ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ιστορία που αποτυπώνεται με τραγούδια

Η παράσταση του Δημήτρη Φανή «Μιας βαλίτσας τα πολύτιμα κιτάπια» στο Δημ. Θέατρο Λατσιών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η ιδέα του Δημήτρη Φανή, η αγάπη του οποίου για το καλό τραγούδι είναι δεδομένη, να κάνει κάτι δικό του και όσο το δυνατόν πιο ξεχωριστό γέννησε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μιας βαλίτσας τα πολύτιμα κιτάπια» που ανέβηκε τη Δευτέρα (19 Μαρτίου) στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Σε αυτό του το εγχείρημα βρήκε σε δεύτερο χρόνο συμπαραστάτες φίλους που ενίσχυσαν την προσπάθεια υλικά, αλλά και τον Βασίλη Χατζηστυλλή, έναν νέο δημιουργό (σκηνοθέτη/σεναριογράφο) που εδώ και κάποια χρόνια δίνει διάφορες σκηνοθετικές δουλειές με τη Θεατρική Ομάδα Αντι-Δρώντες. Στη μουσικοθεατρική παράσταση «Μιας βαλίτσας τα πολύτιμα κιτάπια» ο Βασίλης έγραψε το σενάριο και έχει τη σκηνοθετική ευθύνη του εγχειρήματος, πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Φανής και η Γαλάτεια Ζήνωνος και συμμετέχει πλειάδα άλλων καλλιτεχνών, επαγγελματιών και μη. Η παράσταση αυτή, πέραν της μουσικής και θεατρικής της ιδιοσυστασίας ήταν και τεχνικά απαιτητική, αφού κατά τη διάρκειά της διαδραστικά φιλμάκια «έντυναν» την ιστορία. Τα φιλμάκια σκοπό έχουν να καθοδηγούν τον θεατή και να καταλαβαίνει πού βρίσκεται, χωρίς να κουράζεται με πληροφορίες αχρείαστες. Ο Δημήτρης Φανής με αυτή την προσπάθεια θέλει να δώσει και το μήνυμα ότι πρωτότυπες ιδέες και υποσχόμενες δημιουργίες μπορούν να γίνουν και από τους δικούς μας ανθρώπου του πολιτισμού.

Μιλώντας με τον Δημήτρη Φανή για την παράσταση αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η προσπάθειά του έχει βαθείς συναισθηματικούς αρμούς και όλα μοιάζουν να έχουν δουλευτεί με τόσο μεράκι. Ο Δημήτρης μού λέει «αυτή η παράσταση προγραμματίζεται εδώ και δύο χρόνια περίπου και έχει γίνει πολλή έρευνα. Είχα στο μυαλό μου μια παράσταση που θα ήταν ένα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας περίπου», μεγάλο το εύρος και χιλιάδες τα τραγούδια, ήταν η πρώτη μου αντίδραση και ο Δημήτρης με καθησύχασε «επικεντρώθηκα σε βασικούς σταθμούς του ελληνικού τραγουδιού (δημοτικό/παραδοσιακό, έντεχνο, λαϊκό, αστικό/επιθεωρησιακό και σύγχρονο), επιλέγοντας τραγούδια που έκρινα ότι έπρεπε να ακουστούν, μελωδίες που αγαπώ». Το θεατρικό πώς κόλλησε, τον ρώτησα αμέσως «Σκέφτηκα λίγο μετά ότι μουσικά αφιερώματα κάνω ούτως ή άλλως, όχι βέβαια σε αυτό το εύρος, οπότε επειδή δεν ήθελα να κάνω μια απ’ τα ίδια θέλησα να το αλλάξω και τότε ήλθε η συνάντησή μου με τον Βασίλη Χατζηστυλλή, και πρέπει να πω ότι ήταν μια ευτυχισμένη συγκυρία όπου εκεί άλλαξα εντελώς τα πλάνα μου και συμφωνήσαμε ότι θα στήσουμε κάτι διαφορετικό». Ο Βασίλης, να σημειώσω, είναι ένας νέος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο οποίος με τον λιγότερο δυνατό πάταγο καταφέρνει να κάνει ενδιαφέροντα και προσεγμένα πράγματα, «Στον Βασίλη αυτό που με γοήτευσε είναι ότι είναι ένας άνθρωπος με αιχμές, είναι ο ίδιος ένα καλό εργαλείο για την τέχνη του και αυτό με ενθουσιάζει στους ανθρώπους που αγαπούν την καλή δουλειά» και συνεχίζει ο Δημήτρης «στην ομάδα που θα παρουσιάζει τη ‘‘Βαλίτσα’’ συμμετέχουν πενήντα άτομα, από παιδιά οκτώ χρονών μέχρι 45άρηδες και όλοι μαζί μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα».

Τα μυστικά του κιταπιού
Ζήτησα από τον Δημήτρη να μου πει λίγα περισσότερα για την ιστορία που έγραψε ο Βασίλης και πώς σε αυτή χωράει το μουσικό πανόραμα που προτείνει: «Ο Βασίλης έγραψε την ιστορία πάνω σε μία ιδέα που του πρότεινα που έχει ένα συγκεκριμένο εύρος γεγονότων, που όμως δεν ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ελληνικού τραγουδιού, που ήταν ο αρχικός μου στόχος. Ξεκινάμε από τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα, περνάμε στον κυρίως ελλαδικό χώρο, μεταφερόμαστε στην Κύπρο μέσα από τις περιπέτειες μιας βαλίτσας που κάποτε ανήκε σε κάποιον και το περιεχόμενό της ως κόρη οφθαλμού διαφυλάχθηκε από άλλους» και συνεχίζει ο Δημήτρης «Τα διάφορα επεισόδια που έχει περιλάβει στο σενάριό του ο Βασίλης ακουμπούν απαλά στην ιστορία και προσεγγίζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε μέσα στη ζωή του βασικού πρωταγωνιστή, αλλά και στα υπόλοιπα πρόσωπα τις βασικές ιστορικές στιγμές του ελληνισμού. Είναι μια έντονα φορτισμένη ιστορία, με διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις, έχει χιουμοριστικές στιγμές, στιγμές αγωνίας αλλά και θλίψης». Τον ρωτάω να μου περιγράψει το εγχείρημά του με λίγα λόγια, και η απάντηση του Δημήτρη βγήκε αβίαστα «Είναι μια συγκινητική παράσταση και θέλουμε ο κόσμος να φύγει κρατώντας κάτι, ό,τι ένιωσε, θέλουμε να αφήσουμε χνάρι».

H μουσικοθεατρική παράσταση «Μιας βαλίτσας τα πολύτιμα κιτάπια», παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών τη Δευτέρα 19 Μαρτίου. Συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα Αντι-Δρώντες, ο Χορευτικός Όμιλος Ρύμβος, με τη χοροδιδασκαλία των Δημήτρη Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Χατζηπαναγή, 12μελής χορωδία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας (Κύκλος Β΄) υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Τσαγγαρίδη και 8μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Φώτη Μουσουλίδη. Η παράσταση τελούσε  υπό την αιγίδα του Δήμου Λατσιών και του κατεχόμενου Δήμου Λύσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X