ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού

Φεστιβάλ Φέγγαρος: Ένα μαγικό τριήμερο μουσικών χρωμάτων στον Κάτω Δρυ Λάρνακας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνέντευξη στη Μαρία Ηρακλέους

To Φεστιβάλ Φέγγαρος δεν χρειάζεται συστάσεις. Μετά από έξι χρόνια διοργάνωσης και σκληρής δουλειάς, από το2011, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το δικό του κοινό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που τα τρία σχήματα που συμμετείχαν τον πρώτο χρόνο, έγιναν πλέον περισσότερα από τριάντακαι έρχονται απ’ όλες τις ηπείρους. Ο Αντρέας Τραχωνίτης, ένας εκ των «ηθικών αυτουργών» του Φεστιβάλ, μιλάει στην «Κ», περιγράφοντας πόσο δύσκολο είναι να στηθεί το τριήμερο event συναυλιών και δρωμένων.

–Καταρχάς, η ιδέα του Φεστιβάλ πώς ξεκίνησε;

– Είχαμε διοργανώσει μία σειρά συναυλιώνμε τονΘανάση Παπακωνσταντίνου στη Λευκωσία και Λεμεσό την άνοιξη του 2011. Οταν τέλειωσε η συναυλία, συμφωνήσαμε πως έπρεπε να διοργανωθεί και μία καλοκαιρινή συναυλία. Στην πορεία, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα μίνι Φεστιβάλ για να συμμετέχουνκαι άλλοι. Ήταν εντελώς αυθόρμητο. Από τότε μας μπήκε η ιδέα και αισίως φέτος βρισκόμαστε στην έκτη χρονιά διοργάνωσης του Φέγγαρου.

–Γιατί στον Κάτω Δρυ; Είχατε ξεκινήσει από τη Λόφου, σωστά;

–Τυχαία στον Kάτω Δρυ. Μετά την τρίτηχρονιά, αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες στη Λόφου, έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε. Είχαμε σκεφτεί, επίσης, να σταματήσουμε γενικά να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ. Βρεθήκαμε τυχαία στον Κάτω Δρυ. Μέσα σε τρεις μέρες τα βρήκαμε με τον κοινοτάρχη, το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού και τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τη στήριξήτους. Πιστεύουμε πως ο χώρος εκεί προσφέρεται για να μη φύγει ποτέ το Φεστιβάλ. Χρειάζεται βέβαια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών που προσφέρει το χωριό.Το ευχάριστο είναι πως το αγκαλιάζουν σιγά σιγά και τα γύρω χωριά, αφούκαι η οικονομία της όλης περιοχής κινείται θεαματικά το συγκεκριμένο τριήμερο.

–Δεν θα θέλατε να διοργανώσετε το Φεστιβάλσε πόλη;

–Δεν συνάδει καθόλου η ιδέα του Φεστιβάλ με το να γίνει σε πόλη. Η έννοιά του είναι να συνδυάζει την παράδοση και τη φύση μαζί με τη μουσική. Να νιώθεις την εμπειρία του Φεστιβάλ από την ώρα που κατεβαίνεις από το αυτοκίνητό σου, να προχωράς και να ανακαλύπτεις πράγματα, με αποκορύφωμα τις μουσικές.

–Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να στηθεί ένα τέτοιο Φεστιβάλ στην Κύπρο;

– Για να στηθεί μία τέτοια διοργάνωση χρειάζεσαι πρώτα από όλα οργανωτικές και τεχνικές ικανότητες, τεχνικές γνώσεις (ήχο, φώτα κτλ.) αλλά και πολλές επαφές. Χρειάζεσαι εμπειρία μεγάλη, γιατί είναι πολύς ο κόσμος που δουλεύει, είναι πολλές οι διαφορετικές δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ένα οποιοδήποτε Φεστιβάλ μπορεί να στηθεί πολύ εύκολα, αλλά ένα Φεστιβάλ που φέτος θα φιλοξενήσει περισσότερα από δεκαπέντεσχήματα από το εξωτερικό, απαιτεί πολλές γνώσεις και δουλειά για να στηθεί σωστά. 

–Χρειάζονται και χρήματα, φαντάζομαι.

– Φυσικά. Το θετικό είναι πωςέχουμε αρκετούς χορηγούς, οι οποίοι μας βοηθάνε να κρατάμε τις τιμές των εισιτηρίων χαμηλές, ούτως ώστε να μην αποτρέψει η τιμή τον κόσμο από το να έρθει. Αλλά η εξεύρεση χορηγών δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πιο καλές επαφές και περισσότερη στήριξη μέσω χορηγιών. Η εξέλιξή μας είναι εμφανής, με αποτέλεσμα οι χορηγοί να θέλουν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Πέραν των χορηγιών που παίρνουμε από ιδιώτες, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες τουυπουργείουΠαιδείας και Πολιτισμού μάς βοηθάνε διαχρονικά, αν και αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στον τρόπο που λαμβάνουμε αυτή τη βοήθεια.

–Όταν λες προβλήματα;

–Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες έδιναν χορηγίες σχεδόν σε όσους έκαναν αιτήσεις. Από πέρσι ξεκίνησαν ένα καινούριο σύστημα, το οποίο είναι πολύ πιο λογικό, βάσει του οποίου οι χορηγίες δίνονται
ανάλογα με τις βαθμολογίες των αιτητών, αν και οι απαντήσεις καθυστερούν πάρα πολύ. Για το 2016 ακόμα δεν έχουμε πάρει επίσημη απάντησηγια τοαν θα λάβουμε τελικά χορηγία, ενώ ήδη μία από τις τρεις διοργανώσειςπου αιτηθήκαμε έχει πραγματοποιηθεί. Κάποιοςβέβαια θα μπορούσε να ρωτήσει, γιατί να σε χορηγήσει το κράτος για μία ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι και αυτό μία πολύ μεγάλη συζήτηση...

–Για τη Λουβάνα Δίσκοι, υπάρχει κέρδος από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ;

– Η Λουβάνα Δίσκοιείναι η διοργανώτρια του Φεστιβάλ. Είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που σημαίνει πως όποια χρήματα βγουν ως κέρδος τέλος του χρόνου δεν πάνε σε μερίσματα, αλλά επιστρέφουν πίσω στις τέχνες. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα το 2016, κυκλοφορήσαμε ήδη δύο δίσκους και τα βίντεο του Amalgamation Choir, ένας αξιόλογος αριθμός κυκλοφοριών για μία ανεξάρτητη δισκογραφική σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Όλες αυτές οι κυκλοφορίες, ουσιαστικά προήλθαν από το ότι μπορέσαμε να διοχετεύσουμε πίσω αυτό το «κέρδος» στην τέχνη. Στην αρχή, βάζαμε λεφτά από την τσέπη μας για το φεστιβάλ, πλέον όχι. Βέβαια, βάζουμε πάρα πολλές ώρες. Το αίσθημα όταν πλησιάζει η έναρξη του Φεστιβάλ και η ευχαρίστηση όταν τελειώσει με επιτυχία, μας ευχαριστεί πολύ. Στην τελική, όμως,δεν το κάνουμε για εμάς, θέλουμε πραγματικά το Φεστιβάλ να πηγαίνει καλά και να μεγαλώνει.

–Μπορούν όμως να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι;

–Νομίζω ότι πρέπει να επιχορηγούνται σχεδόν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν δείχνουν αποτέλεσμα αρχικά. Ο πολιτισμός και όλες οι πρωτοβουλίες γύρω από αυτόν χρειάζονται τηστήριξη του κράτους. Πιστεύω βέβαια ότι στη συνέχεια το σύστημα αξιολόγησης πρέπει να γίνει αυστηρότερο. Να τυγχάνουν όλες οι διοργανώσεις που χορηγούνται της απαραίτητης αξιολόγησης, όχι μόνο κατά τη διάρκειά τους, αλλά και πριν και μετά. Θεωρώ, επίσης, ότι οι διοργανώσεις που αξιολογούνταιθα πρέπει να χωριστούν σε κατηγορίες. Δεν είναι το ίδιο η διοργάνωση ενός φεστιβάλ με τη διοργάνωση μιας μικρής συναυλίας. Άρα δεν μπορούν να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια από τους λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, πιστεύω πως έτσι αδικούνταικαι τα δύο.

Τρεις χιλιάδες οι επισκέπτες του Φεστιβάλ κάθε χρόνο, ενώ στο κοινό θα συναντήσεις ανθρώπους από όλα τα φάσματα της κυπριακής κοινωνίας.


–Το φεστιβάλ Φέγγαρος έχει απήχηση στο κοινό της Κύπρου;

–Ναι, έχει πολλή απήχηση. Η προσέλευση κάθε χρόνο αυξάνεται, δηλαδή από τα περίπου 600 εισιτήρια το 2011, έχουμε φτάσει στους 3.000επισκέπτες περίπου. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η προσέλευση των σπουδαστών στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, όχι μόνο απο Κυπρίους, αλλά και ξένους σπουδαστές. Το πιο σημαντικό είναι να βλέπεις τα ίδια πρόσωπα που ήρθαν από την πρώτη διοργάνωση, να επιστρέφουν κάθε χρόνο και να πολλαπλασιάζονται. Αυτό σημαίνει πως το φεστιβάλ μεγαλώνει, και κάθε χρόνο δίνει περισσότερα στους επισκέπτες του.

–Ποιο είναι το κοινό του Φεστιβάλ;

–Μπορεί να συναντήσεις από έναν στρατιώτη μέχρι έναν καθηγητή πανεπιστημίου, οικογένειες με μικρά παιδιά και μεγαλύτερους σε ηλικία, λάτρεις της μουσικής. Ηλικιακά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού απαρτίζεται απόηλικίες μεταξύ 25 και 35, αλλά μας χαροποιεί ιδιαίτερα το ευρύ ηλικιακό και κοινωνιολογικό φάσμα των επισκεπτών του Φεστιβάλ. Έχει να πει πολλά για το μουσικόφιλο κοινό της Κύπρου.

–Υπάρχει δυνατότητα προσέλκυσης πολιτιστικού τουρισμού;

– Η προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού είναι για εμάς μεγάλη επιθυμία. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, για φέτος έχουμε ήδη προαγορασμένα εισιτήρια από Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα και Αγγλία, ενώ στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος φιλοξενούμε μαθητές από Γερμανία, Αγγλία, Λίβανο και Γαλλία. Αυτό που δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό
είναι η στήριξη του πολιτιστικού τουρισμού από κυβερνητικούς και μη φορείς, ίσως γιατί δεν είναι πολύ φανερό το όφελος μιας τέτοιας επένδυσης ακόμη, δεν υπάρχει άμεσο κέρδος για τους φορείς αυτούς, με αποτέλεσμα να επικρατεί το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης του οράματος για τον πολιτιστικό τουρισμό της Κύπρου. Αρχικά το τρέχαμε μόνοι μας, με συναντήσεις με ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφρασμένα δελτία Τύπου σε πολλές άλλες χώρες κλπ. Σιγά σιγά όμως, φορείς όπως ο ΚΟΤ, αντιλαμβάνονται πως αυτή η δική μας επένδυση αποφέρει ήδη καρπούς και άρχισαν να στηρίζουν όσο μπορούν όχι μόνο εμάς, αλλά γενικότερα και άλλες καινούριες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες.

–Πολλές οι συμμετοχές φέτος, θα ακούσουμε και καινούρια πράγματα;

– Πολύ σημαντική φέτος είναι η συμμετοχή της Joss Stone, η οποία θα έρθει με όλη της την ομάδα, συνολικά δώδεκα άτομα. Κάθε χρόνο έρχονται καινούριοι καλλιτέχνες και σχήματα. Σχεδόν όσοι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ το βλέπουν ως καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουν νέο υλικό και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πάρα πολύ σπάνια θα έρθει ένας καλλιτέχνης για δεύτερη χρονιά, και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει πολύ ιδιαίτερο λόγο. Το Φεστιβάλ χωρίζεται σε ενότητες. Η πρώτη μέρα είναι πιο παραδοσιακή- ethnic, η δεύτερη μέρα είναι πιο ποπ και η τρίτη μέρα είναι πιο ροκ. Όλο το πρόγραμμα είναι ήδη αναρτημένο στο διαδίκτυο.

–Τι θα δούμε εκτός από μουσική;

– Αν και το Φεστιβάλ είναι καθαρά επικεντρωμένο στη μουσική, προσπαθούμε να προσφέρουμε στον κόσμο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, πέρσι είχαμε ποδηλασία και ένα παιχνίδι που ονομάζεται Οrienteering (παιχνίδι προσανατολισμού), με το οποίο ο κόσμος γνώριζε το χωριό. Φέτος, πιθανόν να διοργανώσουμε ανοικτές συζητήσεις, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο προσφέρει περισσότερα στους επισκέπτες του.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X