ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο θρύλοι του ελληνικού ροκ στην Κύπρο

Οι Νίκος Σπυρόπουλος και Δημήτρης Πουλικάκος έρχονται στο νησί για μία μόνο βραδιά γεμάτοι μουσικές

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Για πρώτη φορά στην Κύπρο και για μία και μοναδική εμφάνιση ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Νίκος Σπυρόπουλος. Δύο θρύλοι του ροκ, ο καθένας με τη δική του ιστορία έρχονται Downtown Live στη Λευκωσία, καλεσμένοι από τη Lost Dogs productions και το Ερμού 261 Rock Bar. Ο θείος Νώντας, o Dr.Πολυκαρπόφ, η Πουλίκα, ο Μr.Μήτs.o.s., ο παππούς του ελληνικού rock'n'roll, κατά κόσμο Δημήτρης Πουλικάκος (M.G.C., Εξαδάκτυλος, Αχ Βαχ, Αδέσποτα Σκυλιά, Άσσοι τού Καράτε, κ.ά.) και ο κύριος συνάδελφος, o Δόκτωρ, κατά κόσμο Νίκος Σπυρόπουλος (του θρυλικού συγκροτήματος Σπυριδούλα) θα ξεκινήσουν το ταξίδι από τους βάλτους της Λουϊζιάνα και τα blues του Μισσισσιππή, περνώντας από τα υπόγεια της Κυψέλης του Παύλου Σιδηρόπουλου, τα Εξάρχεια του Νικόλα Άσιμου, τα ρεμπέτικα, το rock'n'roll καθώς και με καινούργια κομμάτια του Δημήτρη Πουλικάκου.

Εμείς, επικοινωνήσαμε και με τους δύο και τους ζητήσαμε να μας πούνε μερικά πράγματα για την πορεία που έχουν διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια στα μουσικά και εν γένει καλλιτεχνικά πράγματα της Ελλάδας. Ένα είναι βέβαιο, ο Νίκος Σπυρόπουλος και ο Δημήτρης Πουλικάκος εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπηρετούν το ροκ επειδή απλώς το γουστάρουν.

Η ελληνική ροκ σκηνή είναι πολύ πιο υγιής από τον αρβανιτοσλαβογύφτικο ηχητικό αχταρμά που τα κυρίαρχα μέσα μας σερβίρουν ως μουσική...

 

Ο Νίκος Σπυρόπουλος μαζί με τον αδελφό του Βασίλη και άλλους (Αντρέα Μουζακίτη, Μάκη Μπλαζή, Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη) το 1977 δημιούργησαν το συγκρότημα «Σπυριδούλα» με το οποίο συνεργάστηκαν αργότερα, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Πάνος Κατσιμίχας, αλλά και ο Δημήτρης Πουλικάκος. Το συγκρότημά τους διέγραψε τη δική του πορεία στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας έως το 1986 περίπου, οπότε και διαλύθηκε, για να επανεμφανιστούν και πάλι το 1994 με το άλμπουμ «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Πόλης», με συντελεστές τους αδελφούς Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, τον Σωτήρη Θεοχάρη, τον Νίκο Δόικα και τον Διονύση Στεφανόπουλο. Το 1999το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι για να επανασυνδεθεί το 2004 για ακόμη μία φορά και το 2006 έδωσαν το άλμπουμ «Το βλέμμα των ανθρώπων». Γερή κράση όμως η «Σπυριδούλα» συνεχίζει ακόμη και σήμερα με το Νίκο Σπυρόπουλος στη φωνή και στην κιθάρα, τον Βασίλη Σπυρόπουλος (κιθάρα, φωνητικά), τον Β. Χάνο (μπάσο, φωνητικά) και τον Π. Βουρδουμπάς (τύμπανα).

Ρώτησα τον Νίκο Σπυρόπουλο αν η σημερινή ροκ σκηνή διαφέρει από εκείνη της πρώτης εποχής της Σπυριδούλας, επειδή όλα αλλάζουν: «Η ροκ σκηνή στην ουσία της δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, εκείνο όμως που είναι εντελώς διαφορετικό είναι όλο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και συμβαίνουν τα πάντα. Οι σημερινές συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της δεκαετίας του ’70. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τη δεκαετία του ’70 και του ’80 η ιδιωτική τηλεόραση (με την παντελή έλλειψη αισθητικής που τη συνοδεύει) ήταν άγνωστη», και το πώς φτιάχνεται σήμερα η ροκ μουσική, έχει άραγε επιδράσει η τεχνολογία; «η ροκ μουσική φτιάχνεται όπως φτιαχνόταν ανέκαθεν κάθε μουσική, από μουσικούς αφιερωμένους σε αυτό. Η τεχνολογία είναι ακόμα ένα εργαλείο, το θέμα είναι πώς θα το χρησιμοποιήσει κανείς. Με ένα σφυρί για παράδειγμα μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι, μπορείς επίσης να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Ό,τι επιλέξει κανείς...

Μου λέει πως ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν γι’ αυτόν τρόπος ζωής, εγώ τα όσα έκανε τα αποκάλεσα καριέρα, όσο για τις πέντε καλύτερες στιγμές όλων αυτών των χρόνων μου είπε «τις καλύτερες στιγμές της δεν μπορώ να τις συνοψίσω σε πέντε μόνο, είναι πάρα πολλές! Πολλές πόλεις, πολλοί άνθρωποι και όλα αυτά μετά μουσικής!».

Τον ρώτησα επίσης αν υπάρχει ροκ σκηνή στην Ελλάδα ή εξέλιπαν τα υπόγεια; «Αυτήν την ερώτηση την ακούω μόνο σαράντα χρόνια! Δεν νομίζω ότι σταμάτησε ή θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει ροκ σκηνή στην Ελλάδα, το ροκ ‘εισέβαλε’ στην ελληνική σκηνή τη δεκαετία του ’60 και από ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Θεωρώ ότι η ελληνική ροκ σκηνή είναι πολύ πιο υγιής από τον αρβανιτοσλαβογύφτικο ηχητικό αχταρμά που τα κυρίαρχα μέσα μας σερβίρουν ως μουσική... όσο για τι αντέχει στον χρόνο η απάντηση αποστομωτική «θα σου πω σε σαράντα χρόνια που θα ξέρουμε τι από τα σημερινά θα έχει αντέξει στον χρόνο».
Όσο για το τι θυμάται από τον Παύλο Σιδηρόπουλο, «θυμόμαστε παρέα τα τραγούδια του, τα υπόλοιπα εντάσσονται στη σφαίρα του προσωπικού και, ως γνωστόν, ‘τα εν οίκω μην εν δήμω’».

Για τον Δημήτρη Πουλικάκο μουσική είναι «Έρως/Μουσική/Θάνατος....

Ο Δημήτρης Πουλικάκος όταν τον ρωτάμε πώς αισθάνεται που θεωρείται ο παππούς του ελληνικού rock'n'roll, τιμητικό πολύ, και ποια θεωρεί ότι είναι τα εγγόνια του, γελά και απαντά: «Και ολίγον τρομακτικό θα έλεγα!!! Έχω δύο εγγόνια στην Καλιφόρνια!»
Θείος Νώντας, Dr.Πολυκαρπόφ, Πουλίκα, Μr.Μήτs.o.s., σεσημασμένος καλλιτεχνικά ο Δημήτρης Πουλικάκος. Κάθε όνομα μια διαφορετική ιστορία, ή κεφάλαια από την ίδια ιστορία; « Κάπως πρέπει κανείς να την κοπανίσει στο σύστημα!!!». Μα τι σημαίνει να είναι κάποιος ροκ και ποιος είναι ροκ σήμερα; «Να μπορείς να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να γελάς με τα χάλια σου!!!... Πάντα υπάρχουνε μερικοί/μερικές». Μουσικά πώς τα βλέπεις σήμερα τα πράγματα και η απάντηση… «Δράμα!!! Το θέαμα οργιάζει κι η μουσική αναστενάζει» και νομίζω τα λέει όλα!

Για τον Δημήτρη Πουλικάκο μουσική είναι «Έρως/Μουσική/Θάνατος....«Τα δύο πρώτα με άγουν και με φέρουν μέχρι το τρίτο!!!». Μα τι κρατάει άραγε ο Δημήτρης Πουλικάκος απ’ όλη αυτή τη διαδρομή; Τον έχει σημαδέψει κάτι συγκεκριμένο; «Καλύτερα να μη σου πω τι κρατάω!!!... Η ζωή η ίδια σε σημαδεύει....και κάποια στιγμή σε πετυχαίνει κιόλας!!!».
Είναι σίγουρο ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει εδώ και έτσι απλά και μας λεέι «Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου’, όπως λένε και ακόμα ‘άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!!! So far so good!!!»


Πληροφορίες:  Δημήτρης Πουλικάκος & Νίκος Σπυρόπουλος, ζωντανά την Παρασκευή 4 Μαΐου στο Downtown Live στη Λευκωσία. Support της βραδιάς το ιστορικό κυπριακό συγκρότημα ΚΡΟΚΕΣ.

Σημεία προπώλησης: Λευκωσία: Ερμού 261 rock bar, Downtown Live, Καφενείο «Πρόζακ». Λεμεσός: Καφενείο «Στο Δρόμο». Λάρνακα: Savino live.

Κρατήσεις: Τηλέφωνο 99810011

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Παιχνίδια επιβίωσης και στο βάθος ευρωεκλογές

«Aυτοί όλοι είναι Κομματάρχες, Θεός φυλάξει!!! »
ΑΚΑ  |  09:57

Δεύτερο ημίχρονο για Λουτ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

«H κυριά προσπαθεί να οργανώσει ένα γάμο χωρίς να επιτρέπει να δει ο ένας τον άλλο!!! Τί γάμος θα γίνει, ...»
ΑΚΑ  |  09:54

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Οι πιανίστριες, που έχουν σήμερα έδρα τους την Πάφο και που ήδη έχουν δώσει μαζί τρεις συναυλίες

Ένα πιάνο: Τέσσερις πιανίστες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό και στυλιστικό φάσμα, από τον κλασικισμό μέχρι και ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ