδη (Ελλάδα), ενώ θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Τετάρτη, 21 Μαρτίου (studio eleven63)
18:00 - 21:00 – «Crafting a soundscape - how to design sound for visuals» / Αντρέας Τραχωνίτης

Πέμπτη, 22 Μαρτίου (Θκιο Ππαλιές)
20:30 - Documentary «Ηλεκτρικό Λαούτο»
22:00 - isel (CY)

Παρασκευή, 23 Μαρτίου (Θέατρο Δέντρο)
20:30 - Πόρτες
21:00 - Side Effect (CY)
22:00 - Dimitris Sideris (GR)
23:00 - Underwater Chess (GR)
Σάββατο, 24 Μαρτίου (Θέατρο Δέντρο)
20:30 - Πόρτες
21:00 - Eleni Era (CY/DE)
21:45 - Earth Eye Loop (UK)
23:00 - Man Duo (FI)

Χώροι: Πολυχώρος Θκιο Ππαλιές: Κισσάμου 2Β, Λευκωσία, τηλέφωνο: 99824520, info@thkioppalies.org
Θέατρο Δέντρο: Ενότητος 44, Παλουριώτισσα, Λευκωσία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση