ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:04
 

Νέοι μουσικοί δρόμοι από τη Βασιλική Χατζηαδάμου

Ο δίσκος «Αρχάγγελος» σε στίχους Πόλυ Κυριάκου και συνθέσεις ΑνδρέαΚατσιγιάννη θα παρουσιαστεί σύντομα

Newsroom K

Η Βασιλική Χατζηαδάμου υπηρετεί πιστά το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι εδώ και πολύ καιρό και δείχνει πως η εγχώρια μουσική μπορεί να δώσει καλούς καρπούς. Η Βασιλική Χατζηαδάμου παρουσίασε τη νέα και σημαντική δισκογραφική δουλειά της με τίτλο «Αρχάγγελος». Στον νέο δίσκο συμμετέχει σε ένα τραγούδι και Μίλτος Πασχαλίδης, οποίος όπως λέει η ίδια με την ιδιαίτερη φωνή του κατάφερε να σβήσει τις αποστάσεις και να σμίξει την Ελλάδα με την Κύπρο. Τους στίχους υπογράφει ο κύπριος στιχουργός των «Διοδίων» Πόλυς Κυριάκου, και όπως είπε: «Ύστερα από δεκαετίες μακριά από τη μικρή πατρίδα, μια τεράστια νοσταλγία επαναπροσδιόρισε τη δική μου γλώσσα: Την ντοπιολαλιά μας! Την κυπριακή μας διάλεκτο... Χρόνια πολλά ως μετανάστης, τα αμέτρητα χιλιόμετρα δεν άφησαν ούτε μια συλλαβή να πάει χαμένη από το υπέροχο αυτό ιδίωμά μας».

Δέκα τραγούδια σε κυπριακό στίχο 
Ο νέος δίσκος της Βασιλικής Χατζηαδάμου περιλαμβάνει δέκα καινούργια έντεχνα τραγούδια σε κυπριακούς στίχους του Πόλυ Κυριάκου. Συνθέτης και ενορχηστρωτής είναι ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ιδρυτής της παραδοσιακής ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας. Ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια του έρωτα, της πατρίδας, της ξενιτειάς, της μάνας. Στίχοι γεννημένοι μέσα από τα πιο βαθιά συναισθήματα του στιχουργού Πόλυ Κυριάκου σε μελωδίες και μουσικές που ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνέθεσε ώστε αυτός ο κύκλος τραγουδιών να αποτελέσει ένα σταθμό στο κυπριακό έντεχνο τραγούδι. Οι ενορχηστρώσεις αυτής της νέας δουλειάς περιλαμβάνουν παραδοσιακά όργανα με εκτελεστές σημαντικούς μουσικούς και οργανοπαίχτες. Η Βασιλική Χατζηαδάμου είπε για τον νέο της δίσκο και τις συνεργασία της με τους υπόλοιπους συντελεστές του δίσκου «Η συνάντησή μου με τον στιχουργό Πόλυ Κυριάκου και τον συνθέτη Αντρέα Κατσιγιάννη έγινε διά μέσου ενός «Αρχαγγέλου». Ενός «Αρχαγγέλου» που με απόλυτο σεβασμό άγγιξε την κυπριακή διάλεκτο και έντυσε τον στίχο με έντεχνη μουσική. Το μουσικό ταξίδι μαζί τους το κρατώ ως μια πολύ όμορφη εμπειρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντρέα και τον Πόλυ που με εμπιστεύτηκαν».

Τα τραγούδια του δίσκου περπατάνε σε φρέσκους μουσικούς δρόμους, χωρίς να λοξοδρομούν εντελώς από τις παραδοσιακές οδούς, βοηθάει φυσικά η στιχουργική του Πόλυ Κυριάκου, η τραγουδιστική εκτέλεση της Βασιλικής Χατζηαδάμου και η συνθετική εμπειρία του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ο οποίος σημείωσε: Βρεθήκαμε όλοι μαζί στο νησί της Αφροδίτης γύρω από ένα τραπέζι και ο καθένας άνοιξε την ψυχή του πάνω σε τοπία μοναδικά και αχαρτογράφητα. Τα τραγούδια αυτά έχουν ρίζα ιερή. Η ρίζα τους είναι η γλώσσα τους.

 

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Οι πιανίστριες, που έχουν σήμερα έδρα τους την Πάφο και που ήδη έχουν δώσει μαζί τρεις συναυλίες

Ένα πιάνο: Τέσσερις πιανίστες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό και στυλιστικό φάσμα, από τον κλασικισμό μέχρι και ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ