ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουσική: Η απαξίωση του δικαιώματος

Ποσό περίπου 5,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί από την ΑΕΠΙ στους δημιουργούς

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενα ακόμη επεισόδιο που δείχνει πόσο θολό είναι το τοπίο στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και των δημιουργών προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα στο σίριαλ της ΑΕΠΙ που βρίσκεται υπό προσωρινή κρατική επιτροπεία. Ανοιχτές επιστολές, τρικλοποδιές, ανακοινώσεις γεμάτες γενικότητες και υπονοούμενα, δεσμεύσεις – απ’ όλα είχε η εβδομάδα που πέρασε, αλλά και πάλι τίποτα χειροπιαστό. Ή σχεδόν τίποτα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις αρχές της εβδομάδας, οι καλλιτέχνες-μέλη της ΑΕΠΙ ανησύχησαν βλέποντας να μην έχουν πιστωθεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί με τις διανομές δικαιωμάτων του α΄ εξαμήνου 2017.

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουλίου λίγο πριν από την ενημερωτική συνάντηση των σωματείων των δημιουργών (ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ) με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την προσωρινή επίτροπο Μαρία Βλάχου –και ενώ έχει προηγηθεί μια σκληρή επιστολή από το ΑΣΜΑ κατηγορώντας την κ. Κονιόρδου για «συγκάλυψη των υπευθύνων ενός σκανδάλου»– η ΑΕΠΙ –ως εκ θαύματος– ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν σε δύο δόσεις ποσά συνολικού ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ αφορούν τους δημιουργούς.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι οι διανομές και τα ποσά είχαν γίνει γνωστά στην κ. Βλάχου από τις 27 Ιουνίου, καλώντας την επίτροπο να κάνει και την ίδια τη διανομή, κάτι που εκ των πραγμάτων όμως δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η επίτροπος δεν έχει την πλήρη διοίκηση της εταιρείας και τους μηχανισμούς είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη συνάντηση με τα σωματεία αναφέρεται ότι «μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχουν εισπραχθεί (από την ΑΕΠΙ) λείπουν από το ταμείο» και παρακάτω ότι «η επίτροπος εξέθεσε συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των υποχρεώσεών της», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια είναι αυτή η κατάσταση ή πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί και πόσα λείπουν.

Στο σκοτάδι

Τα «νούμερα» ωστόσο που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, με εκατομμύρια που είτε εισέπραξε ή οφείλει η ΑΕΠΙ στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, σε ξένους οργανισμούς διαχείρισης ή έχει τώρα στο ταμείο της, ποικίλλουν σε μηδενικά και μορφή, ορισμένα είναι «καθαρά», ενώ άλλα «λογιστικά». Σχεδόν βέβαιο πάντως είναι ότι υπάρχουν περίπου 4 εκατ. δεσμευμένα για την ΦΑΕ Αθηνών και αυτό είναι που δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία στους δικαιούχους για την ομαλότητα της διανομής και το ύψος του ποσού που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Οσο όμως το πόρισμα παραμένει στο σκοτάδι και ουδείς μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα της ΑΕΠΙ, αυτό που απαξιώνεται, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, είναι το ίδιο το δικαίωμα και ορισμένοι πρέπει να σκεφτούν ποιος ωφελείται από αυτό.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η ιατρική κάνναβη συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

«Εντυπωσιακά αδιάβαστος και επιπόλαιος ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ο οποίος τάχθηκε ενάντια και ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  15:41

Οζερσάϊ: Δεν επιτρέπουμε μονομερείς ενέργειες των Ε/κ

«πρότεινα, όταν ακόμα «πρόεδρος» ήταν ο Mehmet Ali Talat, την εξής λύση: Συνέχιση των γεωτρήσεων. Κατάθεση ...»
Russ  |  14:13

Με την αντεξέταση του Ρ. Χριστοφόρου συνεχίστηκε η δίκη της πρώην Λαϊκής

«Ο Παναγιώτης Κουννής όταν ζούσε η Λαϊκή Τράπεζα καταπίεζε τους υπαλλήλους του να πωλούν αξιόγραφα με ...»
knak  |  09:47

Οζερσάι στην «Κ»: Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία

«Φαίνεται ότι ο κ. Τίλερσον συμφώνησε ένα σωρό πολύ σημαντικά πράγματα στην Άγκυρα κεκλεισμένων των θυρών ...»
ο Βλάκας  |  08:22

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση