ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:17
 

Συναυλίες της Συμφωνικής Ορχηστράς Κύπρου σε Λευκωσία και Πάφο

Ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα με καταξιωμένους καλλιτέχνες

Newsroom K

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στο πνεύμα του συνθήματος Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς δίνει δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Πάφο.

Μέσα στο πλαίσιο του πνεύματος «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου φιλοξενεί καλλιτέχνες που δεν ανήκουν στις τάξεις της και παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα οικοδομώντας, ακριβώς νοητές γέφυρες, με πρώτη ύλη την αρμονία, τον ρυθμό και τη μελωδία, ανάμεσα σε πολιτισμούς και κοινότητες. Στη συγκεκριμένη συναυλία, σε διεύθυνση Ali Hoca και με σολίστ τους Χάρη Χατζηγεωργίου (βιολί), Esra Poyrazoğlu Alpan (πιάνο) αποδεικνύεται η φυσική έφεση της τέχνης να καταργεί ψευδή όρια και πλαστούς διαχωρισμούς.

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τα έργα:

J. Haydn: Εισαγωγή στην όπερα L'isola disabitata, Hob. 28/9

Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο σε Φα μείζονα, Hob 18/6

Α. Μπαλτάς: 7 Κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια

A. Hoca: Κυπριακό καπρίτσιο (Kibris Kapricyosu)

L’isola disabitata (Το έρημο νησί) ήταν η δέκατη όπερα του Haydn, και πρωτοπαίχτηκε στην Αυλή των Εστερχάζυ το 1779. Σήμερα, η όπερα είναι κυρίως γνωστή για τη δραματική της εισαγωγή στο ύφος “Sturm und Drang”, του πρωτο-ρομαντικού εκείνου κινήματος που σημάδεψε τον Γερμανόφωνο κόσμο της λογοτεχνίας και της μουσικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1760 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1780.

Το Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο σε Φα μείζονα (αρχικός τίτλος «Κοντσέρτο για πληκτροφόρο, με βιολί και έγχορδα») είναι ένα από επτά τα οποία ο Haydn έγραψε για τον εαυτό του. Όπως ο ίδιος συχνά παραδεχόταν, δεν ήταν και κανένας «σπουδαίος ταχυδακτυλουργός» σε κανένα όργανο. Κι όμως, τα μελωδικότατα αυτά έργα δείχνουν ξεκάθαρα τις συμφωνικές φιλοδοξίες του συνθέτη.

Ο Άλκης Μπαλτάς εμπνεύστηκε από γνωστά παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια όπως «Τέσσερα παλληκάρκα», «Αγάπησά την ‘που καρκιάς» και «Τσιάκκαρα-μάκκαρα» και επεξεργάστηκε τις όμορφες και πηγαίες αυτές μελωδίες χρησιμοποιώντας τα πλούσια ηχοχρώματα μιας σύγχρονης συμφωνικής ορχήστρας. Ο Ali Hoca εμπνέεται από τις μελωδίες, ρυθμούς και τρόπους της Κύπρου, όπως τον Ζεïμπέκικο, τον Συρτό, το Τσιφτετέλι και τον παραδοσιακό χορό Μάντρα για να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο εμπεριέχει αγάπη, πόνο, μελαγχολία και χαρά.

Γενικότερα, για το έτος 2017, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου διαμορφώνουν αλλιώς και από κοινού τα προγράμματά τους με στόχο να συντονιστούν με το σύνθημα Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς, στο πλαίσιο του οποίου προσκαλούν μουσικούς (και μουσικές) από την Ανατολή και τη Δύση και ενεργοποιούν συνομιλίες μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών.

Οι Ορχήστρες συνεργάζονται με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 καθώς και με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και σχολεία, φεστιβάλ και μουσικούς προβάλλοντας την κυρίαρχη πολιτιστική ιδέα της Ευρώπης, τη δημοκρατία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αμοιβαία αποδοχή.

Ημερoμηνίες/Xώρος: 23 Ιουνίου στο Θέατρο Παλλάς, 24 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Τάλας

Ώρα: 20:30.

Τιμές εισιτηρίων:

Συναυλία στο Θέατρο Παλλάς: €12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών), €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών)

Είσοδος: Eλεύθερη

Προπώληση:

Θέατρο Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία 1010, 22 410181)
- Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy

- Ταμείο Θεάτρου, Τετ 16:00-19:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy, www.pafos2017.eu

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου στη Λευκωσία και η δεύτερη βραδινή συναυλία θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Τάλας

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Οι πιανίστριες, που έχουν σήμερα έδρα τους την Πάφο και που ήδη έχουν δώσει μαζί τρεις συναυλίες

Ένα πιάνο: Τέσσερις πιανίστες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό και στυλιστικό φάσμα, από τον κλασικισμό μέχρι και ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ