ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Σωτήρες στο Βερολίνο

Μαζί τους η Κύπρια καλλιτέχνης Ελένη Ηρακλέους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Φώτης Σιώτας και ο Λευτέρης Μουμτζής δυο γνωστοί μουσικοί χαμαιλέοντες οι οποίοι αφήνουν αισθητά τα ίχνη τους εδώ και χρόνια στη δισκογραφία μέσα από παραγωγές πολλών καταξιωμένων δημιουργών, κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ ως ΣΩΤΗΡΕΣ (Λουβάνα Δίσκοι/2016). Ο δίσκος είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και πολλών δημιουργικών συναντήσεων του Φώτη και του Λευτέρη μαζί με τον Κώστα Παντέλη στην κιθάρα, το Βασίλη Μπαχαρίδη στα τύμπανα και τον Αντρέα Τραχωνίτη στην ηχοληψία και την παραγωγή. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Φώτη Σιώτα, της Φωτεινής Λαμπρίδη, του Γιάννη Μελισσίδη και του Κώστα Βραχνού.

Οι ΣΩΤΗΡΕΣ δημιουργούν ένα δικό τους ηχητικό σύμπαν, φτιάχνουν ένα κόσμο με ροκ, πανκ και ψυχεδελικά στοιχεία, με επιρροές από την ελληνική παράδοση και αφρικανικούς ρυθμούς ...

Fotis Siotas: Βιολί, Τραγούδι
Lefteris Moumtzis: Μπάσο, τραγούδι, πλήκτρα, σύνθεση
Kostas Pantelis: κιθάρα
Vasilis Bacharidis: Ντραμς
Andreas Trachoniτης: Ήχος

Το opening της βραδιάς θα γίνει από την Κύπρια καλλιτέχνη Ελένη Ηρακλέους.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Maschinenhaus - Kulturbrauerei (Knaackstraße 97, 10435 Berlin) στις εννέα το βράδυ 

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι πολιτιστικές υπηρεσίες κυπριακής πρεσβείας Βερολίνου.

Σωτήρες», ο άλλος δρόμος στην ελληνική ποπ

Το ντεπούτο της μπάντας έγινε στον Φέγγαρο το καλοκαίρι του 2016.

Ο δημοσιογράφος της «Κ» Απόστολος Κουρουπάκης συνάντησε τον Φώτη Σιώτα και έκανε΄μαζί του μία πρώτη κουβέντα  ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει μερίδιο «ευθύνης» και στους στίχους των τραγουδιών του δίσκου. Μάλιστα, με αυτόν τον δίσκο ο Φώτης Σιώτας βγαίνει για πρώτη φορά μπροστά ως frontman. Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα κομμάτια που πειραματίζονται και φτιάχνουν ένα κόσμο με ροκ, πανκ και ψυχεδελικά στοιχεία, με επιρροές από την ελληνική παράδοση και αφρικανικούς ρυθμούς και που ταυτόχρονα δεν είναι τίποτα μόνο από όλα αυτά.

Είναι σίγουρο ότι ο δίσκος φέρνει έναν νέο αέρα στην ποπ μουσική, τουλάχιστον όπως την σκέφτονται οι «Σωτήρες», ρωτήσαμε τον Φώτη γιατί τον χαρακτηρίζουν ως πειραματική ποπ τον δίσκο τους, «είναι» μας είπε «ένα χαρμάνι από αυτά που κουβαλάμε ο καθένας, αλλά στην πορεία, μας δόθηκε και η ευκαιρία να εκφραστούμε με ένα τρόπο έξω από τις ευκολίες μας, και αυτό μας γοήτευσε. τώρα είναι δύσκολο να το ορίσουμε, οπότε το «πειραματική ποπ» το αφήνει αρκετά ανοιχτό», ξεκάθαρη η απάντηση, και αυτό το χαρμάνι ήχων και μουσικών στυλ προέρχεται από τη σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών και όταν είπαμε στον Φώτη ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, αφού αυτό που ακούσαμε μας άρεσε, εκείνος προτίμησε να πει το αυτονόητο «Εμάς μας αρέσει, [γέλια], μακάρι να αρέσει, να συγκινήσει, να προβληματίσει, να δώσει χαρά.» Οι «Σωτήρες» προσπάθησαν να βρουν τον κοινό τους ήχο, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο, γιατί υπάρχουν αρκετές αντιθέσεις –μουσικές– μεταξύ τους, οπότε για να πετύχουν τον κοινό ήχο ο καθένας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο σε όλα τα κομμάτια.
Εμείς, ακούγοντας τον δίσκο πιάσαμε ήχους μπλουζ, όμως ο Φώτης μας είπε ότι εκείνος δεν το ακούει έτσι «Ίσως ναι… κάποια στοιχεία είναι και κάποιες πεντατονικές μελωδίες που έρχονται όμως από αλλού... δεν ξέρω. Πάντως, μου αρέσει όταν κάποιος έξω από εμάς που εμπλακήκαμε τόσο καιρό σ’ αυτή τη δουλειά, τη μεταφράζει με διαφορετικό τρόπο.»

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένα από τα κομμάτια του δίσκου, το «Βλαχομπαρόκ», το ακούσαμε ως ένα καταγγελτικό τραγούδι, αλλά οι Σωτήρες, όπως μας είπε ο Φώτης Σιώτας, δεν υπήρχε διάθεση να καταγγείλουν, αλλά η αίσθηση που έχει, τουλάχιστον ο Φώτης, είναι ότι ο δίσκος κάνει μια καταγραφή των τελευταίων είκοσι ετών, που εκείνος έζησε, από τα νεανικά του χρόνια και έπειτα. Μας λέει «ο δημιουργός αυτού του δίσκου [σ.σ. οι Σωτήρες στο σύνολό τους] αναπολεί, σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται, νοσταλγεί, ανακαλύπτει εκ των υστέρων, αλλά δεν καταγγέλλει. Όλο αυτό είναι μέσα του, είναι ο ίδιος.»

Πειραματική ποπ και ελληνικοί στίχοι

Οι στίχοι των τραγουδιών του δίσκου έχουν, όπως και ολόκληρος ο δίσκος, τον δικό τους χαρακτήρα, η απορία μας είναι αν πουλάει ακόμα ο ελληνικός στίχος σε αυτό το είδος, αλλά ο Φώτης, όπως μας είπε δεν έχει ανάλογη εμπειρία, αφού είναι στα σπάργανα στη στιχουργική και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκε αν πουλάει ο ελληνικός στίχος. «Ξέρεις» μας είπε «τα ελληνικά είναι η γλώσσα που μπορώ να εκφραστώ, και εδώ που τα λέμε, η μοναδική που γνωρίζω.» Ο Φώτης Σιώτας χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτιάξει του στίχους των τραγουδιών, αλλά αυτό που τον παίδεψε δεν ήταν το γράψιμό τους, αλλά αν θα κρατήσει τα τραγούδια που έφτιαξε.

Κλείνοντας τη μικρή μας κουβέντα μας με τον Φώτη Σιώτα του κάναμε την τελευταία ερώτηση, πόσο πειραματική είναι αυτή η δουλειά; Πολλά ύφη και στίχοι ιδιαίτεροι, πού το πάνε οι Σωτήρες; «Νομίζω», απάντησε «ότι αυτό είναι ένα πρώτο στίγμα, μία θέση… όσο μπορούμε να παίζουμε και να είμαστε παρόντες, θα έχει ενδιαφέρον και για μας να δούμε πού μπορεί να πάει αυτό το τρένο.» Εμείς θα ακολουθούμε το τρένο και ευχόμαστε να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Ο δίσκος είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και πολλών δημιουργικών συναντήσεων του Φώτη και του Λευτέρη μαζί με τον Κώστα Παντέλη στην κιθάρα, το Βασίλη Μπαχαρίδη στα τύμπανα και τον Αντρέα Τραχωνίτη στην ηχοληψία και την παραγωγή. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Φώτη Σιώτα, της Φωτεινής Λαμπρίδη, του Γιάννη Μελισσίδη και του Κώστα Βραχνού.

Όλες οι ηχογραφήσεις έγιναν στην Κύπρο, στο στούντιο eleven63 με τον Αντρέα Τραχωνίτη στην ηχοληψία και το mixing. Μαζί του επιμελήθηκε την παραγωγή ο Λευτέρης Μουμτζής και η Μικαέλα Τσαγγάρη. Το μάστερινγκ έγινε στην Αθήνα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου (Sweetspot Productions).

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση