ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο «Ακάμας» μου άφησε χρέος 180.000 ευρώ, λόγω σκοπιμοτήτων, είπε ο Πανίκκος Χρυσάνθου

Ο σκηνοθέτης κατήγγειλε ότι ακόμα και η εκτελεστική εξουσία ενήργησε εναντίον του, πολεμώντας τις ταινίες του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για αναξιοκρατία στον χώρο του κινηματογράφου και δη του κράτους κάνει λόγο ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα το πρωί απεργία πείνας διαρκείας, όπως τη χαρακτηρίζει, μπροστά από την αίθουσα Ειρήνη στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Ο σκηνοθέτης, αναφέρει πως τον απέκλεισαν από το φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες» Κύπρου που αρχίζει σήμερα, υποστηρίζοντας πως η αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει σε αυτό το φεστιβάλ με την νέα του ταινία «Ιστορία της πράσινης γραμμής», η οποία είχε προβληθεί πριν από λίγο καιρό στις κυπριακές αίθουσες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. «Πίσω από το φεστιβάλ βλέπω να κρύβεται μια κινηματογραφική πολιτική, η οποία επιτρέπει την αναξιοκρατία και τις διακρίσεις».

Ο λόγος που ξεκινάει την απεργία πείνας δεν αφορά μόνο τον αποκλεισμό της νέας του ταινίας, αλλά και της πολεμικής κατάστασης που βίωσε το τελευταίο διάστημα, όπως υποστηρίζει, από τις απαγορεύσεις της ταινίας «Ακάμας», η οποία βραβεύτηκε στο Los Angeles Greek Film Festival ως η καλύτερη ταινία. «Συνεχίζω να βιώνω ακόμα διακρίσεις και αποκλεισμούς», ανέφερε, λέγοντας πως πίσω από αυτή την απόφαση του κράτους κρύβεται ένα παρασκήνιο, στο οποίο μπλέχτηκε και ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζήτησε, ανέφερε, από το αρμόδιο Υπουργείο να ερευνήσει το θέμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφήνοντάς του ένα τεράστιο χρέος. Ωστόσο, η ταινία αυτή, όπως ισχυρίζεται, δεν είναι μια απομονωμένη περίπτωση πολεμικής, αλλά έχει βαθύτερα αίτια που έχουν να κάνουν με τη μισαλλοδοξία που επικρατεί στον κρατικό μηχανισμό. «Γι' αυτό και ακολούθησε ένα είδος απομόνωσης και αποκλεισμού μου και καμία από τις ταινίες που έκανα δεν προβλήθηκε ή προωθήθηκε ποτέ από το κράτος», είπε. Εκτός από την ίδια την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Χρυσάνθου εξαπολύει τα πυρά του και εναντίον του ΡΙΚ, το οποίο έχοντας τα δικαιώματα των ταινιών «Τείχος μας» και του «Ακάμα» αρνείται να τις προβάλει, χωρίς να δίνει καμία δημόσια εξήγηση γι' αυτή τη μορφή λογοκρισίας που συνεχίζεται για χρόνια.

Αναφέρθηκε ακόμα και στις αιτήσεις που γίνονται προς το Υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση νέων ταινιών, επαναλαμβάνοντας τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς, λόγω των κριτηρίων που προνοεί. Οι αιτήσεις αυτές που προωθεί το Υπουργείο, αναφέρονται μόνο σε ταινίες με χαμηλό προϋπολογισμό, λέγοντας πως ακόμα και πίσω από αυτό υπάρχουν σκοπιμότητες. «Η πράξη αυτή ευνοεί συγκεκριμένους σκηνοθέτες και αποκλείει κάποιους άλλους. Ανήκω στους δεύτερους», τόνισε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπισή της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚΙΝ) προς το πρόσωπό του, λόγω των αρνητικών απαντήσεων στις δύο τελευταίες προτάσεις σεναρίων που τους απέστειλε, λέγοντας του εμμέσως πλην σαφώς πως «δεν είναι καλά τα σενάρια», εικάζοντας πως οι πραγματικοί λόγοι της απόρριψής του δεν είναι αυτοί που αναγράφονται στις γνωματεύσεις.

«Κάποιοι που βρίσκονται στην εξουσία κρίνουν τις ταινίες μου με βάση τις πεποιθήσεις μου και όχι με βάση την αξία του. Όταν επιτρέπεται κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η κοινωνία μας δεν έχει ξεκαθαρίσει τα αυτονόητα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, που είναι αδιαπραγμάτευτη, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η ευρύτητα πνεύματος. Αυτά τα αγαθά κερδίζονται με αγώνες», σημείωσε. Σε αυτή τη βάση, ο σκηνοθέτης μπαίνει σε μια μεγάλη δοκιμασία, όπως την χαρακτηρίζει, στην οποία αναγκάζεται να διεκδικήσει τα αυτονόητα.
«Ξεκινώ την απεργία με το μυαλό μου σε όλους εκείνους, που ήρθαν στις προβολές της ταινίας «Ιστορία της Πράσινης Γραμμής και είδαν την ελπίδα. Θα δοκιμαστούμε μαζί. Εγώ για τις αντοχές μου και η κοινωνία για το βαθμό ευαισθησίας της», είπε.

Ταινίες/ντοκιμαντέρ του Πανίκκου Χρυσάνθου είναι: «Ακάμας», Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Los Angeles Greek Film Festival. «Parallel Trips», σε συνεργασία με τον Τουρκοκύπριο σκηνοθέτη Dervis Zaim, «Οι Παδκιές της Αφροδίτης», «Το Τείχος μας», Βραβείο Ιπεκτσί 1997 και «Λεπτομέρεια στην Κύπρο».

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ