ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:47
 

Σπάνιες παρτιτούρες του Μότσαρτ βγαίνουν στο σφυρί

Τα χειρόγραφα θα βγουν σε πλειστηριασμό από τον οίκο Ader Nordmann στο Παρίσι

ΠΗΓΗ: Reuters

Στο ποσό των 500.000 ευρώ εκτιμάται η αξία χειρόγραφης παρτιτούρας της όπερας «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Αμαντέους Μότσαρτ, που εκπλειστηριάζεται αύριο στο Παρίσι.

Η παρτιτούρα των «Γάμων του Φίγκαρο» (1786), μαζί με νεανική σερενάτα του Μότσαρτ, αποτελούν μέρος συλλογής χιλιάδων σπάνιων χειρογράφων τα οποία δεσμεύθηκαν από τη γαλλική Δικαιοσύνη και βγήκαν σε πλειστηριασμό, στο πλαίσιο της υπόθεσης Aristophil. Η γαλλική εταιρεία εξαπάτησε χιλιάδες μικροκαταθέτες εμφανίζοντάς τους ως ιδιοκτήτες σπάνιων χειρογράφων, τα οποία η Aristophil πουλούσε σε πολλούς δικαιούχους.

«Οι παρτιτούρες της δημοπρασίας αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ εν ώρα εργασίας. Οι τέσσερις αυτές σελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς δείχνουν τον Μότσαρτ σε βαθιά περισυλλογή, την ώρα που αναζητεί λύση για την τελευταία πράξη της όπεράς του», εξηγεί ο ειδικός Τιερί Μποντέν, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου Europe1.

Τα χειρόγραφα κατέληξαν σε οίκους δημοπρασιών ύστερα από την καταδίκη των υπευθύνων της επενδυτικής εταιρείας Aristophil.

Τα χειρόγραφα θα βγουν σε πλειστηριασμό από τον οίκο Ader Nordmann στο Παρίσι. Η παρτιτούρα από την όπερα «Γάμοι του Φίγκαρο» δείχνει τον Μότσαρτ να επιλέγει αριστοτεχνική λύση για την τελική πράξη, σε σκηνή με τίτλο «Σένα κον Ρόντο».

Γράφοντας τους «Γάμους», ο Μότσαρτ είχε επινοήσει τη σκηνή αυτή, με την αρραβωνιαστικιά του Φίγκαρο, Σουζάνα, σαν «ρετσιτατίβο» (αφήγηση), που θα έκλεινε με επαναληπτικό σκοπό κυκλικού χορού «ρόντο».
Νεανική σερενάτα

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι απόσπασμα νεανικής σερενάτας του Μότσαρτ, που συνέθεσε στη Βιέννη τον Ιούλιο - Αύγουστο 1773, όταν ο Μότσαρτ ήταν 17 ετών, «πιθανότατα κατόπιν παραγγελίας του καγκελαρίου του Σάλτσμπουργκ οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μότσαρτ, που ήθελε να γιορτάσει την ολοκλήρωση των σπουδών του γιου του», αναφέρει ο Τιερί Μποντέν.

Τα χειρόγραφα κατέληξαν σε οίκους δημοπρασιών ύστερα από την καταδίκη των υπευθύνων της επενδυτικής εταιρείας Aristophil. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και πρότεινε σε 18.000 μικροκαταθέτες να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε σπάνια χειρόγραφα. Η Aristophil, όμως, είχε σκόπιμα υπερεκτιμήσει την αξία των χειρογράφων, σε σχέση με την εμπορική αξία τους. Η απάτη οδήγησε στην απώλεια 850 εκατ. ευρώ από αποταμιεύσεις μικροκαταθετών, πολλοί από τους οποίους έχασαν όλες τους τις οικονομίες. Οι καταθέτες αυτοί περιμένουν την έκβαση της δημοπρασίας για να αποζημιωθούν.

Μεταξύ των χειρογράφων, που θα βγουν σε πλειστηριασμό σε μελλοντική ημερομηνία, περιλαμβάνονται σημειώσεις του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ για την αυτοβιογραφία του, καθώς και πρόχειρο χειρόγραφο του μυθιστορήματος του Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί, «Ο Μικρός Πρίγκιπας».

Στον ιδρυτή της εταιρείας Aristophil, Ζεράρ Λεριτιέ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένη απάτη, σύσταση και συμμορία, και παραπλανητικές εμπορικές τακτικές το 2015, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017, πέντε οίκοι δημοπρασιών της γαλλικής πρωτεύουσας ανέλαβαν την εκποίηση των χειρογράφων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Οι πιανίστριες, που έχουν σήμερα έδρα τους την Πάφο και που ήδη έχουν δώσει μαζί τρεις συναυλίες

Ένα πιάνο: Τέσσερις πιανίστες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό και στυλιστικό φάσμα, από τον κλασικισμό μέχρι και ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ